Μ. Χρυσοχοΐδης για γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: «Προέχει να διαλευκανθεί πλήρως το περιστατικό»

0
122

Για τη σοκαριστική γυναικοκτονία μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων με θύμα μια 28χρονη και δράστη τον 39χρονο πρώην σύντροφό της μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ: «Έχω βιώσει στη μακρά μου διαδρομή πολλά περιστατικά βίας και μπροστά στα μάτια μου ακόμη, πραγματικά αυτό είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά. Εχει “φύγει” με βίαιο τρόπο, με οδυνηρό τρόπο, μία νέα κοπέλα 28 ετών και θρηνούμε όλοι για αυτό. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να διερευνήσουμε κάτω από ποιες συνθήκες διεξήχθη όλο αυτό το περιστατικό. Οταν χάνεται μία ζωή, τίποτα δεν είναι καλώς καμωμένο».

«Οταν πηγαίνει στην Αστυνομία ένα τέτοιο περιστατικό, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία ακολουθεί ένας αστυνομικός για να διαχειριστεί το περιστατικό. Άρα θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο εφαρμόστηκαν όλα αυτά, για τα οποία είναι εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί» τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υπογράμμισε: «Έχουμε πάνω από 17.000 αστυνομικούς που εκπαιδεύτηκαν σε αυτό. Αυτό που προέχει είναι να διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό, κάτω από ποιες συνθήκες διεξήχθη, πώς έχασε τη ζωή της η κοπέλα αυτή, τι έπρεπε να κάνει και τι δεν έκανε ενδεχομένως η Αστυνομία».

«Δεν πρέπει πάρουμε αποφάσεις εν θερμώ. Αυτή τη στιγμή οφείλουμε να τελειώσει πολύ γρήγορα αυτή η εξέταση (σ.σ.: η ΕΔΕ που έχει διαταχθεί), δηλαδή μέσα σε ελάχιστες μέρες, ώρες θα έλεγα… Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει όλο το υλικό, να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και να διορθώσουμε ό,τι πρέπει. Να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τους πολίτες, τη ζωή τους, την ασφάλειά τους, τις οικογένειές τους» επεσήμανε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Ερωτηθείς εάν ο λόγος που το θύμα δεν μετέβη στο σπίτι του με περιπολικό αφορά την υποστελέχωση της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε: «Υπάρχουν απαντήσεις με στοιχεία… Αυτό που θέλω είναι να διαβεβαιώσω πως η οποιαδήποτε ευθύνη θα αποδοθεί, η οποιαδήποτε αμέλεια, αδράνεια ή παράλειψη θα θεραπευτεί και θα τιμωρηθεί».

«Υπάρχει ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο εξελίσσεται πολύ γρήγορα τα τελευταία χρόνια και μάλιστα πιο βίαια. Ενα κοινωνικό ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητήσουμε είναι ότι μετά την πανδημία υπάρχει μία έξαρση, την οποία εγώ δεν μπορώ να ερμηνεύσω. Από την άλλη, επειδή ο τελευταίος αποδέκτης αυτού του φαινομένου είναι η Αστυνομία, οφείλει να παλεύει και να διαχειρίζεται τα περιστατικά με τον καλύτερο τρόπο» τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Τέλος, αναφορικά με τη χρήση του όρου «γυναικοκτονία», ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε: «Συμφωνώ με τον όρο “γυναικοκτονία”, ποινικά, όμως, δηλαδή ως προς την ποινική μεταχείριση, θέλει μια συζήτηση. Θα πρέπει οι ποινικολόγοι μαζί με το υπουργείο Δικαιοσύνης να καθίσουν κάτω να δούνε εάν πραγματικά απαιτείται να υπάρξει αυτή η μεταβολή. Πολλοί από εμάς είμαστε θετικοί, όχι μόνο εγώ, ακόμα και ο πρωθυπουργός συμφωνεί με τον όρο “γυναικοκτονία”. Το νομικό μέρος όμως νομίζω ότι θέλει μια σοβαρή και ψύχραιμη συζήτηση».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here