You Are Here: Home » TOP » Αντί για λύση… βρίσκουν «φταίχτη»!

Αντί για λύση… βρίσκουν «φταίχτη»!

Αντί για λύση… βρίσκουν «φταίχτη»!

Ένας τοξικός άνεμος πνέει τον τελευταίο καιρό στη Σάμο. Ευτυχώς -ακόμη…- απλώς ως νοσηρή αύρα, που, όμως, μοιάζει βαριά και απειλητική για κάποιο λόγο. Η προέλευσή του; Τι άλλο, αυτή την εποχή; Το προσφυγικό. Ή μήπως αυτό είναι μόνο η αφορμή και όχι η αιτία του;
Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές: η ροή προσφύγων και μεταναστών στις χώρες υποδοχής της Ε.Ε., την Ελλάδα και την Ιταλία κατά κύριο λόγο, είναι ένα ζήτημα σοβαρότατο και απόλυτα υπαρκτό, ειδικά για τη Σάμο και τις άλλες πύλες πρώτης υποδοχής των ανθρώπων αυτών. Είναι όμως και ένα ζήτημα εξαιρετικά περίπλοκο. Πολυδιάστατο. Με ποικίλες αιτίες, πολλά αποτελέσματα και πολλές διαδικασίες, αλλά και συμφέροντα να διαπλέκονται σ’ αυτή τη διαδρομή.
Η απλούστευση και η ισοπέδωση είναι τα πλέον ακατάλληλα εργαλεία για να το ερμηνεύσει και να το αντιμετωπίσει κάποιος -πόσο μάλλον για να το λύσει.
Όταν λοιπόν, στο όνομά του βλέπουμε κινήσεις που καταλήγουν να δυσφημούν το νησί και τους κατοίκους του, κινήσεις βασισμένες στη ρητορική περί Σάμου «καθαρής τώρα και στο μέλλον από μετανάστες», οφείλει κανείς να πονηρεύεται.
Διότι μια τέτοια ρητορική παραπέμπει όχι μόνο σε άλλες εποχές, αλλά και σε δηλητηριώδεις κοσμοθεωρίες, τελείως ξένες στη συντριπτική πλειονότητα των Σαμιωτών και τελείως αντίθετες στις αξίες πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ελληνική δημοκρατία και, ακόμη ακόμη, αυτή η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε ή όχι παράπονα απ’ αυτήν.
Αν και σε απόσταση «μιας απλωτής» από τα τουρκικά παράλια και μέσα σε όλη αυτή την απερίγραπτα δαιδαλώδη και δυσεπίλυτη κατάσταση, η Σάμος έχει καταφέρει να παραμείνει, αναλογικώς, από τις πλέον ελεγχόμενα επιβαρυμμένες νησιωτικές περιοχές. Και, σε κάθε περίπτωση, έχει αντιμετωπίσει το όλο ζήτημα με στάση αξιοπρεπή, ανθρωπιστική και ρεαλιστική.
Από πού κι ως που, λοιπόν, ξεκινάει από εδώ, ένα «κίνημα» που πρεσβεύει μια «καθαρή Σάμο» και αγωνιά για τη μελλοντική… ισλαμοποίηση ενός νησιού με 35.000 κατοίκους, δια μέσου ενός hotspot που φιλοξενεί 1.900 πρόσφυγες και μετανάστες; Ειδικά από τη στιγμή που η δημοτική αρχή της Σάμου έχει εμπράκτως αρνηθεί κατηγορηματικά τη δημιουργία δεύτερου hotspot και πιέζει εδώ και μήνες για την αποσυμφόρηση του υφιστάμενου, σύμφωνα με τα υπεσχημένα;
Το μεταναστευτικό είναι η αφορμή και όχι η αιτία αυτού του «μαύρου», θλιβερού και προσβλητικού για τον φιλόξενο λαό της Σάμου «κινήματος». Και η προσχηματική «αγωνία» που εκφράζει, είναι απλώς μια προσπάθεια να μετακυλιστούν ευθύνες της Περιφέρειας, προς το γνωστό στόχο των τελευταίων ετών: το Δήμαρχο Μιχάλη Αγγελόπουλο.
Βλέπετε, όσοι φωνάζουν σήμερα για «καθαρή Σάμο» είναι ακριβώς όσοι σιωπούσαν με εύγλωττο τρόπο όταν η Περιφέρεια -δηλαδή ο κ. Κατρακάζος!- συνομιλούσε πρόθυμα με όποιον έπρεπε προκειμένου να γίνει μέσα στην πόλη το πρώτο hot-spot!
Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου σιχαίνεται την κριτική, για αυτό και αποκαλεί κουκουλοφόρους, αλλά και υβρίζει όσους την ασκούν στο πρόσωπό του. Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι έχει το δικαίωμα να μην δίνει απαντήσεις για ζητήματα που προκύπτουν από δικές του ενέργειές. Όπως, επαναλαμβάνουμε, το οτι δέχθηκε να γίνει το hot-spot στο Πεδίο Βολής, εντός της πόλης της Σάμου.
Το ότι η αρμοδιότητα του hot-spot ανήκει στην Περιφέρεια σημαίνει πως η τελευταία (και άρα ο κ. Κατρακάζος), είχε γνώση του που θα στηθεί, πρίν από το Δήμο Σάμου, αλλά και πριν το πληροφορηθούν οι πολίτες. Μάλιστα ο ΥΕΘΑ κ. Καμμένος, έπλεξε χονδροειδώς το εγκώμιο του κ. Κατρακάζου, κατατάσοντάς τον στην κατηγορία αυτών που «σκίστηκαν» για να βοηθήσουν στη δημιουργία των hot-spot.

