You Are Here: Home » TOP » Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν : Συμφώνησαν για αποκλιμάκωση της έντασης – Διαφώνησαν για τους “8”

Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν : Συμφώνησαν για αποκλιμάκωση της έντασης – Διαφώνησαν για τους “8”

Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν : Συμφώνησαν για αποκλιμάκωση της έντασης – Διαφώνησαν για τους “8”

Θέμα έκδοσης των «8» Τούρκων στρατιωτικών, διάλογο για τα θρησκευτικά θέματα και «παζάρι» της Χάλκης με τους μουφτήδες της Θράκης ήταν τα θέματα που έθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα κατά την δίωρη συνάντησή τους στην Αγκυρα.

Με το «καλησπέρα» ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να εκδώσει η Ελλάδα τους «8» εφιστώντας μάλιστα την προσοχή στη χώρα μας. «Εφιστώ την προσοχή της Ελλάδας: Να φερθεί ανάλογα στους φυγάδες που υποθάλπει» είπε. Παράλληλα, ο Ερντογάν, χαρακτήρισε «ομογενείς» τους Ελληνες μουσουλμάνους της Θράκης και κάλεσε τον Τσίπρα να λύσει «το θέμα των μουφτήδων στην Δυτική Θράκη».

«Εμείς σε κάθε επίπεδο θα συμφωνήσουμε να έχουμε έναν ανοικτό διάλογο, και ειδικά στις θρησκευτικές μειονότητες θα κάνουμε ένα άνοιγμα, θα τις αξιολογήσουμε και από κοινού θα βρούμε κοινές λύσεις» ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός απαντώντας στο «ακανθώδες» θέμα, είπε ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας, οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Το θέμα των «8» επανέφερε επιμόνως μία δημοσιογράφος της Τουρκίας η οποία το χαρακτήρισε ως «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία και ζήτησε να μάθει από τον Ελληνα πρωθυπουργό αν προτίθεται να τους επιστρέψει.

«Νομίζω ότι το θέμα έχει εξαντληθεί» είπε ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνοντας πως «δεν έχουμε πρόθεση να ευνοήσουμε πραξικοπηματίες».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία στηρίζει τη δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να προασπίσει ή να ευνοήσει πραξικοπηματίες ή πράξεις που αντίκεινται στην σταθερότητα και στη δημοκρατική εύρυθμη λειτουργία της γειτονικής χώρας», είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι σαφές πως «η Ελλάδα έχει το δικό της δικαιικό σύστημα, η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος του ελληνικού Συντάγματος. Υπήρξαν αποφάσεις της Δικαιοσύνης τις οποίες σεβόμαστε».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε παράλληλα μέτρα αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο. «Μπορούμε να επαναλάβουμε διερευνητικές συνομιλίες για τη διαφορά στην υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο»

AP Photo/Burhan Ozbilici

Δείτε το βίντεο από τις δηλώσεις Τσίπρα-Ερντογάν:

Ερντογάν: Εθεσε θέμα «8» στον Τσίπρα

Ο κ. Ερντογάν επισήμανε πως στα τέλη του 2017 είχε πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη επίσκεψη στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στη σημερινή κατ’ ιδίαν μακρά συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τις διευρυμένες συνομιλίες που ακολούθησαν μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο κ. Ερντογάν είπε πως συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών μας, καθώς και διεθνή και περιφερειακά θέματα.

«Ως Τουρκία επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα σε κάθε πεδίο» διαμήνυσε. Πρόσθεσε δε πως «στις διμερείς μας αυτές σχέσεις με την Ελλάδα κατά διαστήματα υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν τα επιθυμούμε, αλλά είχαμε την ευκαιρία να τα ξεπεράσουμε».

«Είμαστε ευχαριστημένοι που βλέπουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία του στη χώρα μας. Θέλω να καλωσορίσω στην Τουρκία τον πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία του» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε των διευρυμένων συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

«Οι ομογενείς μας (σ.σ. η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης) που ζουν στην Ελλάδα δεν είναι ένα θέμα διαχωρισμού, αλλά συνεργασίας» είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να εντοπίσουν οι δυο πλευρές έναν οδικό χάρτη και να δημιουργήσουμε πρωτίστως μια σχέση εμπιστοσύνης. Είναι μια σημαντική παράμετρος οι Τούρκοι στην Κύπρο».

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «με τον αξιότιμο πρωθυπουργό της Ελλάδας μιλήσαμε και για θέματα τρομοκρατίας. Θα πρέπει ως σύμμαχοι να είμαστε ενάντια στην τρομοκρατία. Δεν πρέπει να βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα οι τρομοκράτες φυγάδες, να μην τους περιθάλπει».

