Home Ροή Εκθεση Κομισιόν: Πάνω από 1% του ΑΕΠ το κόστος των παροχών –...

Εκθεση Κομισιόν: Πάνω από 1% του ΑΕΠ το κόστος των παροχών – Ορισμένα μέτρα δεν είναι συνεπή και ενέχουν κινδύνους

0
8

Επιβράδυνση μεταρρυθμίσεων, αλλά και λήψη μέτρων από την Αθήνα που δεν είναι «συνεπή» και δεν διασφαλίζουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, διαπιστώνει για την Ελλάδα η τρίτη έκθεση των θεσμών, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την έκθεση, το κόστος των παροχών Τσίπρα είναι πάνω από 1% του ΑΕΠ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κόστος των παροχών για εφέτος μπορεί να αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ και να αυξηθεί στα 2,7 δισ. ευρώ το 2020.

Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν νέα συστήματα δόσεων για τα χρέη προς εφορία και ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και τους δήμους, μειώσεις σε επιλεγμένους συντελεστές ΦΠΑ, εισαγωγή 13ης σύνταξης και αναστροφή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις.

Από τα βασικά σημεία της έκθεσης προκύπτει ότι υπήρξε αρκετά μεγάλη χαλάρωση της κυβέρνησης στην τήρηση των προαπαιτούμενων, ενώ οι παροχές που ακολούθησαν φαίνεται ότι προκάλεσαν τη δυσφορία ορισμένων αξιωματούχων.

Παράλληλα, στην έκθεση αναφέρεται ότι η Ελλάδα μπήκε «με σύνεση» στη μεταμνημονιακή περίοδο από τον Αύγουστο του 2018.

Ντομπρόβσκις: Το ελληνικό πακέτο μέτρων είναι ακριβό και δεν πάει προς τη σωστή κατεύθυνση

Kατά την παρουσίαση της έκθεσης ο Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις επεσήμανε πώς καταγράφεται “επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής”, το πακέτο επεκτατικών δημοσιονομικά μέτρων  που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην Αθήνα “είναι ακριβό και δεν πάει προς την σωστή κατεύθυνση”, ενώ  αναιρεί συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Ο Αντιπρόεδρος προειδοποίησε ότι δεν πρέπει “να χαραμιστεί η πρόοδος” και ξεκαθάρισε απευθυνόμενος στις αρχές ότι “η επιστροφή στις αγορές είναι ευαίσθητη υπόθεση” και “δεν υπάρχει χώρος για λάθη”.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, προϊστάμενος των υπηρεσιών που συνέταξαν την έκθεση δήλωσε πως “το πρωί εγκρίναμε την τρίτη ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης για την Ελλάδα και όπως γνωρίζετε, αυτές οι τριμηνιαίες εκθέσεις συμβάλλουν στην παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”.

“Έχει αρχίσει μια σταδιακή επιστροφή στη χρηματοδότηση της αγοράς. Πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ύψους περίπου 970 εκατ. ευρώ τέθηκαν σε εφαρμογή τον Απρίλιο. Έχουν γίνει τόσα πολλά από τις ελληνικές αρχές για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας”, είπε. “Η έκθεσή μας αναφέρει επίσης ορισμένες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων. Επισημαίνει επίσης τους κινδύνους για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μετά τη δέσμη μέτρων που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα. Επομένως, πρέπει να δώσουμε προσοχή σε αυτόν τον στόχο του πλεονάσματος του προϋπολογισμού τους επόμενους μήνες”.

“Όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, η Επιτροπή θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα να επιτύχει μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη. Η σημερινή έκθεση αποτελεί αφετηρία για τον εποικοδομητικό διάλογο που θέλουμε να διατηρήσουμε με τις ελληνικές αρχές”, κατέληξε. 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here