You Are Here: Home » Πολιτική » «Χαστούκι» ΕΕ σε Τουρκία για Αιγαίο, ΑΟΖ Κύπρου & τους δύο στρατιωτικούς

«Χαστούκι» ΕΕ σε Τουρκία για Αιγαίο, ΑΟΖ Κύπρου & τους δύο στρατιωτικούς

«Χαστούκι» ΕΕ σε Τουρκία για Αιγαίο, ΑΟΖ Κύπρου & τους δύο στρατιωτικούς

 

Τις σοβαρές ανησυχίες για τις ενέργειες της Τουρκίας σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο αλλά και για την παρατεινόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών εκφράζει η Ε.Ε.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, στην Βάρνα της Βουλγαρίας, παρόντος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έθεσε στο τραπέζι τις σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, καθώς και για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Παράλληλα, ο κ. Τουσκ επεσήμανε ότι η ΕΕ στέκεται «ενωμένη» πίσω από την Κύπρο ως προς το δικαίωμά της να εξερευνήσει και να εξορύξει φυσικές πηγές ενέργειας στην ΑΟΖ της. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό είναι σημαντικό για την επανένωση της Κύπρου προς όφελος και των δυο πληθυσμών, αλλά και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την ανησυχία της για τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία και ειδικά στο Αφρίν, για την κλιμάκωση της έντασης και τον εκτοπισμό πληθυσμού. Σημείωσε δε ότι πρέπει να αποφευχθεί με ευθύνη της Τουρκίας να προστατεύσει τον πληθυσμό και να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.

«Ανησυχούμε με κάποιες από τις μεθόδους που υπονομεύουν τις ελευθερίες και το κράτος δικαίου» πρόσθεσε ο Τουσκ, αναφερόμενος στην πολιτική της Τουρκίας. Οταν ρωτήθηκε σχετικά παραδέχθηκε πάντως ότι στη συνάντηση στη Βάρνα δεν βρέθηκαν λύσεις ούτε επιτεύχθηκαν συμβιβασμοί μεταξύ ΕΕ και Αγκυρας.

Τι είπε για τους δύο στρατιωτικούς ο Γιούνκερ

«Η Τουρκία πρέπει να βελτιώσεις τις σχέσεις της με μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα με την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι εκ των ων ουκ άνευ για να αποδείξει ότι έχει κάνει πρόοδο». Αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς επεσήμανε ότι «πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να λυθεί το πρόβλημα σε φυσιολογικό χρόνο» προσθέτοντας ότι παράλληλα πρέπει να επανεξετάσει ο Ερντογάν την στάση του και για τις φυλακίσεις δημοσιογράφων.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Κομισιόν πήρε ξανά τον λόγο και είπε για το ίδιο θέμα: «Εμπιστευόμαστε τις τουρκικές αρχές ότι θα λύσουν αυτό το θέμα με δίκαιο τρόπο. Ελπίζω ότι το θέμα θα λυθεί πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα».

Ερντογάν: Ισότιμη συμπερίληψη των Τουρκοκύπριων στους υδρογονάνθρακες

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερνιτογάν, υποστήριξε πως η ΕΕ θα πρέπει να δώσει άμεσα τα υπόλοιπα κονδύλια για το προσφυγικό που απορρέουν από τη συμφωνία, ενώ κάλεσε τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν πολύ γρήγορα για την ελεύθερη διακίνηση Τούρκων πολιτών στα ευρωπαϊκά εδάφη.

Παράλληλα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

«Μέχρι σήμερα η ΕΕ μας έχει προσκομίσει 1,8 δις. ευρώ. Το επόμενο ποσό ελπίζω να μας δοθεί άμεσα. Θα κάνουμε τα δέοντα για να έχουν καλύτερη διαβίωση οι πρόσφυγες (…) Η ΕΕ δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τους πρόσφυγες και ελπίζω με το υπόλοιπο του ποσού θα τους παρασχεθεί η ανθρώπινη διαβίωση. Οι Τούρκοι υπήκοοι έχουν ανάγκη την ελεύθερη διακίνηση εντός συνόρων ΕΕ. Ελπίζω να τελειώσουν γρήγορα οι διαδικασίες για τη βίζα, ελπίζω να γίνει το μεγάλο βήμα ώστε οι πολίτες να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Ένωση. Κάναμε μεγάλη υπομονή, κρατάει χρόνια αυτή η κατάσταση και πρέπει να τελειώσουν. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν σύντομα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άφησε αιχμές επίσης για τις επικρίσεις που ακούγονται σε βάρος της Άγκυρας για τις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγει στη Συρία και συγκεκριμένα στο Αφρίν. Επίσης διαμήνυσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει τον αγώνα κατά τρομοκρατίας τόσο εντός, όσο εκτός συνόρων. Μία αναφορά που ερμηνεύεται ως δήλωση συνέχισης των επιχειρήσεων στη Συρία. «Παράλληλα είμαστε στο στόχαστρο τρομοκρατικών οργανώσεων, το DAESH, το PKK. Δίνουμε μεγάλους αγώνες εντός και εκτός Τουρκίας. Ήδη έχουμε σκοτώσει τρομοκράτες, αυτό δεν αρκεί όμως. Αυτές τις επιχειρήσεις στη Συρία δεν τις κάνουμε μόνο για την ασφάλειά μας αλλά και για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δίνουμε τη δέουσα προσοχή στην ασφάλεια των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ήδη δώσαμε αγώνα για τη Δημοκρατία, κατά των πραξικοπηματιών τον Ιούλιο του 2016. Η ΕΕ που επιθυμεί να γίνει παγκόσμια δύναμη, δεν θα πρέπει να παραβλέψει την Τουρκία. Η θέση της Τουρκίας είναι καίρια, έχει δυναμικό και μεγάλη ιστορία», επεσήμανε. Επίσης, ζήτησε από την ΕΕ «να αναγνωριστεί η πρόοδος της Τουρκίας στην ΕΕ».

Ο Ερντογάν όμως δεν επέμεινε στις νουθεσίες κατά της ΕΕ και τόνισε πως οι σχέσεις με την Ένωση δεν είναι σε καλό επίπεδο γιατί… ασκείται κριτική σε βάρος του. «Εάν η ΕΕ δεν σταματήσει την κριτική σε βάρος της Τουρκίας, δεν θα βελτιωθούν οι σχέσεις», επεσήμανε και τόνισε: «Θα είναι λάθος η ΕΕ να απομονώσει την Τουρκία. Σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων μας αλλά δεν είναι αρκετό».

Στη Σύνοδο συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Βούλγαρος πρωθυπουργός (ασκεί την προεδρία της ΕΕ) και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προσήλθε στη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον υπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ και με τον υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ.

Οι σχέσεις των δύο πλευρών βρίσκονται στο ναδίρ και βαίνουν επιδεινούμενες καθώς την περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες της Ένωσης απηύθυναν μια αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα μετά τη σύνοδο κορυφής ζητώντας να υπάρχει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην συνεχιστεί η κράτηση Ευρωπαίων πολιτών, μια σαφής αναφορά δηλαδή στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτών.

 

About The Author

Number of Entries : 6313

Leave a Comment

Scroll to top