Home Πολιτική Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Σερβίας για την ευρωπαϊκή της...

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Σερβίας για την ευρωπαϊκή της προοπτική

0
769

Οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ανάπτυξη των σερβικών υποδομών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης.

Τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας εξέφρασε κατά τις κοινές τους δηλώσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα είμαστε δίπλα σας σε αυτή την προσπάθειά σας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είχαμε ουσιαστικές συζητήσεις σήμερα το πρωί. Διαπιστώνουμε την πρόοδο των σχέσεων μας, οι οποίες είναι σφυρηλατημένες στο πέρασμα των χρόνων. Αυτή η διμερής συμπόρευση απέκτησε στρατηγικό χαρακτήρα με την κοινή διακήρυξη που είχαμε υπογράψει στην Αθήνα λίγους μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από εμένα. Προσβλέπουμε εντός του έτους τη σύγκλιση του τέταρτου συμβουλίου εργασίας με το βλέμμα στραμμένο σε ένα μέλλον ειρήνης, ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας. Την απόφασή μας να συνεργαστούμε σε όλα τα πεδία την επαναβεβαιώσαμε σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκομαι στο Βελιγράδι συνοδευόμενος από τέσσερις υπουργούς αλλά και με μία ευρύτατη επιχειρηματική αποστολή. Μας ενδιαφέρει η διασύνδεση των χωρών μας στην ενέργεια, στις μεταφορές. Και οι δύο αποδίδουμε σημασία στον εκσυγχρονισμό της σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Βελιγράδι, αλλά και την ολοκλήρωση ενός ευρύτατου άξονα που θα ξεκινά από τον Πειραιά και θα καταλήγει στη Βουδαπέστη.

Ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τις χώρες μας αλλά και την νοτιοανατολική Ευρώπη. Και γι αυτό τον σκοπό θα πρέπει να αξιοποιηθούν και οι ευρωπαϊκοί πόροι. Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε φυσικό αέριο μέσω στη σερβική αγορά μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, ενώ εσείς να μας παραχωρήσετε μεγάλους χώρους αποθήκευσης που διαθέτετε. Η συνεργασία μπορεί να επεκταθεί και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εμείς διαθέτουμε πολύτιμη τεχνογνωσία και φιλοδοξούμε να γίνουμε κόμβος εξαγωγής προς τον βορρά, και θέλουμε να βοηθήσουμε τη Σερβία στη δικιά της πράσινη μετάβαση», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Μιλήσαμε για όλα τα σημαντικά θέματα και έχω μάθει για όλα τα σημαντικά θέματα. Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές της Σερβίας στην ΕΕ. Μήπως θα έπρεπε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μήπως θέλει η Σερβία να γίνει μέλος της ΕΕ. Εμείς περιμένουμε κάποια βήματα από την Ευρώπη ότι μας θέλουν στην Ένωση», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς φιλοξένησε το βράδυ της Κυριακής, στην οικία του στο Βελιγράδι, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Βούτσιτς ανήρτησε στο Instagram φωτογραφία μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό μπροστά από μία εστία ποδοσφαίρου όπου έγραψε: «Αυτήν την εστία πίσω από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και εμένα την αγόρασε ο πατέρας μου για τον μικρό Βούκαν (σ.σ. Ο εξάχρονος γιος του Αλ. Βούτσιτς).

Ο Κυριάκος και εγώ απλά βγήκαμε φωτογραφία με την μπάλα. Χαίρομαι που μπορώ να φιλοξενήσω έναν μεγάλο φίλο της Σερβίας, είμαι περήφανος για την προσωπική μας σχέση, πιστεύω ότι θα επιτύχουμε σπουδαία αποτελέσματα στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των αδελφών λαών, του σερβικού και του ελληνικού».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here