Αναθεώρηση Συντάγματος: Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα για εκλογή ΠτΔ και άρθρο 86

0
10

Με αιχμή τη Συνταγματική Αναθεώρηση, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή με την ψηφοφορία επί των άρθρων που έχουν προταθεί προς αναθεώρηση, διασταύρωσαν σήμερα τα ξίφη τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημειώνεται πως τόσο στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος που επεξεργάστηκε και εισηγήθηκε τις αναθεωρητέες διατάξεις, όσο και κατά την πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια επί της αρχής και επί των άρθρων που προηγήθηκαν, υπήρξαν έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί και έντονες πολιτικές ιδεολογικές διαφωνίες.

Ωστόσο, μέσα από ζυμώσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις μεταξύ των κομμάτων, βρέθηκε κοινός τόπος έστω και για περιορισμένες συνταγματικές αλλαγες.

Μητσοτάκης: Ο λαός απέρριψε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ένα ακόμα βήμα δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού χαρακτήρισε την αναθεωρητική διαδικασία που ολοκληρώνεται σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόταξε τη σημασία της ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού, ανακοινώνοντας πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ψηφιστεί από τη βουλή ο εφαρμοστικός νόμος του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ για ακόμα μια φορά προανήγγειλε πως θα αναζητήσει τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Τις προτάσεις σας δεν τις απορρίπτει η ΚΟ της ΝΔ αλλά ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «ήταν αντικείμενο των εκλογών και η Συνταγματική αναθεώρηση και αν είχατε το θάρρος να προσυπογράψετε πρότασή μου να θέσουμε στη κρίση λαού μεγαλύτερο εύρος διατάξεων, θα είχαμε τη δυνατότητα να εξηγήσουμε στο λαό την αναθεώρηση».

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τις αναφορές του κ. Τσίπρα περί υιοθέτησης πρότασης της ΝΔ για την απλή αναλογική.

«Επικίνδυνες διατάξεις κομματικού καιροσκοπισμού η απλή αναλογική! Ποιος σας είπε ότι εμείς προτείναμε απλή αναλογική; δεν γνωρίζετε την πάγια αντίθεσή μας; Είναι άλλο οι σταθεροί κυβερνητικοί κύκλοι! Μα λίγο κοινή λογική δεν έχετε κ. Τσίπρα; Σας γράφουν κάποιοι τις ομιλίες αλλά βάλτε και τη δική σας αξιολογική κρίση!», είπε.

Αναφερόμενος στο άρθρο 54 και την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το κόμμα του θα καταθέσει άμεσα στη δημόσια διαβούλευση τον εφαρμοστικό νόμο με στόχο το αργότερο μέχρι τέλος του χρόνου να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. «Ας είναι μόνο αυτό το νομοσχέδιο σε αυτή την αίθουσα που θα ψηφιστεί από 300 βουλευτές», δήλωσε χαρακτηριστικά και αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πρόσθεσε:

«Η πρότασή μας είναι καθαρή! Θα ισχύσει η υφιστάμενη διάταξη που αναζητεί μεγάλες συνθέσεις και εν τέλει καταλήγει στην απλή πλειοψηφία. Μας μέμφεστε ότι προσχωρήσαμε στη θέση αντίθετα με παλαιότερες προτάσεις μας. Καλό είναι στο σπίτι κρεμασμένου να μη μιλάμε για σκοινί. Γιατί από τότε μεσολάβησε η δραματική εμπειρία και αναθεώρησε λογικές που ήταν ωμή καταστρατήγηση του Συντάγματος από σας προσωπικά το ’14 όταν αρνηθήκατε την εκλογή οποιουδήποτε προσώπου για Πρόεδρο. Και σας να προτείναμε αντίθετοι θα ήσασταν, τόσο πολύ θέλατε να εργαελιοποιήσετε το Σύνταγμα για να διαλύσετε βουλή».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε δήλωση που θεωρείται πρόκριμα για την επιλογή του προσώπου που θα αποτελέσει και την πρόταση της ΝΔ για τον Πρόεδρο, σύμφωνα με την οποία παραμένει η πολιτική ευθύνη της πλειοψηφίας να αναζητεί τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Τσίπρας: Αναθεώρηση-παρωδία από τη ΝΔ

Ως δύναμη συνταγματικής υπευθυνότητας που καταθέτει προτάσεις στο πλαίσιο ενός συμβιβαστικού πνεύματος, παρουσίασε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «αναθεώρηση-παρωδία», με αιχμή το άρθρο 86 αλλά και την πρόταση της ΝΔ για την προεδρική εκλογή.

Όπως είπε, η ΝΔ με τις προτάσεις της προσπαθεί να συνταγματοποιήσει τον νεοφιλελευθερισμό στην παιδεία και την υγεία. «Μια απλή σύγκριση της πρότασης της ΝΔ το 2014 με εκείνη του 2018 αρκεί. Τουλάχιστον η τότε πρότασή σας είχε μια στοιχειώδη δομή και κεντρική λογική. Η πρόταση του 2018 μοιάζει να είναι ποτ πουρί ασύνδετων ρυθμίσεων που προτάθηκαν πέραν των σκοπιμοτήτων είναι για να συγκαλύψουν το σκοπό που είναι η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού σε παιδεία και περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Εμείς προτείνουμε ώριμα αιτήματα! Ομολογώ ότι αυτό σε κάποιες περιπτώσεις δυσαρέστησε το στενό κομματικό μας ακροατήριο όπως η πρόταση μας για το 3 που προτείναμε ήπιο εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους εκκλησίας .

«Έπρεπε να έρθει η Αριστερά στη διακυβέρνηση για να εκκινήσει η αναθεώρηση του άρθρου 86», είπε ο κ. Τσίπρας για την ποινική ευθύνη υπουργών και πρόσθεσε αναφερόμενος στην ερμηνευτική:

«Έχετε το θράσος να έρχεστε και να μας λέτε ότι αν κάποιος υπουργός δωροδοκήθηκε δεν θα διωχθεί πριν το 2015 γιατί τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Γι’ αυτό φέραμε και τη διευκρινιστική δήλωση έχοντας την αίσθηση ότι θα τύχει την έγκριση ευρύτερης πλειοψηφίας. Στα μουλωχτά αποφύγατε να το ψηφίσετε! Και το ίδιο κάνετε και τώρα και ψάχνω να βρω το επιχείρημα της απόρριψης για να φυλάξετε τα νώτα σας! Δεν υπάρχει λέτε ερμηνευτική διχογνωμία! Βεβαίως και υπάρχει το γνωρίζετε και γι’ αυτό προτείνουμε τη δήλωση αυτή. Η δική μας πρόταση είναι πεντακάθαρη. Όπως η διακυβέρνησή μας που δεν τη σκιάζει τίποτα! Αντίθετα η δική σας διακυβέρνηση ήταν σκιώδης και θλιβερή».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here