Επιστολή του επάρχου Ικαρίας στη Γενική Δ/νση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στη Δ/νση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων με θέμα την ανεύρεση αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή του Φάρου.

0
13

Επιστολή του επάρχου Ικαρίας στη Γενική Δ/νση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στη Δ/νση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων με θέμα την ανεύρεση αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή του Φάρου.

Διαβάστε την επιστολή

Στα  βόρεια του οικισμού Κάμπος Φάρου δυτικά στις θέσεις Πόρος στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Κηρύκου Ικαρίας στη θέση «στις εκκλησιές» εντοπίστηκαν ερείπια ναού της Μεσοβυζαντινής πιθανόν περιόδου, ο χώρος γύρω είναι γεμάτος όστρακα αγάνωτων αγγείων, τμήματα οξυπύθμενων αμφορέων και πήλινων (στρωτήρων) πλακιδίων κ.α.

Επί του ερειπίου εντοπίστηκε ένα δωμάτιο πριν από πολλά χρόνια και πίσω από αυτό στάβλος, εντός του στάβλου ανυψώνεται η κόγχη της προθέσεως και τμήμα του ιερού βήματος.

Κατά την παράδοση αλλά και τα ημερολόγια των ναυμάχων Τσαμαδού και Σαχτούρη εκεί εκκλησιάστηκε ο Ελληνικός στόλος και ο Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης όταν βρισκόταν στην περιοχή το (1824-1826) φυλάσσοντας το πέρασμα προς Σάμο, εμποδίζοντας τον τουρκικό στόλο να εξέλθει προς το Ικάριο Πέλαγος ο οποίος είχε παγιδευτεί στους Φούρνους. Ο σκοπός τελικά επετεύχθη και ο τουρκικός στόλος καταδιώχθηκε έως τα Δαρδανέλια.

Παρακαλώ την Υπηρεσία άμεσα ο χώρος να κηρυχθεί ιστορικός και να προγραμματίσετε εργασίες μελέτης χρονολόγησης και ανάδειξης του κτίσματος.

Αναμένω για τις ενέργειές σας.

Με τιμή

Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΜΦΙΛΗΣ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here