Οι Αυτοδύτες Σάμου σε σεμινάριο Ψυχολογικών Πρώτων Βοηθειών

0
13

Την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, τρείς δύτες του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, έλαβαν ειδική εκπαίδευση στον τομέα των  Ψυχολογικών Πρώτων Βοηθειών (Psychological First Aid- PFA). Αυτό το σεμινάριο απευθύνεται σε αυτούς οι οποίοι είναι οι πρώτοι που έρχονται σε επαφή με άτομα τα οποία βρίσκονται σε στρες προκληθέν από καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, σαν αυτές που τόσο συχνά καλούνται να συνδράμουν οι Αυτοδύτες της Σάμου.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν πως να ακούν τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μια κρίση,  πώς να τους βοηθούν στην ενίσχυση των αντανακλαστικών αυτοσυντήρησης τους, να τους παρέχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με βασικές υπηρεσίες. Κατά το σεμινάριο, οι αυτοδύτες ήρθαν σε επαφή με την φιλανθρωπική αρχή «do no harm», βάση της οποίας η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να παρέχεται κατά τέτοιο τρόπο, ωστε να έχει την λίγότερο  αρνητική επίπτωση στη γενικότερη κρίση.

Άλλοι τομείς του σεμιναρίου είχαν να κάνουν με με αντιμετώπιση καταστάσεων ήπιου στρες,  με τη παραπομπή ή μη, σε υγειονομική και ψυχολογική υποστήριξη και τη σπουδαιότητα της φροντίδας που πρέπει το κάθε μέλος της ομάδας διάσωσης να παρέχει στον εαυτό του. Τέλος,  διδάχθηκαν ευαίσθητα σημεία που έχουν να κάνουν με τη διαφορά κουλτούρας, μέσω φωνητικής και μη επικοινωνίας.
Ο στόχος ήταν να εξοπλισθούν οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο με προσόντα τα οποία θα τους βοηθήσουν να συνδράμουν με καλύτερο τρόπο αυτούς που βιώνουν τραυματικές και στρεσογόνες εμπειρίες .
Η εκπαίδευση περιελάμβανε διάλεξη, ομαδική συζήτηση, role playing, και προσομείωση καταστάσεων κρίσης και αντίδρασης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here