Εξήντα νεκροί από νέα επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο και μπλόκο στην ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους

0
122

Τουλάχιστον 60 άτομα σκοτώθηκαν και 58 τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση χθες Δευτέρα το βράδυ στην κοιλάδα Μπεκάα, στον νότιο Λίβανο. Είναι πλέον σαφές ότι το Ισραήλ βομβαρδίζει μόνο τις στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ, αλλά και τις πολιτικές υποδομές. Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν 16 άτομα στο χωριό Αλ Αλάκ, σε άλλη επίθεση στο χωριό Αλ Χαφίρ σκοτώθηκαν 10 άτομα, ενώ στον τομέα Ραμ σκοτώθηκαν άλλα εννέα άτομα.

Με βάση τον προσωρινό απολογισμό, από τις 23 Σεπτεμβρίου σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στα δεδομένα του λιβανικού υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει επικεντρώσει τους βομβαρδισμούς του κυρίως στα νότια και ανατολικά της χώρας και στα νότια προάστια της Βηρυτού – περιοχές με σιιτική πλειοψηφία όπου η μαχητική ομάδα της Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία.

«Μπλόκο» στην ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ από το Ισραήλ

Στο μεταξύ, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του ισραηλινού κοινοβουλίου να εγκρίνει νομοσχέδια που απαγορεύουν τη δραστηριότητα της κύριας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών που βοηθά τους Παλαιστίνιους, την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα, το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφισε την απαγόρευση μιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών σχεδόν οκτώ δεκαετιών που παρέχει βασικές υπηρεσίες για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το CNN, η Κνεσέτ ψήφισε δύο νομοσχέδια: το πρώτο, που τίθεται σε ισχύ μέσα στις επόμενες 90 ημέρες, απαγορεύει στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) να δραστηριοποιείται στο Ισραήλ και το δεύτερο απαγορεύει στις ισραηλινές Αρχές οποιαδήποτε επαφή με την UNRWA – ανακαλώντας μια συνθήκη του 1967 που επέτρεπε στην υπηρεσία του ΟΗΕ να παρέχει υπηρεσίες σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε περιοχές υπό τον έλεγχο του Ισραήλ.

Το Ισραήλ επιδιώκει εδώ και καιρό να διαλύσει το σώμα του ΟΗΕ, με το επιχείρημα ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους του συνδέονται με τη Χαμάς και ότι τα σχολεία του διδάσκουν μίσος εναντίον του Ισραήλ.

Από την πλευρά της, η UNRWA έχει επανειλημμένα αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για μια γενικευμένη κατηγορία κατά του συνόλου της οργάνωσης.

Τυπικά τα νομοσχέδια δεν εμποδίζουν την υπηρεσία να λειτουργεί στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη που ελέγχονται από την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά επί της ουσίας εμποδίζει σημαντικά την ικανότητα της UNRWA να ανταποκρίνεται στις αναγκες και σε γεγονότα στις περιοχές αυτές.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here