You Are Here: Home » Πολιτική » Στ. Θεοδωράκης: Τελευταίος προϋπολογισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – Οχι σε υπερπλεονάσματα και υπερφορολόγηση

Στ. Θεοδωράκης: Τελευταίος προϋπολογισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – Οχι σε υπερπλεονάσματα και υπερφορολόγηση

Στ. Θεοδωράκης: Τελευταίος προϋπολογισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – Οχι σε υπερπλεονάσματα και υπερφορολόγηση

Για «βαρβαρολαγνεία» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, με αφορμή, όπως είπε, τα φαινόμενα ανομίας που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό, ενώ τόνισε ότι η ρητορική της μισαλλοδοξίας, του διχασμού και της βίας δεν μπορεί να είναι η σύγχρονη γλώσσα των πολιτικών.

o  επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι θα πρέπει τα κυβερνητικά στελέχη -και γενικότερα οι πολιτικοί- να μετράνε τα λόγια τους και να μην στοχοποιούν, ηλιογράφους, ΜΜΕ, και πολιτικούς αντιπάλους. «Ελπίζουμε να πάρετε απόφαση να σταματήσει το εμπάργκο που έχετε επιβάλει στον Σκάι και στη δημόσια τηλεόραση», είπε ο κ. Θεοδωράκης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και τη ΝΔ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επέκρινε την «κυβερνητική πολιτική των επιδομάτων αντί των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων» καλώντας του πολίτες να δουν την «Ελλάδα αλλιώς» στις επερχόμενες εκλογές. «Η χώρα χρειάζεται μια νέα πορεία, το 2019 και να μην κάνει όλα τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος. Δεν αρκεί να χάσετε τις εκλογές. Πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις που δεν λαϊκίζουν και εξαπατούν », υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, υποστήριξε ότι «είναι γεμάτος φόρους» και σημείωσε ότι «λείπουν οι φόροι και οι εισφορές από τις επενδύσεις που πολεμήσατε, από τα εργοτάξια του Ελληνικού, από τα έργα στο Αφάντου και την Οξυά, οι εισφορές επενδυτικών σχεδίων που τσακίστηκαν στα βράχια της γραφειοκρατίας, από μικρές και μεγάλες επενδύσεις που δεν χρηματοδοτήθηκαν ποτέ – από τράπεζες – κουτσές μετά τα capital control. Λείπουν οι φόροι και οι εισφορές των νέων που μετανάστευσαν, αδυνατώντας να τα βγάλουν πέρα με την αναξιοκρατία και το πελατειακό και κομματικό κράτος».

«Συνεχίζετε να παίρνετε μετακλητούς παντού. Μόνο οι πρόεδροι και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων στο στενό δημόσιο από 1.003 το 2014, έγιναν 1.449 το 2018. Οι φορείς του Δημοσίου (στενού και ευρύτερου) ήταν 227 το 2015 και το 2017 έγιναν 374. Και συνεχίζετε να αυξάνετε τα ΝΠ Ιδιωτικού Δικαίου. Το δε έκτακτο προσωπικό στα ΝΠΙΔ διπλασιάστηκε σε δυόμισι χρόνια και ταυτόχρονα αυξήθηκε κατά 10% και το τακτικό προσωπικό. Και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυξήθηκαν από 1.068 σε 1.211» απαρίθμησε ο κ. Θεοδωράκης.

«Υπερηφανεύεστε ότι είστε η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση. Και σας ερωτώ τόσα χρόνια δεν βρήκατε έστω μία άχρηστη υπηρεσία, έναν άχρηστο οργανισμό, ένα άχρηστο Νομικό πρόσωπο να συγχωνεύσετε ή να καταργήσετε; Τόσο ταχτοποιημένα και νοικοκυρεμένα τα είχαν όλα οι προηγούμενοι;» διερωτήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Παράλληλα, έκανε λόγο και για άλλες απώλειες φόρων και εισφορών «των εταιρειών που μετανάστευσαν στη Βουλγαρία, των ελεύθερων επαγγελματιών που έκλεισαν τα βιβλία τους». Όπως είπε, «4,7 δισ. ευρώ εισοδήματα είχαν το 2015, 3,3 δισ. ευρώ το 2017. Το 1/3 των φορολογητέων εισοδημάτων εξαφανίστηκε. Τι άλλο να φορολογήσετε λοιπόν; Από τη μεσαία τάξη τι άλλο να πάρετε; Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ δίνουν στο κράτος έως και το 60% του εισοδήματός τους. Και εδώ έρχεται η ιδέα “να εκτινάξουμε τους έμμεσους φόρους”. Και έτσι μπήκαν νέοι φόροι, στη θέρμανση, στο πετρέλαιο κίνησης, στο κρασί, στον καφέ, στην τηλεφωνία, στο Ίντερνετ» υποστήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Όπως ανέφερε, από το 2014 τα έσοδα από άμεσους φόρους έχουν αυξηθεί κατά 300 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από έμμεσους φόρους αυξήθηκαν κατά 4,1 δισ ευρώ. «Είμαστε η χώρα με τους υψηλότερους έμμεσους φόρους στην Ευρωζώνη. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι τσακίζετε τα αδύναμα νοικοκυριά, τους μη προνομιούχους Έλληνες με τους πιο άδικους κοινωνικά φόρους, τους έμμεσους φόρους!» είπε.

Ο κ. Θοεδωράκης πρόσθεσε ότι είναι λάθος πολιτική η υπερφορολόγηση.

«Είστε στυλοβάτες του κομματικού κράτους, των ελλειμμάτων και των χαριστικών πράξεων κι είναι βολικό ψέμα και λαϊκισμός ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι η χρεοκοπία της χώρας βασίζεται στις ελίτ» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης. Τέλος, τόνισε ότι αν συνεχιστεί αυτή η οικονομική πολιτική με τα υπερπλεονάσματα και την υπερφορολόγηση «δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο αλλά χρεοκοπία».

About The Author

Number of Entries : 6308

Leave a Comment

Scroll to top