You Are Here: Home » TOP » Νησιωτικότητα : μια παρακαταθήκη του Δήμαρχου Σάμου στη νησιωτική Ελλάδα

Νησιωτικότητα : μια παρακαταθήκη του Δήμαρχου Σάμου στη νησιωτική Ελλάδα

Νησιωτικότητα : μια παρακαταθήκη του Δήμαρχου Σάμου στη νησιωτική Ελλάδα

Στις αρχές  Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ. Στο εν λόγω  συνέδριο ο Δήμαρχος Σάμου, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος,  (ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ), παρουσίασε τον οδικό Χάρτη για τη Νησιωτικότητα.

Σε ένα  τέτοιου  τέτοιου «βεληνεκούς» συνέδριο  μπορεί κανείς να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για τους ανθρώπους που ασκούν τη διοίκηση στους Δήμους της Ελλάδας, αλλά και να διαπιστώσει τι ποιότητας έργο παράγεται από τις διάφορες επιτροπές.  Ειδικά μετά από το συνέδριο της ΚΕΔΕ, άρχισε να εκστομίζεται από αρκετούς αξιωματούχους ―όπως η κ. Καλογήρου  και ο κ. Κουρουπλής―  ο όρος νησιωτικότητα. Αυτό οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στον Δήμαρχο Σάμου, ο οποίος πολύ πριν τη λαίλαπα του προσφυγικού και την φορολογική επιδρομή  που έπληξε τα νησιά μας, εξεπόνησε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο-πρόταση, στοχεύοντας  στην εξουδετέρωση των όποιων μειονεκτημάτων δημιουργούνται από την γεωγραφική απομόνωση των νησιών. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με άριστη γνώση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και νομικού πλαισίου, κάτι που ο κ. Αγγελόπουλος είναι βέβαιο ότι γνωρίζει άριστα.  Με αυτή , λοιπόν,  τη γνώση, ο Δήμαρχος Σάμου, ως προεδρεύων στη Νησιωτική Επιτροπή της ΚΕΔΕ, δημιούργησε έναν χάρτη με  σαφές και συγκεκριμένο πλαίσιο βάσει του οποίου ορίζονται κατά κύριο λόγο τα εξής αναφορικά με την Ελλάδα:

1)         επέκταση ή προσαρμογή των διευρωπαϊκών δικτύων στα νησιά, συμπεριλαμβανόμενου του «μεταφορικού ισοδύναμου»

2)         ειδικό καθεστώς στους κανονισμούς των Διαρθρωτικών και των Επενδυτικών Ταμείων (ESI Funds) της ΕΕ, για τις νησιωτικές περιοχές ή/και τα νησιά, που θα τροποποιεί ή εξειδικεύει τους κανονισμούς που πρόσφατα εγκρίθηκαν

3)         ειδικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων

4)         ειδικό φορολογικό καθεστώς και μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

5)         ρήτρα νησιωτικότητας σε όλα τα νομοθετήματα της ΕΕ και ειδική αναφορά στα νησιά στις εκθέσεις αξιολόγησης επιπτώσεων (impact assessment reports) που συνοδεύουν κάθε νέα νομοθετική πρωτοβουλία της ΕΕ

6)         εξέταση κάθε άλλης δυνατότητας με βάση τις υπάρχουσες ειδικές νομικές βάσεις ή πρόταση ανάληψης νέας δράσης με βάση γενικές εξουσιοδοτικές διατάξεις

7)         στήριξη κατά προτεραιότητα των έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCIs) που συνδέονται κυρίως με την Κύπρο και την Κρήτη, καθώς και άλλων έργων που μπορούν στο μέλλον να καλύψουν και τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά. 

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι ανωτέρω προτάσεις, που αποτελούν  τα κυριότερα σημεία του Χάρτη της νησιωτικότητας, είναι δεμένες απόλυτα με την  Ευρωπαϊκή νομολογία και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν είναι δηλαδή ένα πυροτέχνημα κενό περιεχομένου με στόχο τον εντυπωσιασμό ενός ακροατηρίου.

Είναι το απόσταγμα μιας πολύ σοβαρής εργασίας η οποία διήρκησε χρόνια. Και αυτή τη στιγμή γίνεται εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης και της Περιφέρειας , ώστε αυτές να μπορούν να διεκδικούν ότι διεκδικούν. Και αυτό σε ένα μεγάλο βαθμό είναι έργο του Δήμαρχου Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλου.

Ως εκ τούτου, κάνουν μεγάλο λάθος όσοι υποτιμούν τον θεσμό της ΚΕΔΕ,  ειδικά με τον τρόπο που πράττουν αυτό οι αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις της Σάμου. Και ακόμη περισσότερο  όταν το πράττουν με τη ρηχή δικαιολογία ότι ο  Δήμαρχος πρέπει να βρίσκεται συνεχώς στο νησί.  Δεν καταλαβαίνουν  ότι η Σάμος έχει κερδίσει πολλά από την «απουσία» του  κ. Αγγελόπουλου. Όπως, για παράδειγμα,  ένα μέρος από το 1 δις ευρώ που προορίζονται για τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, του οποίου φορείς υλοποίησης θα είναι το ΥΠΟΙΚ και οι Δήμοι. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 250 εκατομμύρια σε σχέση με το 2016 και αυτό λόγω νησιωτικότητας.

