Το Grexit επέστρεψε στην ατζέντα λόγω οικονομίας-προσφυγικού, γράφει η Guardian

0
13
Δημοσίευμα της Guardian αναφέρει ότι το Grexit έχει επανέλθει στην ατζέντα, λόγω της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.
Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα, γράφει ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα συζητήσει την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της χώρας, παρά την προσφυγική κρίση, με το διακύβευμα να είναι το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γκίκας Χαρδούβελης δηλώνει στην εφημερίδα ότι νομίζει πως «η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη την παρούσα στιγμή από όσο ήταν πέρυσι το καλοκαίρι». Όπως εξηγεί, «τότε το ζήτημα ήταν η πολιτική βούληση λίγων ανθρώπων, ενώ τώρα πρόκειται για ζήτημα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και σκληρής δουλειάς, και αν μια κυβέρνηση δεν πιστεύει σε αυτές και τις εφαρμόζει με δυσφορία, η πρόοδος γίνεται πολύ δύσκολη».
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι το Eurogroup γίνεται σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή, με την ανεργία να παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη και πολλές επιχειρήσεις να μετεγκαθίστανται στη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και στην Κύπρο ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης. Παράλληλα ο τουρισμός έχει υποστεί πλήγμα, λόγω της εισροής προσφύγων σε νησιά του Αιγαίου, ενώ η χώρα επέστρεψε στην ύφεση, συμπληρώνει η εφημερίδα.
Όπως αναφέρεται στη συνέχεια, επιχειρηματίες και τραπεζίτες κατ’ ιδίαν παραδέχονται πως καθώς η οικονομία «αποσυντίθεται», η πιθανότητα ενός παράλληλου νομίσματος συζητιέται πλέον ανοιχτά. «Η πιθανότητα του Grexit είναι ακόμα εκεί. Δεν έχει φύγει», λέει ο κ. Χαρδούβελης, παραπέμποντας στις τιμές των ελληνικών ομολόγων. Η ανταποκρίτρια της Guardian αναφέρει πως όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ωστόσο το ΔΝΤ εξακολουθεί να αξιώνει τη λήψη περαιτέρω μέτρων, ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% τα επόμενα χρόνια.
Σημείο έριδας μεταξύ Ευρωπαίων πιστωτών και ΔΝΤ παραμένει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προσθέτει το δημοσίευμα, ενώ οι νέες μειώσεις στις συντάξεις είναι αδιανόητες για την κυβέρνηση. Τέλος, επισημαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση, δια στόματος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνέθλιψε όποιες ελπίδες υπήρχαν για χαλάρωση της στάσης των πιστωτών, λόγω της προσφυγικής κρίσης.
ΚΥΠΕ: Αθανάσιος Γκαβός, Βρετανία-Λονδίνο

Πηγή

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here