You Are Here: Home » Ροή » Κωστάκης Λοϊζου (LOUIS GROUP) : Ο Τουρισμός είναι η κινητήριος δύναμη, η αιχμή του δόρατος για την επανάκαμψη της Ελλάδας

Κωστάκης Λοϊζου (LOUIS GROUP) : Ο Τουρισμός είναι η κινητήριος δύναμη, η αιχμή του δόρατος για την επανάκαμψη της Ελλάδας

Κωστάκης Λοϊζου (LOUIS GROUP) : Ο Τουρισμός είναι η κινητήριος δύναμη, η αιχμή του δόρατος για την επανάκαμψη της Ελλάδας

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Louis, Κωστάκης Λοϊζου, μιλώντας στην 22η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την Ελληνική κυβέρνηση του Economist με θέμα THE TOURISM INDUSTRY: FULL SAIL AHEAD αναφέρθηκε στα θέματα που πρέπει να βελτιωθούν ώστε να γίνει εφικτή η  προσέλκυση νέων επενδυτών στην χώρα από το εξωτερικό, σε τέτοια κλίμακα που η διαδικασία αυτή θα βελτιώσει και τα οικονομικά δεδομένα του κράτους αλλά και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών.

Ο κύριος Λοΐζου τόνισε πώς ο Έλληνας θα πρέπει να εμπιστευτεί τον εαυτό του, το κράτος και τη χώρα του γιατι όπως είπε χαρακτηριστικά ” Αν οι πολίτες της Ελλάδας δεν την εμπιστεύονται πώς θα προχωρήσει η ίδια η χώρα;”

Επίσης ο Πρόεδρος του Ομίλου Louis,  μίλησε  για τους στόχους, τις προοπτικές και τις δυνατότητες του Ομίλου LOUIS που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα π’ανω απο 30 χρόνια.

Ο κύριος Λοΐζου επεσήμανε πως ο Τουρισμός είναι η κινητήριος δύναμη, είναι η αιχμή του δόρατος για την επανάκαμψη της οικονομικής ευημερίας και προόδου της χώρας γενικότερα. Αρκεί όλοι να το πιστέψουμε και να εργαστούμε συλλογικά με κοινό όραμα και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της χώρας και του Ελληνικού λαού όπως είπε.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ

Η επιχειρηματική δράση ενός Κυπριακού Ομίλου στην Ελλάδα δεν εμπίπτει ακριβώς στην κατηγορία των «ξένων» επενδύσεων, τουλάχιστον ιστορικά και συναισθηματικά. Είναι, «ξένη» επένδυση αν την κρίνει κανείς μόνο οικονομικά και νομικά.

Ο Όμιλος Λούης δραστηριοποιείται στην Ελλάδα σχεδόν 30 χρόνια. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι έχουμε συγκεντρώσει πολλές εμπειρίες και γνώσεις σε αυτό το διάστημα. Επιτρέψτε μου να μοιραστώ κάποιες από αυτές μαζί σας αλλά και να σας πω ποιοι είμαστε και τι κάνουμε στη πανέμορφη αυτή χώρα.

Όταν αρχίσαμε να επενδύουμε στην Ελλάδα το 1992 με την αγορά του πρώτου μας ξενοδοχείου στα Χανιά, ξέραμε ότι το περιβάλλον, οι συνθήκες και η νοοτροπία ήταν διαφορετικές από αυτές που γνωρίζαμε στην Κύπρο. Λόγω όμως του γεγονότος ότι έζησα τα μαθητικά μου χρόνια στην Ελλάδα αλλά και του ότι ο πατέρας μου διατηρούσε από το 1956 ταξιδιωτικό γραφείο στην Αθήνα, γνώριζα αρκετά τις συνθήκες και τα δεδομένα της Ελληνικής αγοράς.

Για τον Όμιλο Louis, η επένδυση στην Ελλάδα- παρότι αποτελούσε μια νέα αγορά, ήταν φυσική προέκταση του Κυπριακού χώρου, λόγω γλώσσας, θρησκείας, κουλτούρας, κλίματος και ιστορίας. Κάθε χώρα έχει βεβαίως τις ιδιαιτερότητες της, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Έτσι και η Ελλάδα. Όταν λοιπόν επιχειρείς σε μία άλλη χώρα πρέπει να αναγνωρίζεις και τις πραγματικότητες της. Αυτό κάναμε κι εμείς. Είναι καλύτερες ή χειρότερες οι ιδιαιτερότητες και οι προοπτικές στην Ελλάδα από την Κύπρο και άλλες χώρες; Ούτε το ένα- Ούτε το άλλο. Είναι απλά διαφορετικές!

