Εγκαταλείπει η Microsoft τη θέση της στο ΔΣ της OpenΑΙ, φοβούμενη τις αντιμονοπωλιακές Αρχές ΗΠΑ και Ευρώπης

0
159

Θα εγκαταλείψει τη θέση παρατηρητή που κατέχει στο διοικητικό συμβούλιο της OpenAI, όπως ανακοίνωσε η Microsoft, εν μέσω ρυθμιστικού ελέγχου για τη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ο αναπληρωτής γενικός σύμβουλος της Microsoft Κιθ Ντόλιβερ απηύθυνε επιστολή στην OpenAI χθες Τρίτη, λέγοντας ότι η θέση παρείχε πληροφορίες για τις δραστηριότητες του διοικητικού συμβουλίου χωρίς να διακυβεύεται η ανεξαρτησία του. Ωστόσο στην επιστολή, της οποίας έλαβε γνώση το αμερικανικό δίκτυο CNBC, αναφερότνα ότι η θέση δεν χρειαζόταν πλέον, καθώς η Microsoft «έχει δει σημαντική πρόοδο από το νεοσύστατο διοικητικό συμβούλιο».

Προηγουμένως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει ότι η Microsoft θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έρευνα για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, κατά την εξέταση των αγορών «εικονικών κόσμων» και γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν δήλωσε τον Ιανουάριο ότι εξετάζει ορισμένες από τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ μεγάλων παραγόντων της ψηφιακής αγοράς και παραγωγών προγραμματιστών και παρόχων Τεχνητής Νοημοσύνης, και ξεχώρισε τη σχέση Microsoft-OpenAI ως μια συγκεκριμένη συμφωνία που θα μελετήσει. Έκτοτε, η Ε.Ε. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θέση παρατηρητή δεν επηρεάζε την ανεξαρτησία της OpenAI, ωστόσο οι ρυθμιστικές Αρχές του μπλοκ αναζητούν πρόσθετες απόψεις τρίτων για τη συμφωνία. Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας εξακολουθεί να διατηρεί ανησυχίες.

Η Microsoft κατέλαβε θέση στο διοικητικό συμβούλιο χωρίς δικαίωμα ψήφου στο OpenAI τον Νοέμβριο, σε μια προσπάθεια να καταπνίξει ορισμένα ερωτήματα σχετικά με το ενδιαφέρον της Microsoft για την εταιρεία, έπειτα από μια ταραχώδη περίοδο κατά την οποία ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Σαμ Άλτμαν απολύθηκε και στη συνέχεια επαναπροσλήφθηκε αμέσως.

Ο Άλτμαν ανέφερε σε σημείωμα προς το προσωπικό εκείνη την εποχή: «Η OpenAI έκανε ξεκάθαρα τη σωστή επιλογή να συνεργαστεί με τη Microsoft και είμαι ενθουσιασμένος που το νέο μας διοικητικό συμβούλιο θα τους συμπεριλάβει ως παρατηρητές χωρίς δικαίωμα ψήφου».

Η OpenAI αναδείχθηκε ως μία από τις πιο δημοφιλείς startups παγκοσμίως μετά την κυκλοφορία του chatbot ChatGPT στα τέλη του 2022. Η τεχνολογία επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν απλά ερωτήματα κειμένου και να ανακτούν έξυπνες και δημιουργικές απαντήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε εις βάθος συνομιλίες. Η Microsoft έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στη startup, με τη συνολική επένδυσή της έως σήμερα να ανέρχεται στα 13 δισ. δολάρια. Ο τεχνολογικός κολοσσός έχει γίνει ουσιαστικά ο ηγέτης στην ώθηση προς τα θεμελιώδη μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης, δεδομένης της επένδυσης και της συνεργασίας της με την OpenAI.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here