Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε -με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου- έως τις 11 Μαρτίου ο Δήμος Αμοργού, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Σημειώνεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη κηρυχθεί και ο Δήμος Θήρας.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα Πέμπτη οι σεισμικές δονήσεις στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ των δύο νησιών, στην περιοχή της Ανύδρου.
Ειδικότερα λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα σημειώθηκε σεισμός με μέγεθος 5 Pίχτερ, με επίκεντρο 24 χλμ νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Επιπλέον, από τις 03.35 έως τις 04.23 καταγράφηκαν τέσσερις σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών, με μέγιστο μέγεθος το 4,6.
Διαδοχικές ήταν οι σεισμικές δονήσεις από τις 10.29 έως τις 12.02 στην ίδια περιοχή, όπου καταγράφηκαν 10 σεισμοί άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ με ισχυρότερη αυτή που σημειώθηκε στις 10.29 (4,9R).
Όπως δήλωσε χθες Τρίτη ο εκπρόσωπος των δύο μόνιμων επιστημονικών επιτροπών του ΟΑΣΠ, που ασχολούνται με τα θέματα της σεισμικής επικινδυνότητας και της μείωσης του σεισμικού κινδύνου, καθώς και με τα θέματα του ελληνικού ηφαιστειακού τόξου, καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, περισσότεροι από 1.100 σεισμοί με μέγεθος πάνω από 3R έχουν καταγραφεί από την 1η Φεβρουαρίου.