Τεχνολογία blockchain σε ιταλικό οινοποιείο – Nέο λειτουργικό μοντέλο στον ΕΟΣ Σάμου

0
13

Για να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα του τεχνολογικού μετασχηματισμού ο Director στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Ernst &Young Ελλάδος Γιώργος Παναγιωτόπουλος έδωσε ένα παράδειγμα εφαρμογής της τεχνολογίας blockchain σε ιταλικό οινοποιείο και τα οφέλη που αποκόμισε η επιχείρηση.

Τα δεδομένα από όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού συλλέγονται με κύριο στόχο την πιστοποίηση της καλλιέργειας συνοδευόμενα από όλες τις μεταποιητικές- παραγωγικές πληροφορίες και με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της προέλευσης της ποιότητας και της αυθεντικότητας των προϊόντων.

Οι σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες μέχρι και στον τελικό καταναλωτή και αυτό είναι πλέον εφικτό με την τεχνολογία blockchain χρησιμοποιώντας έξυπνες ετικέτες τόνισε ο ίδιος Πρόσθεσε δε ότι με την τεχνολογία blockchain γίνεται πράξη η πλήρης ιχνηλασιμότητα και πιστοποίηση κάθε επιμέρους βήματος της καλλιέργειας και της παραγωγικής διαδικασίας ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

Παράλληλα εξασφαλίζει την αυθεντικότητά τους και αναδεικνύει τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά στους καταναλωτές γεγονός που ενισχύει τελικά την πιστότητα των καταναλωτών.

Τέλος στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την αγροτική βιομηχανία παρουσιάστηκε και η περίπτωση του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου ΕΟΣ Σάμου ο οποίος σε συνεργασία με την ΕΥ Ελλάδος σχεδίασε και εφάρμοσε ένα νέο λειτουργικό μοντέλο αξιολογώντας και επανασχεδιάζοντας ολόκληρη την επιχειρησιακή του δομή.

Όπως δήλωσε ο γεωπόνος και πρόεδρος του ΕΟΣ Σάμου Ιωάννης Σκουτός η κατάκτηση της πραγματικής συνεταιριστικής λειτουργίας του σε όλα τα επίπεδα είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα. Ο Συνεταιρισμός έχει δώσει έμφαση σε δράσεις που αποσκοπούν όχι απλά στην υποστήριξη του εισοδήματος του καλλιεργητή αλλά και στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης και περισσότερο ελκυστικής εικόνας για τον κλάδο της αμπελουργίας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here