Φυσικά, οι δημοσιογράφοι που τον στηρίζουν μετά μανίας, δεν ανέφεραν ποτέ τίποτα για το γεγονός αυτό. Αντίθετα μάλιστα μποϋκόταραν κάθε προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να συγκεντρώσει υπογραφές των πολιτών ενάντια στη δημιουργία hot-spot στο Πεδίο Βολής, αλλά και δημοσίευαν πολεμικά άρθρα εναντίον του Δήμαρχου, με τα οποία προσπαθούσαν να αποπροσανατολίσουν τους κατοίκους της Σάμου, υποστηρίζοντας οτι ο τελευταίος φέρνει το hot-spot στην πόλη(!!).

screen-shot-2016-01-11-at-12-07-18Ουσιαστικά, παριστάνοντας τους αντίθετους στο hot-spot για λόγους μάλλον λαϊκιστικούς, ο Κατρακάζος και οι περί αυτόν, γίνονταν νεροκουβαλητές της κυβέρνησης, υβρίζοντας την μόνη θεσμική αρχή που και έλεγε και έπραττε εναντίον της δημιουργίας της δομής μέσα στην πόλη! Ουδέποτε ασκήθηκε κάποια κριτική από τα τοπικά ΜΜΕ για την, έως και δουλοπρεπή στάση της Περιφέρειας προς την κυβέρνηση σχετικά με το θέμα.
Και ομοίως συνέβη όταν ο Αντιπεριφερειάρχης πρότεινε το ΚΕΓΕ, εν κρυπτώ και χωρίς καμμιά δημοκρατική νομιμοποίηση, για τη δημιουργία δεύτερου hot-spot στη Σάμο! Ο Δήμος αντέδρασε άμεσα σε μια τέτοια πιθανότητα, όμως, στο τέλος… εκείνος πρώτος κατηγορήθηκε και πάλι.
Την ίδια στιγμή που δημοσίως, ο κ. Κατρακάζος καμωνόταν τον αντίθετο στην δημιουργία δεύτερης δομής, όσα ΜΜΕ μοιάζουν να τον εκπροσωπούν έβριζαν τον Δήμαρχο και τον κατηγορούσαν ότι εκείνος θέλει να φέρει δεύτερο hot-spot στην Σάμο! Και, βέβαια, αναπαρήγαγαν ασύστολα τις φούσκες περί ωδείων, χωρίς να ζητήσουν κάποια επίσημη ενημέρωση περί του ισχυρισμού αυτού.

