You Are Here: Home » TOP » “Κέντρο Αυτοκινήτου Σάμου”: 40 χρόνια… πρωτο-πορεία!

“Κέντρο Αυτοκινήτου Σάμου”: 40 χρόνια… πρωτο-πορεία!

“Κέντρο Αυτοκινήτου Σάμου”: 40 χρόνια… πρωτο-πορεία!

Νησί μεγάλο, με διάσπαρτες, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακές ορεινές διαδρομές και πολλά σημεία αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, η Σάμος ήταν από τους πρώτους προορισμούς που, αφού «ανακαλύφθηκαν» από τους ξένους τουρίστες, κυρίως Γερμανούς, τη δεκαετία του 1970, απέκτησαν υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων.

Με ομορφιές που απέχουν μεταξύ τους πολλά χιλιόμετρα, η Σάμος είναι από τα κατεξοχήν νησιά που απολαμβάνει κανείς πολύ καλύτερα με δικό του μεταφορικό μέσο και αυτή την ανάγκη ήρθε πριν από σχεδόν 40 χρόνια, το 1980 να καλύψει το «Κέντρο Αυτοκινήτου Σάμου», στο Πυθαγόρειο. Μια οικογενειακή επιχείρηση που εγκαινίασε ο Ιωάννης Μανώλαρος και σήμερα διαθέτει ένα στόλο 150 αυτοκινήτων που εκπροσωπούν τη διεθνούς φήμης Enterprise,  έχει υποκαταστήματα, στο Αεροδρόμιο αλλά και στα Βοτσαλάκια και έχει επεκταθεί επίσης με ένα πρατήριο καυσίμων κι ένα πλυντήριο αυτοκινήτων, στο Βαθύ.

Ο Αλέξανδρος Μανώλαρος, η δεύτερη γενιά της οικογένειας που βρίσκεται στο τιμόνι της επιχείρησης από το 2010, είναι ένας από τους επιχειρηματίες του τουρισμού της Σάμου που καλείται να ανταπεξέλθει στα πολλά προβλήματα που έχει γεννήσει η οικονομική κρίση, αλλά και στις συνέπειες της έξαρσης των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών πέρυσι το καλοκαίρι.

«Η φορολογία δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται σ’ αυτή την επταετή περίοδο της οικονομικής κρίσης και εδώ και χρόνια είναι υπέρμετρη για όλες τις επιχειρήσεις», λέει στο neasamos.gr, «αλλά ειδικά για μια επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων, είναι και άλλα έξοδα που έχουν αυξηθεί πολύ: τα τέλη κυκλοφορίας, τα ασφάλιστρα, το κόστος συντήρησης», προσθέτει. «Και μην ξεχνάμε ότι ακόμη προσπαθούμε να συνέλθουμε από την επιβολή των capital controls, που φόβισαν χιλιάδες ξένους τουρίστες το 2015 και τους αποθάρρυναν από το να έλθουν στην Ελλάδα –πολύ δε περισσότερο σ’ έναν μακρινό προορισμό όπως η Σάμος».
Το περσινό καλοκαίρι, πάλι, φόβος για τα capital controls δεν υπήρχε πια, αλλά προέκυψε η αποκορύφωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, επισημαίνει ο κ. Μανώλαρος.
«Παρότι η κατάσταση δεν ξέφυγε ποτέ από τον έλεγχο και τα πάντα στο νησί λειτουργούσαν κανονικά και χωρίς προβλήματα ασφάλειας ή άλλα, τα διεθνή ΜΜΕ, αλλά και τα ελληνικά παρουσίαζαν καθημερινά μια εικόνα δραματική, που αποθάρρυνε πολλούς επισκέπτες.  Έβλαψε όλα τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, μαζί τους, φυσικά και τη Σάμο».

