You Are Here: Home » TOP » Ποιός έχει να κερδίσει από τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στη Ρωσία; (Who profits from Turkey’s ‘Sarajevo moment’?)

Ποιός έχει να κερδίσει από τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στη Ρωσία; (Who profits from Turkey’s ‘Sarajevo moment’?)

Ποιός έχει να κερδίσει από τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στη Ρωσία;  (Who profits from Turkey’s ‘Sarajevo moment’?)

Του Πέπε Εσκομπάρ , γεωπολιτικού αναλυτή, συνεργάτη των: Russia Today, Sputnik, Tom Dispatch κ.α.

21-bnΤο συγκεκριμένο άρθρο ξεδιαλύνει με έναν συνολικό τρόπο τα καταιγιστικά τεκτενόμενα που ζούμε τις τελευταίες ημέρες στη γειτονιά μας. Ο Εσκομπάρ, είναι από τους λίγους αναλυτές που έχουν καταφέρει να αντιληφθούν το μέγεθος και τη δυναμική των στρατηγικών συνεργειών που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη Ευρασία. Το οτι ζει εκεί για ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του, του δίνει αυτή την οπτική που αποκτά μόνο κάποιος που βιώνει τα πράγματα στο πετσί του. Και είναι λίγοι αυτοί, ειδικά στην Ευρώπη, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τα κολοσιαίας σημασίας γεγονότα, συμμαχίες και δεδομένα που αναδύονται από τη «νήσο»  της Ευρασίας σήμερα και τα οποία θα ορίσουν γεωπολιτικά και οικονομικά τη νέα φάση στην οποία θα μπεί ο πλανήτης.   Μην ξεχνάτε, ο Ζμπίγκιου Μπρεζίνσκυ, ο άνθρωπος που «έλιωσε» την ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν (ο πόλεμος που έριξε έξω τη Σοβ. Ένωση) με τη δημιουργία των στρατιών των Μουτζαχεντίν (που εξελίχθηκε στη Λερναία Ύδρα της ισλαμικής τρομοκρατίας) είπε μεταξύ άλλων για την Ευρασία:

 Η Δύναμη που θα κυριαρχήσει στην Ευρασία, θα ελέγχει τα 2/3 των πιο προηγμένων και παραγωγικών περιοχών. Ο έλεγχος της Ευρασίας, συνεπάγεται αυτόματα την υποταγή της Αφρικής, καθιστώντας το Δυτικό Ημισφαίριο και την Ωκεανία περιθωριοποιημένες γεωπολιτικά περιφέρειες.

Από τα παραπάνω λόγια μπορεί κάποιος να καταλάβει εύκολα το διακύβευμα του Συριακού προβλήματος και τι είδους λύση θέλει η κάθε πλευρά. (Δείτε εδώ περισσότερα).

Αλέξανδρος Λατσούδης

Ακολουθεί το άρθρο.

Who profits from Turkey’s ‘Sarajevo moment‘?

 (Ποιός έχει να κερδίσει από τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στη Ρωσία;) 

Ο δολοφόνος  Mevlut Mert Altintas, ήταν ένας 22χρονος απόφοιτος της Αστυνομικής Ακαδημίας ο οποίος είχε τεθεί σε αργία μετά το πραξικόπημα της 15/7 από την υπηρεσία του, λόγω πιθανολογούμενων σχέσεων του με την τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν. Παρόλα αυτά, επέστρεψε στην υπηρεσία του τον Νοέμβριο.
Είναι γνωστό οτι στην Τουρκική Αστυνομία έχουν διειδύσει πολλοί Γκιουλενιστές. Έτσι ένα άμεσο επακόλουθο της δολοφονίας του Σαββάτου, θα είναι η ακόμα μεγαλύτερης έντασης διώξεις εναντίον των οπαδών του Γκιουλέν από τον Ερντογάν και το ΑKP. Οι έρευνες θα επικεντρωθούν πολύ πέρα από την μεγάλη αποτυχία των υπηρεσιών ασφαλείας να φυλάξουν αποτελεσματικά τον Ρώσο πρέσβη. Το δε γεγονός οτι ο Τούρκος ΥΠΕΣ Σουλεϊμάν Σοϋλού έβγαλε μια πολύ λακωνική ανακοίνωση τρείς ολόκληρες ώρες μετά τη δολοφονία, πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό.
Επίσης, το οτι ο φονιάς με το μαύρο κοστούμι φώναζε συνθήματα εκδίκησης «για το Χαλέπι»και το κλασσικό πια Αλάχ ου Άκμπαρ σε σπαστά αραβικά και Τουρκικά, δείχνει πιθανές σχέσεις (χωρίς όμως αυτές να είναι βέβαιες) με  ισλαμιστικές οργανώσεις.

