Η Ελλάδα παρέτεινε κατά ένα έτος το πρόγραμμα χορήγησης βίζας σε Τούρκους υπηκόους που επιθυμούν να επισκεφθούν τη Σάμο και αλλά 11 νησιά στο Αιγαίο, για διάστημα έως και μιας εβδομάδας, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.
Η συμφωνία για αυτόματη βίζα που επιτρέπει στους Τούρκους και τις οικογένειές τους να επισκέπτονται ορισμένα ελληνικά νησιά χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για πλήρη πρόσβαση στη ζώνη ταξιδιών χωρίς διαβατήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2023, όταν η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να γυρίσουν σελίδα μετά από χρόνια εντάσεων και συνέταξαν έναν οδικό χάρτη για να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή στενότερων δεσμών.
Η Ελλάδα και η Τουρκία, και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες για τη δικαιοδοσία στις θαλάσσιες ζώνες τους στο Αιγαίο, τον εναέριο χώρο και τη διαιρεμένη Κύπρο.
Μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το καθεστώς της τουριστικής βίζας θα παραταθεί έως τον Απρίλιο του 2026, ανέφεραν οι πηγές αργά το βράδυ της Πέμπτης, προσθέτοντας ότι ένας αρχικός κατάλογος 10 νησιών θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει τα νησιά της Πάτμου και της Σαμοθράκης.
Η Κομισιόν χαιρέτισε την επιτυχή εφαρμογή του καθεστώτος κατά το προηγούμενο έτος και αναγνώρισε τη θετική συμβολή του στην προώθηση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, ανέφεραν οι πηγές.
Από την έναρξη εφαρμογής του καθεστώτος τον Μάρτιο του 2024, έχουν εκδοθεί περισσότερες από 100.000 θεωρήσεις επίσκεψης για Τούρκους υπηκόους για τα νησιά Ρόδο, Κω, Σάμο, Λέσβο, Χίο, Λέρο, Σύμη, Λήμνο, Κάλυμνο και Καστελόριζο.
Η Αθήνα και η Άγκυρα συμφώνησαν πέρυσι να διερευνήσουν πιθανές συνομιλίες με στόχο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους. Το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, το οποίο οι χώρες συνέστησαν το 2010 για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των μακροχρόνιων διαφορών τους, αναμένεται να συνεδριάσει αργότερα φέτος.