Παζάρι Ερντογάν: «Σας δίνω τη Χάλκη, δώστε τους μουφτήδες στην Δυτική Θράκη»

Ανατολίτικο «παζάρι» θύμισε η αναφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο Τούρκος πρόεδρος, πήρε «πάσα» από την υπενθύμιση του Ελληνα πρωθυπουργού ότι θα επισκεφθεί αύριο, Τετάρτη, την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

«Όπως γνωρίζετε, από το 1971 η Θεολογική Σχολή είναι κλειστή. Δεν φταίμε εμείς όμως για αυτό, δεν ήμασταν εμείς κυβερνήτες τότε. Εγώ, κάποτε, όταν πήγαινα στο σχολείο, ο καθηγητής της Θεολογίας μας είχε πάει εκεί. Είναι τόσα πολλά βιβλία, 38.000 βιβλία, είναι δυνατόν να τα διαβάσει κάποιος; Όταν ήμουν στο λύκειο, στη μέση εκπαίδευση, με είχε εντυπωσιάσει αυτό και τότε ακόμη είχε ελάχιστους μαθητές. Το 1971 δυστυχώς έκλεισε», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Για να προσθέσει: «Τώρα είμαστε σε ένα σημείο που δυστυχώς δεν υπάρχει εκπαίδευση στη Θεολογική Σχολή. Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας και οι προγενέστεροι πρωθυπουργοί το έχουν φέρει πολλές φορές στην ατζέντα. Εγώ κάθε φορά έρχεται στην ατζέντα το θέμα της Σχολής, όταν μας το θέτουν, τους λέω ελάτε κι εσείς στη δυτική Θράκη να λύσουμε το θέμα των μουφτήδων», .

«Δώστε μας μια λίστα ποιοι θέλετε να είναι στην Ιερά Σύνοδο κι εγώ να τους δώσω ιθαγένεια τουρκική, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί η Ιερά Σύνοδος», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος σε παλιότερο διάλογό του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Αυτή τη στιγμή η Ιερά Σύνοδος και τα 15 μέλη της έχουν υπηκοότητα και λειτουργεί κανονικά», κατέληξε. Πρόσθεσε πως «εμείς σε κάθε επίπεδο θα συμφωνήσουμε να έχουμε έναν ανοικτό διάλογο, και ειδικά στις θρησκευτικές μειονότητες θα κάνουμε ένα άνοιγμα, θα τις αξιολογήσουμε και από κοινού θα βρούμε κοινές λύσεις».

«Δίκαιη βάση για όλες τις διαφορές μας»

 

Την πεποίθηση πως όλα τα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να επιλυθούν σε δίκαιη βάση, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

«Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να βελτιώσουμε την κατάσταση των πολιτών μας ελληνικής καταγωγής και περιμένουμε από την Ελλάδα να υιοθετήσει την ίδια προσέγγιση» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Οι δύο πλευρές προτού ξεκινήσουν τον διάλογο θα πρέπει να εντοπίσουν έναν οδικό χάρτη. Θα πρέπει πρωτίστως να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης» ανέφερε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

«Το σημείο που βρισκόμαστε στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις είναι κατά πολύ χαμηλότερο από τον στόχο μας», επισήμανε ο Τούρκος Πρόεδρος.

AP Photo/Burhan Ozbilici

Τσίπρας: Δεν δεχόμαστε την αδράνεια στις σχέσεις μας

Ο Αλ. Τσίπρας επεσμανε ότι ο διάλογος μας ήταν ειλικρινής, σημαντικός για το μέλλον των λαών μας και την ευρύτερη περιοχή. Υπενθύμισε ότι «συνεργαστήκαμε στενά το 2015 και το 2016 όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση. Συνεργαστήκαμε για αυτό το πρόβλημα μείζονος σημασίας και οικοδομήσαμε μια ευρωτουρκική συνεργασία, βάλαμε μπροστά την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την ίδια στιγμή προωθήσαμε τις συνομιλίες για το Κυπριακό , ανοίγοντας και δύσκολα θέματα όπως το ζήτημα της ασφάλειας. Δυστυχώς ακολούθησε το πραξικόπημα και οι εξελίξεις φρέναραν αυτή τη θετική πορεία».

Για να προσθέσει πως υπήρξε αντιπαραθετική ρητορική. «Στο Αιγαίο είδαμε αριθμό παραβιάσεων δυστυχώς να φτάνει σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα με πολύ επικίνδυνα περιστατικά σε θάλασσα και αέρα και παράλληλα η υπόθεση των 8 αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις μας και στη συνέχεια άλλο ένα αγκάθι των 2 Ελλήνων στρατιωτικών. Υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος είναι η μοίρα μας. Δεν το πράξαμε και είμαι ευτυχής. Σήμερα έγινε σαφές ούτε εσείς ούτε εγώ δεχόμαστε τη λογική της αδράνειας και συμμόρφωσης με πεπατημένη. Οι προκλήσεις δεν μας επιτρέπει να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα αλλά με διάλογο να βρούμε ειρηνική επίλυση διαφωνιών.