Μια σημαντικότατη παράμετρος είναι το timing του χτυπήματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε μια ημέρα πριν την τριμερή των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν στη Μόσχα. Η συνάντηση ήταν σημαντικότατη και αφορούσε τη Συρία, ενώ πριν από αυτή είχαν προηγηθεί επίπονες διαπραγματεύσεις εβδομάδων, αλλά και συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν για εκκένωση από το Χαλέπι χιλιάδων «μετριοπαθών επαναστατών» οι οποίοι είναι υπό τον έλεγχο από την Άγκυρα. Η Άγκυρα ήταν ένθερμη υποστηρικτής της συμφωνίας αυτής.   Το τελευταίο, αποκλείει και το ενδεχόμενο η δολοφονία να ήταν μαύρη επιχείρηση (false flag) των Τούρκων.

Ο Πρόεδρος Πούτιν από την πλευρά του ξεκαθάρισε οτι θέλει να ξέρει ποιος είναι πίσω από τον δολοφόνο, αλλά κρίνοντας από τη γενικότερη στάση του, ίσως οι ρωσικές υπηρεσίες να γνωρίζουν ήδη ποιος είναι αυτός που ψάχνουν.

 Τι ακριβώς συμβαίνει ―(The Big Picture)

Σε διμερές επίπεδο, Μόσχα και Άγκυρα συνεργάζονται στενά στα θέματα της αντμετώπισης της τρομοκρατίας. Ο Τούρκος ΥΠΑΜ πρόσφατα επισκέφθηκε την Μόσχα για διαπραγματεύσεις που αφορούν συστήματα καταστολής αεροπορικής άμυνας. Το εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών ανθίζει πάλι, ενώ σχεδιάζεται και ένα κοινό ταμείο επενδύσεων.  Στον ενεργειακό τομέα και, παρά την εμμονική αντίθεση της κυβέρνησης Ομπάμα, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream μόλις τον περασμένο μήνα.

Οι Ατλαντιστές είναι έξω φρενών με το οτι η Μόσχα,  η Άγκυρα και η Τεχεράνη σχεδιάζουν ένα μεταπολεμικό τοπίο στη Συρία, το οποίο δεν περιλαμβάνει το ΝΑΤΟ και τις αραβικές (σουνίτικες) χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ). (σ.neasamos: αυτά τα κράτη είναι οι μήτρες και τροφοί του ισλαμικού εξτρεμισμού)

Από αυτή την πλευρά πρέπει να ειδωθεί και η πρόσφατη σύλληψη από τις ειδικές δυνάμεις του Συριακού Στρατού μιας ομάδας αξιωματικών   του ΝΑΤΟ και του ΣΣΚ, προ ημερών στο Χαλέπι. Μιας ομάδας που υπηρετούσε υπό τις διαταγές των Αμερικανών φυσικά.

Το μέλος του Συριακού Κοινοβουλίου Φαρές Σεχαμπί, επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Χαλεπίου, έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των συλληφθέντων αξιωματικών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Σαουδάραβες. Η συμμετοχή ενός Μαροκινού και ενος Ιορδανού, εξηγείται από το γεγονός οτι Μαρόκο και Ιορδανία είναι ανεπίσημα μέλη του ΣΣΚ.

