Συνεχίζεται η συνεργασία Δήμου Σάμου και Πανεπιστημίου του Αιγαίου στο πλαίσιο του προγράμματος smart city

0
42

Η ανάπτυξη του προγράμματος ¨Ευφυής Πόλη¨ (Smart City) γίνεται σε ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΥ με το ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ στα πλαίσια Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών ¨Τεχνολογίες και Διοίκησης Πληροφοριακών Συστημάτων¨.
Με το όρο ¨ Ευφυής Πόλη¨ (Smart City) εννοούμε την ενσωμάτωση σε μια πόλη των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών , τη μείωση του κόστους και τη σωστή χρήση των πόρων, καθώς και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στο δημόσιο διάλογο και τη δημοκρατική διακυβέρνηση.
Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μια καινοτομία στην Ελλάδα σε επίπεδο Δήμου και μπορεί να βοηθήσει στην αειφόρο ανάπτυξη. Οι σύγχρονες εξελίξεις της τεχνολογίας, έχουν κατορθώσει τη δημιουργία ευφυών συσκευών και αισθητήρων χαμηλού κόστους, με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αποτελεσματική χρήση πόρων. Στην κατεύθυνση αυτή και στα πλαίσια σχετικής έρευνας εντοπίστηκαν οι επικρατέστεροι τομείς ψηφιακών παρεμβάσεων που έχει ανάγκη το νησί, οι οποίοι είναι: Πολιτισμός – Τουρισμός, Ηλεκτρονική διακυβέρνηση, Υποδομές Νέων Τεχνολογιών, Ενέργεια και Περιβάλλον.
Εξειδικευμένες δράσεις αυτών ενδεικτικά αποτελούν:
η ολοκληρωμένη παροχή ψηφιακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προς τους πολίτες, καθώς και η ανάπτυξη πληροφοριακού τουριστικού οδηγού (με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο προς τον επισκέπτη, τη στιγμή και στο τόπο που τις αναζητεί, σύγχρονη οργάνωση του Δήμου με συστήματα πληροφοριακών συστημάτων (υποδομή σε hardware, δικτύωση, εφαρμογές back office). Άλλοι τομείς δράσεων είναι τα συστήματα διαχείρισης παιδικών σταθμών, ειδοποίησης βλαβών και η εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού στις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.
Μέσω της υλοποίησης των δράσεων και εφαρμογών “Smart City” στη Σάμο, θα προκύπτουν ζητήματα, αξιολόγησης, μέγιστης αξιοποίησης και ανασχεδιασμού. Αξιολόγηση, που αφορά Δείκτες Απόδοσης (Key Performance Indicators – KPI), δηλαδή μετρήσεις για την αξιοποίηση των εφαρμογών και την αποδοχή τους από τους πολίτες, θα αναζητούνται τρόποι μεγαλύτερης διείσδυσης και χρησιμοποίησης από την τοπική κοινωνία, ενδεχόμενης προσαρμογής πλάνου ανάπτυξης των δράσεων και βέβαια η αντανάκλαση, η συμβολή και οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία του νησιού που θα αποτελέσουν το τελικό στάδιο της έρευνας.
Στόχος θα είναι η Σάμος να περιληφθεί στις πρώτες πόλεις-νησιά που θα εφαρμόζουν ευρέως τα συστήματα αυτά.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here