“Η έξοδος στις αγορές είναι εργαλείο. Στόχος είναι η δίκαιη ανάπτυξη”: Το μήνυμα αυτό στέλνει, μέσω της συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς. Και επαναφέρει την πρόταση της κυβέρνησης για σύνδεση της αποπληρωμής χρεών με την ανάπτυξη: “προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας, και το χρέος δεν πρέπει να μπαίνει εμπόδιο την ανάπτυξη”, εξηγεί ο Ν. Παππάς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Κατά συνέπεια, “η έξοδος στις αγορές είναι ένα μέσο από τα πολλά για να πετύχουμε το σκοπό της δίκαιης ανάπτυξης. Δεν θα κάνουμε ούτε πρόωρη, ούτε πρόχειρη, ούτε… μουσαντένια και άχρηστη έξοδο όπως έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ”, σχολιάζει δηκτικά ο υπουργός.

Για το συνομιλητή μας, “δεν θα ήταν έκπληξη εάν η λύση δοθεί στην προγραμματισμένη εδώ και καιρό Σύνοδο Κορυφής της 22ης Ιουνίου. Και, βεβαίως -συμπληρώνει- δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος “θεσμός” του Eurogroup δεν θα καταφέρει να δώσει λύσεις στα προβλήματα με τα οποία είμαστε αντιμέτωποι”. ‘Αλλωστε, όπως επισημαίνει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, “οι πολιτικές συμφωνίες θα έπρεπε να υπερτερούν στην Ευρώπη”.

Όμως ένα από τα “ατού” της κυβέρνησης είναι οι συμμαχίες της διεθνώς: “Και μπορεί ως τον Ιούλιο του 2015 να ήμασταν απελπιστικά μόνοι, όμως σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει”, αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και φέρνει ως παραδείγματα συμμάχων, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, τους ηγέτες των χωρών του Νότου, μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, ανεξαρτήτως πτέρυγας, το διεθνή Τύπο και τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, μεταξύ των οποίων και τα γερμανικά. “Οι εξελίξεις σήμερα μας δικαιώνουν. Και θα μας δικαιώσουν περισσότερο όταν -σε σύντομο χρόνο- οι εταίροι τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, όπως τα έχουμε τηρήσει εμείς”, συμπληρώνει.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το αν σχετίζεται η ελληνική διαπραγμάτευση με τις γερμανικές εκλογές, ο υπουργός ξεκαθαρίζει, “δεν μπορεί ένα κράτος, ένας εταίρος, να περιμένει την ολοκλήρωση μιας πολύμηνης εκλογικής διαδικασίας σε ένα άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να αποδέχεται λογικές εξαγωγής της πολιτικής κρίσης”.

Κλείνοντας, εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας: “Ο κ. Μητσοτάκης δεν μας έχει πει αν έκαναν κάτι λάθος. Το αντίθετο. Μιλούν και αυτοί για το success story του κ. Σαμαρά. Και θέλουν να κάνουν ξανά τα ίδια. Ας το χωνέψουν, η Ελλάδα προχωράει και η καταστροφή που ονειρεύονταν δεν ήρθε. Αρκετά μας “έσωσαν” ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ. Δεν θέλουμε άλλο”, σημειώνει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ν. Παππάς. Και υποστηρίζει ότι ως την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, “η χώρα δεν είχε καν συμμάχους. Αντιθέτως, είχε επαναπαυτεί στο ρόλο του τυφλού παρακολουθήματος της γερμανικής ηγεσίας. Οι κυβερνήσεις πριν από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέγραφαν με κλειστά τα μάτια ό,τι τους έδιναν. Και συμφωνούσαν στη ρητορική των Βορειοευρωπαίων για τους ‘τεμπέληδες Έλληνες'”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