Για το «ακανθώδες» θέμα των «8»:

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στο «ακανθώδες θέμα» των «8» τόνισε πως «η ελληνική δικαιοσύνη έχει πάρει αποφάσεις και οφείλουμε να τις σεβαστούμε. Η Ελλάδα ως κράτος Δικαίου οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της. Στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι αλλά οφείλουμε να συνεργαστούμε στενότερα στον τομέα της ασφάλειας».

Το θέμα των «8» επανέφερε επιμόνως μία δημοσιογράφος της Τουρκίας η οποία το χαρακτήρισε ως «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία και ζήτησε να μάθει από τον Ελληνα πρωθυπουργό αν προτίθεται να τους επιστρέψει.

«Νομίζω ότι το θέμα έχει εξαντληθεί στις μεταξύ μας συζητήσεις» είπε ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνοντας πως «δεν έχουμε πρόθεση να ευνοήσουμε πραξικοπηματίες». Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι σαφές πως «η Ελλάδα έχει το δικό της δικαιικό σύστημα, η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος του ελληνικού Συντάγματος. Υπήρξαν αποφάσεις της Δικαιοσύνης τις οποίες σεβόμαστε».

AP Photo/Burhan Ozbilici

«Να προωθήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης»

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην κατάργηση των απειλών πολέμου και στην αλληλοκατανόηση των ανησυχιών μας”, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Θύμισε ότι η επίσκεψη του Ρ.Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν η πρώτη μετά από 65 χρόνια για Τούρκο Πρόεδρο και πως ο ίδιος έχει επισκεφθεί 4 φορές την Τουρκία μέσα σε 4 χρόνια.

Τόνισε ότι σε αυτό το θετικό πνεύμα, “συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης”.

Στις διασυνοριακές επαφές, οικονομία, τουρισμό, πολιτισμό, οι λαοί μας έρχονται πιο κοντά

Πρέπει να οικοδομήσουμε σχέση στη βάση σεβασμού, διεθνούς δικαίου, κατάργηση απειλών πολέμου και αλληλοκατανόηση

Για επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Πολλοί είπαν ότι δεν ήταν επιτυχημένη συνάντηση γιατί μιλήσαμε με ειλικρίνεια. Εγώ είπα ότι ακριβώς για αυτό ήταν επιτυχημένη. Οταν υπάρχουν δυσκολίες πρέπει να είναι ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας

Εχω κι εγώ ένα μικρό ρεκόρ, στα 4 χρόνια πρωθυπουργός έχω επισκεφθεί 4 φορές την Τουρκία, έχουμε συναντηθεί άλλες τόσες σε διεθνή φόρα.

Διερευνητικές συνομιλίες για την διαφορά στην υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο

Σε αυτό το θετικό πνεύμα σήμερα συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Σε αυτό μπορούν να συμβάλλουν οι συνομιλίες των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών.

Με τη δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων μπορούμε να έχουμε πρόοδο και να επαναλάβουμε διερευνητικές συνομιλίες για τη διαφορά στην υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο.

Για το Κυπριακό

Τόνισα ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού που θα καθιστά την επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της ΕΕ.

Πιστεύω ότι οφείλουμε σε αυτή τη νέα προσπάθεια να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και για αυτό κατέθεσα άποψη να συμφωνήσουμε σε προπαρασκευαστικές συναντήσεις στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας

Τόνισα τη σημασία που έχει ο σεβασμός διεθνούς δικαίου σε ανατολική μεσόγειο και η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και όχι εμπόδιο και αντικείμενο συγκρούσεων.

Ακολουθεί δείπνο με συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη

Στο δείπνο που θα παραθέσει απόψε προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού ο κ. Ερντογάν, έχει προσκαλέσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Δείτε τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Τουρκική προεδρία στις οποίες αποτυπώνονται «σφιγμένα χαμόγελα» των δύο ανδρών:

Η χειραψία Τσίπρα-Ερντογάν -Φωτογραφία: Presidential Press Service via AP, Pool

Σφιγμένα χαμόγελα μπροστά στις κάμερες από τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο -Φωτογραφία: Presidential Press Service via AP, Pool

Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC

Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC

 

About The Author

Number of Entries : 8325

Leave a Comment

Scroll to top