Αγαπητοί μου,

Μετά από 30 χρόνια συνεχούς επενδυτικής παρουσίας στην Ελλάδα, μπορώ να πω με σιγουριά ότι εκείνο που ανέκαθεν με προβλημάτιζε εδώ ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης των ιδίων των Ελλήνων στο μέλλον της χώρας τους. Μιας πανέμορφης χώρας, ίσως της ομορφότερης στον κόσμο.

Σαν άνθρωπος δεν μπορείς να προοδεύσεις αν δεν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, στη χώρα σου και στο κράτος μέσα στον οποίο δραστηριοποιείσαι και λειτουργείς. Αν οι πολίτες της Ελλάδας δεν την εμπιστεύονται πώς θα προχωρήσει η ίδια η χώρα;

Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν το 1992 αγοράσαμε το πρώτο μας ξενοδοχείο στην Κρήτη και το συζητούσα με συμμαθητές μου σε μια από τις συναντήσεις μας, ένας μου είπε: «Καλά βρε Κώστα, εμείς είμαστε αναγκασμένοι και επενδύουμε εδώ, αλλά δεν έχουμε επιλογή. Εσύ έρχεσαι απ’ έξω για να επενδύσεις εδώ; Δεν φοβάσαι;» Έχουν περάσει 30 σχεδόν χρόνια από τότε και έχουμε επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια στην Ελλάδα. Συνεπώς, όχι- δε φοβηθήκαμε. Πιστέψαμε στις προοπτικές και επενδύσαμε σ’ αυτές.

Σίγουρα υπήρξαν και στιγμές που βρεθήκαμε σε δύσκολη θέση, στιγμές που απογοητευτήκαμε, αλλά ποτέ δεν το μετανιώσαμε! Αντίθετα, επιβραβευθήκαμε για την επιλογή μας και σήμερα επιδιώκουμε να επεκταθούμε ακόμα περισσότερο στην Ελληνική αγορά.

Η μεγάλη επιτυχία μας -και ίσως το μυστικό μας- είναι που νιώθουμε την Ελλάδα δικό μας χώρο. Νιώθουμε ότι είμαστε στο σπίτι μας και αυτό δεν είναι ανεξάρτητο από κάτι που ανέφερα προηγουμένως. Η ελληνική ιδιοσυγκρασία και κουλτούρα είναι εκείνη που στο τέλος αφομοιώνει με την πάροδο των ετών ξένες επενδύσεις και τις μετατρέπει σε ντόπιες.

Βεβαίως υπάρχουν θέματα που πρέπει να βελτιωθούν – πάντοτε θα υπάρχουν. Αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με την προσέλκυση νέων επενδυτών στην χώρα από το εξωτερικό, σε τέτοια κλίμακα που η διαδικασία αυτή θα βελτιώσει και

τα οικονομικά δεδομένα του κράτους αλλά και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών.

  • Χρειάζεται, παραδείγματος χάριν, δημοσιονομική σταθερότητα χωρίς συχνές αυξομειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές.
  • Χρειάζεται απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για να είναι εύκολα κατανοητό και λειτουργικό. Η μείωση της γραφειοκρατίας και η μεγαλύτερη προσαρμογή προς τα Ευρωπαϊκά δεδομένα θα ενεργήσουν χωρίς αμφιβολία καταλυτικά και ευεργετικά.
  • Απαιτείται, επίσης, ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με κίνητρα που δεν έχουν κατ’ ανάγκη κόστος για το κράτος (π.χ. πολεοδομικά). Ταυτόχρονα ένα μικρότερο και ευέλικτο κράτος θα μπορεί να παίξει διαφορετικό ρόλο στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και δημιουργώντας συνθήκες εμπιστοσύνης σε μεγάλες ευρωπαϊκές και γενικά διεθνείς εταιρείες.
  • Επιπλέον, η μεγαλύτερη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συμβάλει αναμφίβολα πολύ περισσότερο στην ανάπτυξη.