Μέσα σε αυτήν την ομάδα υπήρχε ένας Τούρκος, ένας Αμερικανός και ένας Ισραηλινός. Έτσι, ενώ το ΝΑΤΟ δέν πλειοψηφεί στην ομάδα που πιάστηκε, ο σύνδεσμος ΝΑΤΟ – ΣΣΚ είναι παραπάνω από εμφανής. Εαν δωθεί συνέχεια και έκταση στο θέμα, δεδομένου οτι οι αιχμάλωτοι  είναι στρατιωτικό προσωπικό που πιάστηκε στο μέτωπο σε ρόλο στρατιωτικού συμβούλου στο πλευρό των «μετριοπαθών επαναστατών», τότε η Δαμασκός κρατά έναν διαπραγματευτικό άσσο στο μανίκι της.

Και το ΝΑΤΟ και το ΣΣΚ δεν έχουν βγάλει άχνα. Ούτε καν σε διάψευση δεν έχουν προβεί. Αυτό σημαίνει οτι υπάρχει πιθανότητα για  μια εν κρυπτώ συμφωνία για απελευθέρωση αυτών των υψηλής αξίας κρατουμένων, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ στη Δαμασκό.

Ο Πούτιν, την ώρα που ο ΟΗΕ έπαιζε ένα παιχνίδι υψηλών ρητορικών τόνων και μηδενικών αποτελεσμάτων στη Γενεύη, κατάφερε να δημιουργήσει τον άξονα Ρωσίας – Ιράν και Τουρκίας, πετυχαίνοντας τετελεσμένα στη Συρία. Η Μόσχα διατυμπανίζει οτι τα τετελεσμένα στο έδαφος συμπληρώνουν τη δουλειά που έχει γίνει στη Γενεύη. Και υποτίθεται οτι θα ορίζονται όλες οι παράμετροι στο έδαφος πριν αναλάβει καθήκοντα ο Ντόναλντ Τράμπ.

Εν ολίγοις: Το πενταετές πρότζεκτ του ΝΑΤΟ και του ΣΣΚ, κόστους πολλών δις δολλαρίων για αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, έχει αποτύχει παταγωδώς. Ο ύπουλος Ερντογάν πήρε το μάθημά του στη  «ρεάλ πολιτίκ». Αυτό βέβαια ανοίγει μυριάδες άλλα κανάλια για τους Ατλαντιστές για να διοχετεύσουν την κακία τους.screen-shot-2016-12-21-at-00-27-33

Αυτό που έγινε, είναι μια κατά κράτος και δυσκολοχώνευτη ήττα για τους νεοσυντηρητικούς και τους νεοφιλελεύθερους ιέρακες Ατλαντιστές. Η Άγκυρα, αργά μα σταθερά οδηγείται στον Ευρασιατικό δρόμο. Αυτό σημαίνει αντίο Ευρώπη και…ΝΑΤΟ·  Και σημαίνει καλως ήλθατε:

στους Νέους δρόμους του Μεταξιού, ή αλλιώς  One Belt, One Road – OBOR ( Μία Ζώνη – Ένας δρόμος)

στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση(EEU)

στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάη (SCO)

στη Σινορωσική στρατηγική συνεργασία, με την Τουρκία κόμβο κλειδί στη διασύνδεση της Ευρασίας.

Για να γίνουν όλα αυτά, ο Ερντογάν έχει καταλήξει οτι πρέπει να συμπράξει με τους Ρώσους τους Κινέζους και τους Ιρανούς, συνδράμοντας στην ειρήνευση της Συρίας και στην αναβάθμισή της σε κόμβο κλειδί των Νέων Δρόμων του Μεταξιού. Μεταξύ αυτών και κάποιων φευγαλέων συμφερόντων με το Κατάρ , τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ, δεν θέλει και πολύ σκέψη για να καταλάβει κανείς ποια είναι η σωστή επιλογή.

Όμως μην ξεγελιέστε. Θα χυθεί αίμα.

Μετάφραση: Αλέξανδρος Λατσούδης

πηγή

About The Author

Number of Entries : 11645

Leave a Comment

Scroll to top