-Και εφέτος;

«Εφέτος η κατάσταση παρουσιάζεται λίγο καλύτερη σε ό,τι αφορά τους ξένους επισκέπτες, αλλά η ελληνική αγορά παραμένει ‘’εξαφανισμένη’’. Από το 2011, 2012 και μετά, οι Έλληνες τουρίστες αποτελούν πολύ σπάνιο είδος, εκτός αν έχουν εδώ συγγενείς, παρότι, ειδικά οι ναυτιλιακές εταιρείες προσφέρουν πλέον συμφέροντα πακέτα σε γρήγορα πλοία».

– Είναι όμως αυξημένες οι ροές Τούρκων επισκεπτών.

«Είναι, πράγματι, αλλά πρόκειται για επισκέπτες το πολύ ενός τριημέρου, συνήθως λιγότερο. Και το νησί έχει ανάγκη και από τον τουρισμό μακρύτερης διάρκειας, που αφορά κυρίως Βορειοευρωπαίους. Προς τα εκεί θα πρέπει να στραφούν οι προσπάθειες των φορέων. Με πρώτο μέλημα την ενημέρωση ότι η Σάμος και όλα τα υπόλοιπα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου είναι όχι μόνο όμορφοι, αλλά κυρίως ασφαλείς προορισμοί, κάτι που δεν προβλήθηκε σχεδόν καθόλου μετά τα περσινά γεγονότα. Θα έπρεπε να έχει συμβεί αυτό και, μάλιστα, αρκετά πριν ξεκινήσει η εφετινή τουριστική σεζόν».

– Αν όλα αυτά που λέτε, ωστόσο, γίνουν μ’ έναν μαγικό τρόπο από… χθες ήδη, υποδομές, υπάρχουν για να προσελκύσουν και να κρατήσουν τέτοιου επιπέδου τουρισμό;

«Υπάρχει μια σχετική έλλειψη, είναι η αλήθεια, διότι αυτονόητα, με την κρίση, οι επενδύσεις έχουν σταματήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Όμως, το ένα φέρνει το άλλο: αν αυξηθεί το ενδιαφέρον για το νησί, θα υπάρξουν και επενδύσεις».

Τουριστική συνείδηση των επιχειρηματιών υπάρχει;

«Στα μέρη όπου ζούμε από τον τουρισμό κυρίως, πιστεύω ότι υπάρχει και μάλιστα αυξημένη. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που έχουν αναλάβει τις επιχειρήσεις νεώτεροι άνθρωποι, πιο καταρτισμένοι και πιο συνειδητοποιημένοι για τη σημασία του τουρισμού για το νησί, θεωρώ ότι είμαστε πολύ καλά σ’ αυτό το επίπεδο».

– Και η νέα διοίκηση του αεροδρομίου; Συνεισφέρει;

«Προς το παρόν, σπουδή έχει δείξει μόνον στο να αυξήσει κατά πολύ τα ενοίκια όσων έχουν καταστήματα στο αεροδρόμιο. Αυτό το έκανε άμεσα. Τίποτε άλλο, όμως, δεν έχει κάνει προς το παρόν ώστε βελτιωθεί η εικόνα του αεροδρομίου και οι υπηρεσίες προς τους ταξιδιώτες».

-Με μία λέξη, εν κατακλείδι; Αισιόδοξος ή απαισιόδοξος;

«Πάντοτε αισιόδοξος. Η Σάμος είναι ένα νησί που μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές διακοπές  σ’ έναν τουρίστα, Έλληνα ή ξένο. Έχει πάρα πολλές φυσικές ομορφιές, παραθαλάσσιες και ορεινές, πολλούς χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, εξαιρετικό φαγητό και, ειδικά το καλοκαίρι, πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για κάθε ηλικία και προτίμηση. Με λίγη προσπάθεια και καλή θέληση για συνεργασία απ’ όλους, νομίζω ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε πολύ καλύτερα».

About The Author

Number of Entries : 922

Leave a Comment

Scroll to top