Ικανοποιημένος από την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου δήλωσε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής  Γιάννης Μπαλάφας , κατά την τέταρτη κατά σειρά επίσκεψή του στη Σάμο. Σε συνέντεξη Τύπου που παραχώρησε επισήμανε ότι έχουν απομακρυνθεί οι σκηνές και ήδη ολοκληρώνονται οι μελέτες για τη δημιουργία του προαναχωρησιακού κέντρου .

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε, ακόμη στην αναλογία οικονομικών μεταναστών και προσφύγων πολέμου λέγοντας ότι  το ποσοστό είναι περίπου 60% για όσους εγκαταλείπουν την πατρίδα τους λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Επίσης δήλωσε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και δεν επηρεάζεται καθόλου η καθημερινότητα των Σαμιωτών  από την παρουσία των μεταναστών. Ανέφερε, μάλιστα, ότι υψηλόβαθμο στέλεχος από την Σάμο του μετέφερε ότι το νησί εφέτος είναι σε πολύ καλό επίπεδο  σε σχέση με τον τουρισμό και αυτό αποδεικνύεται από τις  προκρατήσεις.

Ο κ. Μπαλάφας υποστήριξε ότι  το υπουργείο   έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση  του μεταναστευτικού. Ζήτησε,  δε, από τον Δήμο να βοηθήσει ώστε να δοθούν δωμάτια και σπίτια στους μετανάστες  ώστε σταδιακά να αναλάβουν οι ελληνικές αρχές τη διαχείριση των μεταναστών και όχι οι ΜΚΟ που “έχουν βοηθήσει αρκετά αλλά θα πρέπει αυτό να αλλάξει”.  «Δεν αξιοποιούμε άλλο χώρο. Στριμωχνόμαστε  στον υπάρχοντα. Θα ήταν όμως πολύ καλό, πάντα βέβαια με την συναίνεση της τοπικής κοινωνία προς όφελός της να δοθούν κάποιοι  χώροι για την φιλοξενία των  μεταναστών» δήλωσε χαρακτηριστικά.