Απεσταλμένος ΟΗΕ: Η συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία τηρείται

0
24

Η εκεχειρία στη νοτιοδυτική Συρία φαίνεται ότι κρατάει και έχει όλες τις πιθανότητες να εφαρμοστεί πλήρως, δήλωσε σήμερα από τη Γενεύη ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη συριακή κρίση Στάφαν ντε Μιστούρα.

“Την θεωρούμε ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”, που ήδη βοηθά τις συνομιλίες της Γενεύης και θα βοηθήσει και εκείνες που θα διεξαχθούν στην Αστάνα του Καζακστάν, είπε ο ντε Μιστούρα στους δημοσιογράφους, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσαν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

“Η συμφωνία κρατάει. Πιστεύουμε ότι έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να εφαρμοστεί. Επιτεύχθηκε ως αποτέλεσμα μακράς και λεπτομερούς προετοιμασίας”, εξήγησε.

Αναφερόμενος στις ζώνες αποκλιμάκωσης, είπε ότι είναι προσωρινές και ο στόχος τους δεν είναι να υπονομεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. “Θέλω να τονίσω, αυτή η συμφωνία αποκλιμάκωσης θεωρείται προσωρινή, δεν υπονομεύει την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Συρίας. Προσωρινή σημαίνει ότι αυτές οι περιοχές αποκλιμάκωσης δεν θα αποτελέσουν την προετοιμασία για… κάτι που θα μπορούσε να είναι ντε φάκτο ζώνες επιρροής ή διαίρεσης της χώρας”, είπε.

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα πρόσθεσε επίσης ότι αυτό που παρακολουθεί σήμερα η διεθνής κοινότητα στη Συρία είναι “ίσως μια φάση απλούστευσης της πιο περίπλοκης σύρραξης της εποχής μας”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here