You Are Here: Home » TOP » Ένα πρότυπο για τη Σάμο

Ένα πρότυπο για τη Σάμο

Ένα πρότυπο για τη Σάμο

Η αντιπροσωπεία του  Δήμου της γερμανικής πόλης Greifswald, με επικεφαλής τον Δήμαρχο, Dr Koenig, διανύει σήμερα  (3/10) την τρίτη ημέρα παραμονής της στη Σάμο. Δεν πρόκειται, καθώς φαίνεται, για μια εθιμοτυπική επίσκεψη μιας ξένης δημοτικής αποστολής, αλλά για μια χαμηλών τόνων , ουσιαστική επαφή του Δήμου μας με έναν άλλο Δήμο της Β. Ευρώπης, που σηματοδοτεί την έναρξη μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας, με πολλαπλά οφέλη για τη Σάμο.

Πρέπει να ομολογήσω οτι μέχρι σήμερα δεν γνώριζα ούτε καν την ύπαρξη της πόλης Greifswald, όπως φαντάζομαι δεν τη γνωρίζουν και πολλοί άλλοι Έλληνες. Με την ευκαιρία λοιπόν,της επίσκεψης της γερμανικής δημοτικής αποστολής, ενημερώθηκα σχετικά με την “Πανεπιστημιακή και Χανσεατική πόλη του Greifswald”, τη μικρή αυτή πόλη της Β.Α Γερμανίας στη Βαλτική , των 60.000 κατοίκων. Από αυτούς, οι 12.500 είναι φοιτητές , ενώ 5000 είναι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο.

Ας σημειωθεί  ότι το Πανεπιστήμιο  του Greifswald  είναι ένα από τα παλαιότερα της Ευρώπης (ιδρύθηκε το 1456), επιδεικνύοντας  σημαντικότατο ερευνητικό έργο σε πλείστους τομείς, από αυτόν των Μεσαιωνικών σπουδών μέχρι τους σύγχρονους τομείς της Φυσικής Πλάσματος και της Πυρηνικής Σύντηξης, ενώ  μεγάλες εταιρείες συμμετέχουν στα ερευνητικά προγράμματα του εν λόγω Πανεπιστημίου και τα χρηματοδοτούν.

Παράλληλα με την καλλιέργεια των επιστημών, το  Greifswald έχει να επιδείξει μια εξαιρετικά πλούσια πολιτιστική παραγωγή με τη θέσπιση καλλιτεχνικών φεστιβάλ και την οργάνωση ποικίλλου  ενδιαφέροντος εκδηλώσεων.Κατά τα λόγια του Δημάρχου Δρ Κενιχ, “ο Πολιτισμός, η Επιστήμη, η Έρευνα και η Εξωστρέφεια αποτελούν το τετράπτυχο που οδηγεί στην ανάπτυξη ενός τόπου και την υπερπήδηση των στενών ορίων και των περιορισμών που επιβάλλει η γεωγραφία”.

Εντυπωσιακό είναι  το γεγονός ότι το 2008 – 18 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους –  το Greifswald ανακηρύχθηκε ως η πλέον δυναμική πόλη της Γερμανίας, επιδεικνύοντας μια πολυεπίπεδη πραγωγή, έτσι ώστε στο έδαφος της μικρής  αυτής τουριστικής πόλης της Βαλτικής να συναντά κανείς την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής σκαφών αναψυχής στον κόσμο (HANSEN) και μία από τις μεγαλύτερες  ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής φωτοβολταϊκών τόξων (SOLON).

Την ευρωπαϊκή αυτή πόλη-πρότυπο ανάπτυξης κι ευημερίας επέλεξε ο Δήμαρχος Σάμου, Μ. Αγγελόπουλος, σαν μία πόλη που παρουσιάζει κοινά με τη Σάμο στοιχεία (ως προς τα μεγέθη έκτασης και πληθυσμού, την παραμεθόριο και παραθαλάσσια γεωγραφική θέση, την ύπαρξη Πανεπιστημίου, την έμφαση στην τουριστική οικονομία, κλπ) με στόχο την επίτευξη συνεργασίας και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας  μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (Αιγαίου και Greifswald) – με τη διαμεσολάβηση των δύο Δήμων αντίστοιχα (Σάμου και Greifswald)- σε σημαντικούς τομείς , όπως  είναι η  διαχείρηση των αποβλήτων, αλλά κυρίως, επιδιώκοντας τη μεταλαμπάδευση στη Σάμο του προτύπου του οργανωμένου εμπορίου, με στόχο την ώθηση του τομέα της μεταποίησης , την αύξηση  των εξαγωγών και την εν γένει οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας.

Είναι δίκαιο να ειπωθεί  ότι η εξωστρεφής  ενεργητικότητα του Δημάρχου Σάμου, η ευρωπαϊκή του κουλτούρα και, το σημαντικώτερο, η κατάρτισή του περί τα της ΕΕ (Νομοθεσία,  Θεσμοί, Οργανώσεις,  Χρηματοδοτικά Προγράμματα) αποτελούν σημαντικό ατού για τον τόπο, καθώς  πλέον ο Δήμος της Σάμου , όπως πρόσφατα  ανακοινώθηκε , θα απολαμβάνει επωφελών συνεργασιών , συμμετέχοντας  σε ένα ευρύ Δίκτυο Ευρωπαικών Πόλεων ανεγνωρισμένο από την ΕΕ, μέσω του οποίου θα επιτυγχάνεται η συλλογική  υποβολή προτάσεων προς τις Βρυξέλλες.

Πέραν των ανωτέρω , όμως, εν προκειμένω, η επιλογή της Δημοτικής Αρχής της Σάμου για μία πολύτιμη για τον τόπο  συνεργασία με μία ευημερούσα ευρωπαϊκή πόλη -πρότυπο  – λαμβανομένης υπόψιν , μάλιστα , της  υποψηφιότητας της Σάμου  ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης  για το 2021 –  αποκαλύπτει μία από πλευράς του κ. Αγγελόπουλου στόχευση και ενεργοποίηση προς τη σωστή κατεύθυνση για την αλλαγή υποδείγματος που έχει ανάγκη , σήμερα παρά ποτέ, η Σάμος και όλη η Ελλάδα. Η δυναμική υπάρχει. Ας βρούμε τη θέληση! Η εσωστρέφεια και η απομόνωση  ήταν έννοιες ξένες για τους Σάμιους, όταν τα πλοία τους έφθαναν μέχρι τα Στενά του Γιβραλτάρ.

About The Author

Number of Entries : 11645

Leave a Comment

Scroll to top