Η θεσμικότητα με την οποία εκτελεί τα καθήκοντά του ο κ. Αγγελόπουλος έχουν συντελέσει τα μέγιστα στο να κρατηθούν όχι μόνο ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την κυβέρνηση, κάτι που μόνο καλό έχει επιφέρει στη Σάμο, αλλά και να δίνονται θεσμικά όπλα στην κυβέρνηση για μπορέσει να προχωρήσει σε θετικές ενέργειες για τα νησιά μας, παρά τις όποιες μνημονιακές της δεσμεύσεις. Αυτό δεν θα πρέπει να μηδενίζεται από κανέναν, ανεξαρτήτως της απόψεως που μπορεί να έχει  κανείς για τους γενικότερους χειρισμούς ή το ιδεολογικό στίγμα της Κυβέρνησης.  Τη σοβαρότητα της δουλειάς του Δήμαρχου Σάμου, αποδεικνύει και η πρόσφατη εκλογή του ως Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κονγκρέσσου Περιφερειών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θέση που αποτελεί ύψιστη τιμή όχι μόνο για τον Δήμαρχο, αλλά και για την Ελλάδα, μιας και ο κ. Αγγελόπουλος είναι ο πρώτος Έλληνας που εκλέγεται στη θέση αυτή.

Εν πάση περιπτώσει, ο Μιχάλης Αγγελόπουλος είναι από τους πρώτους (αν όχι ο πρώτος) στην Ελλάδα, που συγκεκριμενοποίησε την ιδέα της νησιωτικότητας και, μέσω της θέσης ευθύνης που έχει στην ΚΕΔΕ ,της  έδωσε τέτοια ώθηση, ώστε σήμερα όλοι οι τοπικοί παράγοντες  να μιλάνε για νησιωτικότητα,  εννοώντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο παραμέτρων που πρέπει να ισχύουν στις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας.

Το έργο αυτό έχει ξεκινήσει ήδη από το 2014, όταν ο κ. Αγγελόπουλος είχε υποβάλει σχετικό υπόμνημα για τη νησιωτικότητα τόσο στην Πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου , κ. Iskra Mihaylova, όσο και σε άλλα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα (Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, Επιτροπή των Περιφερειών, Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

Το υπόμνημα αυτό συνοδεύτηκε  από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ (αρ.αποφ. 210/26.11.2014). Σήμερα, πάνω από δυο χρόνια μετά, μιλάμε όλοι για νησιωτικότητα, χωρίς, ωστόσο,  να  αναγνωρίζεται  ότι σε μεγάλο βαθμό, αυτό,  οφείλεται στον Δήμαρχο Σάμου. Κάποιοι, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, θεωρούν ότι ο Δήμαρχος κάνει dolce vita(!).  Δυστυχώς, μέχρι εκεί φτάνει το μυαλό τους…

Κλείνοντας, παραθέτουμε την ομιλία της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κογκρέσου Περιφερειών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κυρίας Μόσλερ Τόρνστρομ, στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ. Μια ομιλία, η οποία επέδειξε με τον καλύτερο τρόπο το σοβαρό έργο που πραγματοποιεί ο Δήμαρχος Σάμου στα θεσμικά όργανα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Κρατήστε τη δέσμευσή της ότι στο εξής , η εν λόγω αξιωματούχος  θα σταθεί αρωγός και σύμμαχος των νησιωτικών δήμων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο οποίο θα κάνει ότι μπορεί για να μεταφέρει τα όσα διεκδικούν οι νησιωτικοί δήμοι, ειδικά οι γειτνιάζοντες με την Τουρκία, οι οποίοι βιώνουν με μεγάλη ένταση το μεταναστευτικό πρόβλημα. Αυτό από μόνο του, είναι ένα μεγάλο κέρδος για τη Σάμο. Κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσα από μια σοβαρή θεσμική παρουσία της Δημοτικής Αρχής σε αυτά τα Όργανα.

Αυτό που πρέπει λοιπόν να καταλάβουν κάποιοι ζητωπατριώτες και τσάμπα μάγκες, είναι ότι οι μάχες δίνονται στα κέντρα αποφάσεων.  Σε θεσμικό πρώτα επίπεδο.  Αλλά για να δοθούν οι μάχες σε αυτό το επίπεδο, θα πρέπει αυτός που τις δίνει, να έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό. Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος αποδεικνύει ότι μπορεί και  δίνει αυτή τη μάχη. Με μεθοδικότητα και συνέπεια. Οι προτάσεις του για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και ειδικές αναπτυξιακές πολιτικές για τις νησιωτικές περιοχές έχουν κατατεθεί ήδη από 2014 και υιοθετούνται και από τα Ευρωπαϊκά Όργανα. Δείτε εδώ το από 20/6/2014 υπόμνημα  για τη νησιωτικότητα και εδώ τα σχετικά με την υιοθέτησή του από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι όλη αυτή η προσπάθεια αρχίζει και αποδίδει καρπούς. Κάτι που στην περίπτωση άλλης δημοτικής Αρχής, τα πράγματα για τη Σάμο , δεδομένης και της πρωτοφανούς κρίσης που διάγουμε – οικονομική και μεταναστευτική – θα ήταν πολύ χειρότερα έως και μη αναστρέψιμα, όπως συμβαίνει  στη Λέσβο.

Οι κραυγές και ο ανέξοδος λαϊκισμός είναι ο εύκολος δρόμους για ορισμένους .  Όμως το νησί έχει ανάγκη από ηγεσία με μυαλό, διορατικότητα και κατάρτιση. Μόνο έτσι θα γίνουν έργα ουσίας και η Σάμος θα μπορέσει ,επιτέλους, να πάει μπροστά. Και η Σάμος έχει την τύχη σε δύσκολες μέρες να έχει ένα Δήμαρχο ικανό για την επίτευξη του στόχου αυτού.

About The Author

Number of Entries : 11645

Leave a Comment

Scroll to top