Βέμπερ: Αν η φον ντερ Λάιεν αποτύχει θα κάνουμε χαρούμενο τον Όρμπαν

0
76

Την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη, σε περίπτωση που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους στο Ευρωκοινοβούλιο, για μια δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σκιαγράφησε, με δηλώσεις του, ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ μιλώντας σε ανταποκριτές στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε, η πρόεδρος της Κομισιόν αντικατοπτρίζει τη σταθερότητα και πως «εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποτύχει, διακινδυνεύουμε να καταλήξουμε σε μια Ευρώπη με πολλή αστάθεια».

Σε ένα δεύτερο μήνυμά του είπε πως «εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποτύχει την επόμενη εβδομάδα, αυτός που θα είναι χαρούμενος είναι ένας και είναι ο Βίκτορ Όρμπαν. Ας μην κάνουμε αυτό το δώρο στον Βίκτορ Όρμπαν».

«Το τρίτο σημείο», πρόσθεσε, «έχει να κάνει με τη δημοκρατία». Τόνισε ότι «εάν υπάρχει σεβασμός στη δημοκρατία, την ερχόμενη εβδομάδα πρέπει οι ευρωβουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της φον ντερ Λάιεν δείχνοντας ταυτόχρονα σεβασμό στη διαδικασία του spitzenkandidaten (σ.σ.επικεφαλής υποψηφίου)».

Ταυτόχρονα, όσον αφορά τα ταξίδια του Βίκτορ Όρμπαν από την 1η Ιουλίου που η Ουγγαρία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και ειδικότερα τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μάνφρεντ Βέμπερ ανέφερε ότι «δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2022 ήταν στη Μόσχα. Τώρα επισκέφθηκε ξανά την Μόσχα και μερικές ημέρες μετά βομβάρδισαν νοσοκομείο παίδων. Ο Όρμπαν λοιπόν δεν είναι ειρηνοποιός, αλλά «πολεμοφύλακας» και «πρέπει να σταματήσει».

Σε σχέση με τη δημιουργία της πολιτικής ομάδας «Πατριώτες για την Ευρώπη», η οποία αποτελείται από 84 ευρωβουλευτές από 12 χώρες και ήταν ιδέα του Όρμπαν και στην οποία συμμετέχει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και του Ματέο Σαλβίνι, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ επισήμανε ότι η ιδέα του Ούγγρου πρωθυπουργού και άλλων να επανενώσουν όλα τα μέρη (σ.σ.κοινών πολιτικών πεποιθήσεων) απέτυχε απολύτως. «Οι εθνικιστικές γνωρίζουν ακριβώς τι δε θέλουν, αλλά δεν ξέρουν τι θέλουν να επιτύχουν. Αυτή είναι η ουσία του κινήματός τους. Όταν βλέπω λοιπόν ότι κάνει εκστρατεία για να κάνει σπουδαία ξανά την Ευρώπη (σ.σ. το σύνθημα της ουγγρικής προεδρίας «Ας κάνουμε την Ευρώπη σπουδαία ξανά»), πρέπει να πω ότι απέτυχε να ενώσει το δεξιό λαϊκιστικό, το ακροδεξιό κομμάτι» κατέληξε ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here