Οταν ο Γιώργος Στάντζος εξέθετε τους Σαμιώτες – Τα σχόλια σε αθηναϊκές εφημερίδες που θα ήθελε να ξεχάσει

0
34

Δήμαρχο διώκτη της αλληλεγγύης και μαρτυρίαρη δήμαρχο έχει αποκαλέσει στο παρελθόν η Εφημερίδα των Συντακτών τον απερχόμενο δήμαχο Ανατολικής Σαμου Γιώργό Στάντζο προβάλλοντας ένα πρόσωπο και εξέθετε όλους τους Σαμιώτες.

Μάλιστα τον χαρακτήριζε ώς αλλεργικό σε κάθε είδους και μορφής αλληλεγγύη.

Σας τα παρουσιάζουμε αυτούσια.

Δήμαρχος διώκτης της αλληλεγγύης (05.11.2020)

Αλλεργικοί σε κάθε είδους και μορφής αλληλεγγύη αποδεικνύονται ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γεώργιος Στάντζος και ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Μητσός. Οι δυο τους βάλθηκαν να κάνουν δύσκολη τη ζωή στον Κώστα Πολυχρονόπουλο και την Κοινωνική Κουζίνα «Ο Αλλος Ανθρωπος», που από την Τρίτη βρίσκεται στο σεισμόπληκτο νησί για να προσφέρει μια μερίδα φαγητού σε όσους το στερούνται.

Με την άφιξή του «Ο Αλλος Ανθρωπος» εγκαταστάθηκε στην κεντρική πλατεία και ξεκίνησε να κάνει αυτό που ξέρει καλά. Να μαγειρεύει για όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις, ενώ παράλληλα πολλοί Σαμιώτες έσπευσαν να συνδράμουν με είδη πρώτης ανάγκης ώστε οι μερίδες να πληθύνουν και να φτάσουν για όλους. Ο δήμαρχος όμως είχε άλλη γνώμη.

«Η Σάμος δεν έχει ανάγκη και δεν πεινάει κανείς, όσοι έχουν ανάγκη τους φροντίζουμε εμείς», «φύγετε γιατί θα έχουμε πρόβλημα ξέρετε με ποιους», «οι Σαμιώτες πονάνε, δεν πεινάνε» τους είπε και τους έδιωξε, υποδεικνύοντάς τους να μεταφερθούν κοντά στον σταθμό των ΚΤΕΛ.

Μαζί του και ο αντιδήμαρχος με σαφή επιθετικό τρόπο ισχυρίστηκε ότι «η σημαία (σ.σ. εννοώντας το πανό που είχε στηθεί) προσβάλλει το μνημείο». Δεν υποχώρησε ούτε όταν ντόπιος, μόνιμος κάτοικος του νησιού, είπε ότι ο ίδιος με την οικογένειά του είναι τέσσερις ημέρες στον δρόμο χωρίς να έχει ελέγξει ο δήμος το σπίτι του ακόμα. Η απάντηση ήταν πως «αυτό είναι άλλο θέμα»…

Στο σημείο έσπευσαν και δυνάμεις του Λιμενικού, που ευγενικά υπέδειξαν στους διοργανωτές της δράσης αλληλεγγύης να μεταφερθούν στο πάρκινγκ στο τέλος της παραλιακής λεωφόρου προκειμένου να λήξει το θέμα, όπου και τελικά έστησαν την κουζίνα τους και μοίρασαν 500 μερίδες φαγητού. Παράλληλα, δέχθηκαν πρόσκληση να επισκεφθούν σήμερα και το Καρλόβασι, ενώ ακόμα 50 μερίδες έφυγαν για Πυθαγόρειο. Τα γεγονότα πήραν διαστάσεις και στα κοινωνικά δίκτυα όπου καταγράφεται αναλυτικά η συμπεριφορά του αντιδημάρχου.

«Οι συμπεριφορές αυτές δεν είναι δύσκολο να εξηγηθούν, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι η μόνη γνωστή δραστηριότητα του Δήμου Ανατολικής Σάμου είναι ο τοξικός λόγος και επιθετικές πράξεις κατά των μεταναστ(ρι)ών, καθώς και συνεχείς προτροπές για επαναπροωθήσεις και για καταδίκη ξεριζωμένων ανθρώπων σε κλειστά κέντρα.

Ετσι, αφού ο Δήμος “ξέχασε” να προνοήσει για ασφάλεια πριν από τον σεισμό ή τουλάχιστον να επουλώσει κάποιες από τις πληγές του σεισμού, τώρα επιτίθεται σε δράσεις αλληλεγγύης που καλύπτουν τα δικά του κενά» σχολίασε δηκτικά και η Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου, η οποία έσπευσε να βοηθήσει στο μαγείρεμα μαζί με δεκάδες ακόμα Σαμιώτες που κατέκριναν τους τοπικούς άρχοντες.

Ο μαρτυριάρης δήμαρχος Ανατολικής Σάμου (17.03.2021)

Κανείς δεν θα σκεφτόταν να κατηγορήσει τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου Γιώργο Στάντζο ότι αναπαράγει ψευδείς ειδήσεις της τουρκικής προπαγάνδας ή ότι συμμετέχει σε κάποιο πόλεμο κατά της Frontex ή ότι ανήκει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, σύμφωνα με την ευφάνταστη προσπάθεια του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ο κ. Στάντζος, γνωστός και από το στιλ σερίφη με το οποίο φώναζε τον Φεβρουάριο του 2020 μπροστά στις κάμερες σε πρόσφυγες να φύγουν από την κεντρική πλατεία, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι επαναπροωθήσεις αποτελούν κυβερνητική πολιτική.

Η δήλωση έγινε λίγες μέρες μετά τη συνάντησή του στο μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και εντάσσεται στη νέα εκστρατεία του δημάρχου να πείσει τους Σαμιώτες για την αλλαγή της στάσης του υπέρ της δημιουργίας του νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ). «Με τη φύλαξη των συνόρων, το κλείσιμο του διαφημιζόμενου ως ανοιχτού ΚΥΤ “πόλεως”, τη λειτουργία του νέου ΚΥΤ κλειστού τύπου με μικρούς αριθμούς, την απαιτούμενη αποσυμφόρηση, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, τις επαναπροωθήσεις ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ οι κάτοικοι των νησιών μας συνθήκες ασφάλειας και ομαλότητας και σίγουρα ΧΑΝΟΥΝ τα κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων και η Τουρκία ένα σημαντικό όπλο στον ασύμμετρο πόλεμο έναντι της Πατρίδας μας», δήλωσε ο δήμαρχος.

Ενδεχομένως η δήλωσή να χρησιμεύσει στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όταν θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για την επαναπροώθηση δύο ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στις 9 Σεπτεμβρίου μέσα από το ΚΥΤ. Το ΚΥΤ υπάγεται στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και στον γενικό γραμματέα Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη, αλλά δεν έχει γίνει γνωστή η παραμικρή κίνηση για την πειθαρχική ή ποινική διερεύνηση της καταγγελίας.

Πηγη: ΕΦΣΥΝ