Δεν πρέπει όμως να είμαστε αγνώμονες. Οφείλω να ομολογήσω, στο σημείο αυτό, ότι τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Τουρισμού έχει κάνει σημαντικά άλματα. Παρακαλώ να μου επιτρέψετε να συγχαρώ την κυρία Κουντουρά που μαζί με την εκλεκτή της ομάδα έδωσαν αποφασιστική ώθηση στον ελληνικό τουρισμό. Ο ζήλος, ο ενθουσιασμός και ο επαγγελματισμός τους βοήθησαν να αναπτυχθούν οι ήδη καλές συνεργασίες με ξένους tour operators, κάτι στο οποίο είχε συμβάλει και η κυρία Κεφαλογιάννη που επί της Υπουργίας της επίσης έγιναν πολύ σημαντικά βήματα.

Όπως γνωρίζετε, η συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων του Τουρισμού είναι απαραίτητη για την συνέχιση της προόδου στον τομέα. Και ο Τουρισμός είναι η κινητήριος δύναμη, είναι η αιχμή του δόρατος για την επανάκαμψη της οικονομικής ευημερίας και προόδου της χώρας γενικότερα. Αρκεί όλοι να το πιστέψουμε και να εργαστούμε συλλογικά με κοινό όραμα και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της χώρας και του Ελληνικού λαού.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων 2-3 ετών πείθουν και τον πλέον δύσπιστο. Συνεπώς το timing είναι ιδανικό για επενδύσεις.

Φίλες και φίλοι,

Έχω τη χαρά και την τιμή να εκπροσωπώ σήμερα εδώ τον Όμιλο Louis. Ένα όμιλο που ιδρύθηκε στην Κύπρο και ασχολείται με τον ευρύτερο τομέα του τουρισμού από το 1935. Σήμερα, διαθέτουμε συνολικά 24 ξενοδοχεία και 4 κρουαζιερόπλοια. Από αυτά τα 24 ξενοδοχεία, τα 9 ευρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Προσφέρουμε εργοδότηση και στηρίζουμε τις ντόπιες οικονομίες, επενδύοντας κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ σε προμήθειες και άλλες συναφείς με τον τουρισμό υπηρεσίες. Μέσα από τις 5.340 κλίνες στα 4στερα ξενοδοχεία μας, στην Κρήτη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Μύκονο και Ρόδο βάζουμε κι εμείς το δικό μας λιθαράκι στο θαύμα του ελληνικού τουρισμού.

Στον ξενοδοχειακό τομέα, έχουμε επενδύσει τα τελευταία 25 χρόνια 160 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά, αναβάθμιση και επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων. Παράλληλα έχουμε συνεισφέρει στην εθνική οικονομία περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ μέσω της εξασφάλισης προμηθειών και άλλων υπηρεσιών.

O Όμιλος Louis εκτός των ξενοδοχείων, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και με την κρουαζιέρα, από το 1999. Σήμερα συνεχίζουμε τη δυναμική μας πορεία μέσω της CelestyalCruises, η οποία είναι η μόνη Ελληνική εταιρεία που εκτελεί κρουαζιέρες από τον Πειραιά. Τα κρουαζιερόπλοιά μας επισκέπτονται συστηματικά μεγάλο αριθμό νησιών αλλά και λιμανιών της χώρας μεταφέροντας ετησίως πάνω από 120,000 επισκέπτες και τονώνοντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 20 περίπου χρόνια έχουμε επίσης επενδύσει 500 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά κρουαζιερόπλοιων και τη δημιουργία εγκαταστάσεων στη χώρα ενώ η συνεισφορά της εταιρείας μας κρουαζιέρας στην Ελληνική οικονομία ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ στην αγορά προμηθειών και άλλων συναφών υπηρεσιών. Όλα τα παραπάνω αποτελούν και τον λόγο που βρίσκομαι σήμερα ενώπιον σας.

Η πολυετής εμπειρία μας μάς φέρνει σε θέση να μπορούμε να πούμε ότι καταφέραμε, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε ορισμένες φορές, να πετύχουμε και να γίνουμε από ξένοι επενδυτές μια ντόπια επιχείρηση, μέρος και κύτταρο της ελληνικής οικονομίας.

Τουλάχιστον έτσι νιώθουμε και αυτό εισπράττουμε.

Σας ευχαριστώ.

About The Author

Number of Entries : 6131

Leave a Comment

Scroll to top