You Are Here: Home » TOP » Εντυπωσιακό το συλλαλητήριο για το προσφυγικό

Εντυπωσιακό το συλλαλητήριο για το προσφυγικό

Εντυπωσιακό το συλλαλητήριο για το προσφυγικό

Με πάνδημη συμμετοχή από ολόκληρο το νησί πραγματοποιήθηκε σήμερα το εντυπωσιακό συλλαλητήριο για το μεταναστευτικό ζήτημα. Κατάμεστη από κόσμο η πλατεία Θεμιστοκλή Σοφούλη, αλλά και η γύρω περιοχή από το π. ξενοδοχείο «Ξενία» έως το Γεφυράκι της πρωτεύουσας. Συγκεντρώθηκαν πολίτες από κάθε γωνιά της Σάμου στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για την αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό.

Λίγο μετά τις 10:30 ξεκίνησαν οι ομιλίες φορέων που συμμετείχαν στο αρχικό κάλεσμα-πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Σάμου. Αρχικός ομιλητής ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Κυριαζής ενώ στη συνέχεια πήραν το λόγο οι: Γιώργος Κολλάρος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου, Μιχάλης Μητσός, πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου, Τριαντάφυλλος Καββάδας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρλοβάσου, Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου, Νίκος Στεφανής, πρόεδρος Συλλόγου Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Νομού Σάμου, Κώστας Αμυρσώνης, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου και τις ομιλίες έκλεισε εκ μέρους της Μητρόπολης Σάμου ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος π. Γεώργιος Αρχοντούλης.

Πορεία προς το Νοσοκομείο Σάμου

Στη συνέχεια ξεκίνησε πορεία των συγκεντρωμένων, με κατεύθυνση το Νοσοκομείο Σάμου, διασχίζοντας την παραλιακή Θεμιστοκλή Σοφούλη, αφού τα αιτήματα περιλαμβάνουν και τις ελλείψεις στον χώρο της Υγείας που με το μεταναστευτικό σε έξαρση, έχουμε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης.

Τα αιτήματα, που επαναλήφθηκαν στις ομιλίες των εκπροσώπων, είναι:

Εδώ και τώρα να κλείσει το hot spot στη Σάμο και στα άλλα νησιά.

Να μη δημιουργηθεί νέο ΗΟΤ SPOT στη Σάμο.

Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί, με προτεραιότητα στους ασθενείς, στις ευάλωτες ομάδες και επιτέλους οι Υπηρεσίες Ασύλου να απεγκλωβίσουν τους πρόσφυγες, στους οποίους έχει δοθεί άσυλο και παρά τη θέλησή τους κρατούνται και παραμένουν «όμηροι» στο νησί. Να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες και από εκεί σε όποια χώρα επιθυμούν.

Να μεταφερθούν οι υπηρεσίες ασύλου από το νησί στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Στη Σάμο να διατηρηθεί μόνο ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου θα διαμένουν για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού υγείας.

Να καταργηθεί η συμφωνία κυβέρνησης-Ε.Ε.-Τουρκίας που εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά μας.

Στον χώρο της Υγείας

Να προσληφθούν τώρα παιδίατροι για να λειτουργήσει εύρυθμα η παιδιατρική και μαιευτική κλινική.

Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου, όλων των μονάδων υγείας στο νησί, καθώς και του ΕΚΑΒ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών.

Δημιουργία ιατρείου μέσα στο ΚΥΤ.

Το ηχηρό μήνυμα δόθηκε ενώ οι διοργανωτές κάνουν λόγο και για συνέχιση του αγώνα, με διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης το επόμενο διάστημα, έως την ημέρα που οι υποσχέσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα και της κυβέρνησης να πάψουν να είναι λόγια του αέρα και να γίνουν πράξεις.

ΠΗΓΗ: ΣΑΜΙΑΚΟΝ ΒΗΜΑ

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Σάμου στην πανσαμιακή κινητοποίηση

Σαμιώτισες και Σαμιώτες,

Θα ήθελα να χαιρετίσω από καρδιάς την σημερινή κινητοποίηση και να καλωσορίσω σ’ αυτήν όλους τους φορείς και τις δυνάμεις του νησιού μας, αλλά και όλες και όλους όσοι, σχεδόν τέσσερα χρόνια τώρα, στεκόμαστε απέναντι στο μεγάλο προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα με αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια, ανθρωπιά, υπομονή και αλληλεγγύη.

Είμαστε ένας τόπος με βαθιά και μακρά δημοκρατική παράδοση, ένας τόπος που έχει να επιδείξει έμπρακτα το σεβασμό του σε όσες αξίες και ιδέες γεννήθηκαν και σ’ αυτά τα μέρη πριν από τρεις χιλιετίες και σήμερα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των πεποιθήσεων αυτού που ονομάζουμε “πολιτισμένο κόσμο”.

Η στάση όλων μας, το καλοκαίρι του 2015 συγκέντρωσε τον παγκόσμιο θαυμασμό. Και δικαίως. Αυτοί ήμασταν, αυτοί είμαστε: θα σώσουμε με τα χέρια μας τους κατατρεγμένους από πνιγμό. Θα αγκαλιάσουμε τους αδύναμους, θα τους προσφέρουμε ζεστασιά, φιλοξενία, κατανόηση. Δε θα αλλάξει αυτό, ούτε θα το αλλοιώσει η ανερμάτιστη και αλλοπρόσαλλη κυβερνητική πολιτική.