image-1-20

Το έγγραφο με την πρόταση της ΠΕ Σάμου για δημιουργία δεύτερου hotspot στο ΚΕΓΕ

Θα ήταν ευχής έργο, είναι όμως αλήθεια πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι όλες αυτές οι επιθέσεις γίνονταν εν αγνοία του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου.
Και σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κατρακάζος, ποιών τη νήσσαν επί του θέματος, έχει τεράστια ευθύνη για αυτή τη διολίσθηση του δημόσιου διαλόγου και κλίματος. Διότι είναι βέβαιο αυτή η παραπληροφόρηση, πέραν της δηλητηρίασης που προκαλεί, φέρνουν και διχόνοια και αποπροσανατολισμό στον κόσμο, ακριβώς τη στιγμή που η Σάμος χρειάζεται συσπείρωση και ενότητα για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση με το προσφυγικό.
Όταν υπάρχει παραπληροφόρηση, δημιουργείται νοσηρό κλίμα και εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού.
Η δημοκρατική τάξη απαιτεί σωστά ενημερωμένους πολίτες.
Αντί, λοιπόν, να κάνει δημόσιες σχέσεις, ίσως προσπαθώντας να αναδειχθεί σε μια κομματική αρένα που υπάρχει μόνο στο μυαλό του ο κ. Κατρακάζος, ας κοιτάξει, είτε να συνεργασθεί με τη Δημοτική Αρχή Σάμου για το καλό του τόπου είτε να κάνει στην άκρη.

img_5178
Αντί να υιοθετεί έστω και εμμέσως, δια της σιωπής του, κινήσεις που δυσφημούν τη Σάμο, παρουσιαζόμενος ως αγανακτισμένος με το μεταναστευτικό, ας φροντίσει να βρεί άλλους τρόπους, θετικούς, για να αναδείξει το μέγεθός του και ας κοιτάξει να απομπλέξει το καλό του νησιού, από τα όποια προσωπικά του συναισθήματα για τον Δήμαρχο. Δεν αφορούν τους πολίτες, αυτά. Το αύριο του τόπου τους, τους απασχολεί.
Χάρη στις θεσμικές ενέργειες και παρεμβάσεις του Μιχάλη Αγγελόπουλου η Σάμος ισορρόπησε εν μέσω της τρικυμίας του μεταναστευτικού. Δεν έγινε ούτε Κως, ούτε Λέσβος, στις οποίες χάθηκε η κοινωνική ειρήνη. Αν και τα κάρβουνα ήταν πυρωμένα και εδώ, η Σάμος διατήρησε ένα προφίλ χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς ακραίες φωνές και χωρίς υστερίες. Κινήθηκε με διπλωματικό τρόπο, διατηρώντας και την ανεξαρτησία της, αλλά και το ανθρώπινο προφίλ της, χωρίς να μπαίνει στο στόχαστρο όσων -δικαίως- θεωρούν κινήσεις όπως αυτή της « Σάμος ΣΟΣ» ως, αν μη τι άλλο, εξαιρετικά παρεξηγήσιμες, προβληματικές και ζημιογόνες. Και είναι πολύ κρίμα να μην έχει καυτηριάσει μια τέτοια κίνηση η ΠΕ Σάμου…

Το μεταναστευτικό ζήτημα απασχολεί όλον τον πλανήτη αυτή τη στιγμή. Για τη Σάμο, που, μαζί με τα άλλα νησιά του ΒΑ Αιγαίου βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της ιστορίας, αυτό που απαιτείται είναι σύμπνοια και προσεκτικές κινήσεις που να λαμβάνουν υπόψη τους το γενικότερο κλίμα και όλες τις διεθνείς και εγχώριες συγκυρίες. Και πάνω απ’ όλα, απαιτείται ειλικρίνεια και σοβαρότητα. Ποιος δείχνει να τις διαθέτει και ποιος όχι, είναι, νομίζουμε φανερό.

 

About The Author

Number of Entries : 11645

Leave a Comment

Scroll to top