Σταθάκης: Μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος κατά 8% περίπου από τα έργα διασύνδεσης

0
8

«Για την σύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, υπεγράφη χτες η σύμβαση με τις δύο ανάδοχες εταιρείες και θα εκτελεστεί το έργο σε 18 μήνες», είπε ο κ. Σταθάκης, αναφερόμενος στα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων της ηπειρωτικής Ελλάδας με τα νησιά.

Η υλοποίησή του για τον ΑΔΜΗΕ «θα δώσει ρεύμα στην Κρήτη από τους σταθμούς της Μεγαλόπολης, καλύπτοντας σημαντικό ποσοστό των αναγκών του νησιού … το υποθαλάσσιο καλώδιο θα είναι διπλής κατεύθυνσης και θα επιτρέπει και την ανάποδη ροή. Είναι το μεγαλύτερο έργο στην Ευρώπη, με επένδυση 330 εκατ. ευρώ» από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ), ενώ συμμετέχει ως κύρια πηγή δανεισμού η ΕΤΕπ».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι θα έχει τεράστιες θετικές συνέπειες στο ενεργειακό μέλλον της Κρήτης, τεράστια οικονομικά οφέλη, καθώς θα αποκλιμακωθούν τα τέλη Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για όλους τους Έλληνες (περίπου 10% των λογαριασμών του ρεύματος). Με το πρώτο αντίστοιχο έργο που ολοκληρώθηκε (Σύρος-Μύκονος) η ωφέλεια ήταν 80 εκατ. ευρώ, ενώ η Κρήτη αναλογεί περίπου στις μισές ΥΚΩ. Με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κρήτης και Κυκλάδων «θα φύγουν περίπου το 80% των ΥΚΩ από τους λογαριασμούς … μόλις γίνει και η δεύτερη διασύνδεση», τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Τα τρία στάδια για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου

«Η “μεγάλη διασύνδεση”, Κρήτη-Αττική, θα προκηρυχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019» και συνδέεται με την ακόμη μεγαλύτερη και γεωστρατηγικής σημασίας διασύνδεση, αυτή των Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «πρώτον, από τον Οκτώβριο του 2017 έχουν ληφθεί οι αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου για την κατανομή του κόστους και της αποπληρωμής του έργου. Τα δύο τρίτα θα πληρωθούν από τους παραγωγούς της Κύπρου και το ένα τρίτο από τους καταναλωτές της Ελλάδας … Δεύτερο σημείο είναι η τεχνική και οικονομική ωρίμανση … έχει δημιουργήσει μία σχετική καθυστέρηση, σε σχέση με το κομμάτι Αττική-Κρήτη που είναι έτοιμο … Φυσικά, το τρίτο στάδιο είναι να βρεθεί το αντίστοιχο επενδυτικό σχήμα, όπως η «ΑΡΙΑΔΝΗ» στο Αττική-Κρήτη».

Δεν μπορεί να εγείρει οτιδήποτε η Τουρκία για τις ελληνικές έρευνες για υδρογονάνθρακες

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ και περιοχών που ανήκουν στην ελληνική επικράτεια, σε σχέση και με την προκλητικότητα της Τουρκίας, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «ολοκληρώθηκε ο κύκλος παραχωρήσεων με τον πρώτο και δεύτερο διαγωνισμό. Μιλάμε για επτά συμβάσεις που έχουν τελειώσει (δύο εκκρεμεί να έρθουν στην Βουλή αυτή νοτιοδυτικά της Κρήτης και μία για το Ιόνιο)».

Και οι επτά συμβάσεις ουσιαστικά καλύπτουν την περιοχή του Ιονίου, ορισμένα χερσαία κομμάτια σε Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία κτλ. και την μεγάλη περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης, «εκ των πραγμάτων δεν τίθεται κανένα θέμα με την Τουρκία … που να έχει οποιαδήποτε βάση για να εγείρει οτιδήποτε», ξεκαθάρισε.

Σχολιάζοντας εξάλλου το περιεχόμενο του προϋπολογισμού, ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δίνει «ένα ισχυρό κοινωνικό στίγμα διόρθωσης κάποιων από τις μεγάλες αδικίες στη διάρκεια των προγραμμάτων … αν έβαζα έναν τίτλο, είναι “Προϋπολογισμός επιστροφής σε μία κανονικότητα με ισχυρούς κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης και διατήρησης ισχυρής δημοσιονομικής σταθερότητας”».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here