Η σημερινή κινητοποίηση δεν έχει στόχο όσους ξεφεύγουν από πολεμικές ζώνες ή αναζητούν μια καλύτερη μοίρα. Στρέφεται εναντίον όσων, ανεύθυνα, παίζουν με τις ζωές αυτών των ανθρώπων, αλλά και με τις δικές μας. Σε όσους έχουν απερίσκεπτα επιλέξει να μετατρέψουν τη Σάμο, αλλά και τα υπόλοιπα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου σε αποθήκες ψυχών, σε κολαστήρια που θα λειτουργήσουν δήθεν αποτρεπτικά για τους αδίστακτους εμπόρους ελπίδας, που όμως, έτσι, αποθρασύνονται και παίζουν ακόμη πιο επικίνδυνα παιχνίδια με ανθρώπινες υπάρξεις, με ασυνόδευτες γυναίκες και μικρά παιδιά.

Η σημερινή κινητοποίηση δεν αφορά τους χιλιάδες ανθρώπους που, υπό άθλιες συνθήκες, στοιβάζονται εδώ και μήνες, χρόνια κάποιοι, 300 μέτρα πάνω από το κέντρο της πόλης της Σάμου. Αφορά όσους επέλεξαν, παρά τις σθεναρές αντιδράσεις και προειδοποιήσεις της Δημοτικής Αρχής, να φτιάξουν hot-spot σ’ αυτό το ακατάλληλο από κάθε άποψη σημείο. Όσους αγνόησαν τις εκκλήσεις, τις διαμαρτυρίες και τους αγώνες μας από το 2015 και μετά, προκειμένου να βρεθεί λύση σ’ αυτό το, ανθρωπιστικά, απαράδεκτο ζήτημα, που δυσφημεί τη Σάμο και ολόκληρη τη χώρα. Αφορά όσους από την άνεση των γραφείων τους παίρνουν αποφάσεις ανάλγητες και άφρονες. Αποφάσεις που παίζουν με επικίνδυνες καταστάσεις, έχουν απρόβλεπτες διαστάσεις και, εν τέλει, απειλούν ακόμη κι αυτή την κοινωνική συνοχή που με κόπο και περίσσεια αυτοσυγκράτηση έχει διατηρηθεί σ’ έναν τόπο βαθιά πληγωμένο, αλλά υπερήφανο και φωτεινό.

Σήμερα, λέμε όχι στο σκοτάδι που φέρνει στις ψυχές, τις δικές μας αλλά και των χιλιάδων εγκλωβισμένων στο νησί μας αυτή η απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης. Σήμερα, λέμε όχι στην κοροϊδία. Όχι, στην αψήφιση της βούλησης ενός λαού που από το 2016 ήδη, μ’ ένα εντυπωσιακό, απόλυτα ειρηνικό και χωρίς υπερβολές και ακρότητες συλλαλητήριο είχε διατρανώσει την αντίθεσή του με όλα όσα είχε από τότε τη διορατικότητα να αναγνώσει ότι θα συνέβαιναν. Από τότε είχαμε, με ψυχραιμία και σύνεση, τονίσει ότι η στάση της κυβέρνησης είναι αδιέξοδη και καταστροφική. Και τρία χρόνια μετά, δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι είχαμε δίκιο: η κατάσταση μέρα με τη μέρα γίνεται χειρότερη και η Σάμος είναι όμηρος των διαθέσεων των διακινητών, όπως με κυνισμό παραδέχεται ακόμη και μέσα στη Βουλή ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής!

Φτάνει όμως, πια! Σήμερα, λέμε και πάλι όχι στις ακρότητες, αλλά ένα μεγάλο ναι στις λύσεις που έχει απόλυτη ανάγκη ο τόπος. Λέμε όχι στη διαιώνιση μια άθλιας κατάστασης που θα παραμείνει τέτοια οπουδήποτε αλλού κι αν φτιαχτεί Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης το οποίο δε θα λειτουργεί και πάλι ως τέτοιο, ως χώρος προσωρινής παραμονής, αλλά ως φυλακή κάποιου είδους.

Σήμερα, δε λέμε όχι σε μια πραγματικότητα που, υποτίθεται, αρνούμαστε να δούμε κατάματα. Λέμε όχι σε μια πολιτική λανθασμένη και επιζήμια ακόμη και σε εθνικό επίπεδο, που μπορεί και πρέπει να αλλάξει. Εμείς, που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού / μεταναστευτικού από την πρώτη μέρα, εμείς που ξέρουμε, εμείς που βιώνουμε καθημερινά και δεν υποθέτουμε από την άνεση μιας καρέκλας, εμείς που με τόση σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανθρωπιά σταθήκαμε μπροστά σ’ αυτό το τεράστιο ζήτημα, εμείς είμαστε που δικαιούμαστε σήμερα να απαιτούμε άμεσα μια βιώσιμη και ρεαλιστική διευθέτηση ενός προβλήματος που, πλέον, μας πνίγει.

Η φυσική παρουσία μου σήμερα στο Βελιγράδι, όπου η Σάμος μας παρουσιάζεται ως τουριστικός προορισμός ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό και επιβεβλημένη. Ζούμε από τον τουρισμό και είναι υποχρέωση και ευθύνη μας να προβάλουμε το πανέμορφο νησί μας, με το σπουδαίο ιστορικό και πολιτιστικό του απόθεμα, ως ασφαλή προορισμό υψηλής ποιότητας. Ψυχή και πνεύμα, όμως, βρίσκεται εδώ, μαζί σας. Ενώνω τη φωνή μου με τη δική σας σ’ αυτή τη μεγάλη κινητοποίηση που έχει στόχο την εξεύρεση μιας λύσης δίκαιης και για όσους υποφέρουν στο hot-spot, αλλά και για εμάς, που ζούμε στα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης και μας αξίζει ένα καλύτερο αύριο.

Μιχάλης Αγγελόπουλος

About The Author

Number of Entries : 1144

Leave a Comment

Scroll to top