Ο Bob Diamond για τα σχέδια της Credicom

0
16

Τα σχέδια για την ανάπτυξη της Credicom στη χώρα μας ανέπτυξε στο Bloomberg ο Bob Diamond διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Atlas Μerchant Capital.

Στη συνέντευξη του που παραχώρησε στο περιθώριο του πανευρωπαϊκού τραπεζικού συνεδρίου που διοργανώνει το Bloomberg στο Μιλάνο της Ιταλίας ο κ. Diamond περιέγραψε το σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει έναν μικρό αριθμό υποκαταστημάτων.

Στόχος της νέας διοίκησης, που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του κ. Diamond όπως φάνηκε απ’ τις δηλώσεις του, είναι να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην προσέλκυση καταθέσεων ώστε να συγκεντρωθούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Η Αναστασία (σσ Σακελλαρίου), η διευθύνουσα σύμβουλος έχει επικεντρωθεί στο να λειτουργήσει περιορισμένο αριθμό υποκαταστημάτων και – περισσότερο – να αναπτύξει την τεχνολογία για την προσέλκυση καταθέσεων. Και όσο πιο γρήγορα το πετύχουμε τόσο πιο γρήγορα θα απευθυνθούμε στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να τους παρέχουμε χρηματοδότηση».

Ο κ. Diamond, που για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια, όπως δήλωσε, είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές της Ευρώπης και τον τραπεζικό κλάδο, υπογράμμισε ότι οι μεγαλύτερες ευκαιρίες κρύβονται στην ευρωπεριφέρεια και όχι τόσο στον “πυρήνα”, όπως ψάχνουν οι περισσότεροι.

«Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που χτυπήθηκε σημαντικά. Η πρώτη που έπρεπε να αντιμετωπίσει θεμελιώδη ζητήματα. Αυτό είναι μία ευκαιρία για εμάς. Έχουμε μία μικρή τράπεζα που μπορεί να αυξήσει τις καταθέσεις και τις χορηγήσεις. Δεν υπάρχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον ισολογισμό μας, δεν έχουμε βαρίδια. Έχουμε ευκαιρία να αναπτυχθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, ο οποίος δήλωσε ότι αναζητά ευκαιρίες τώρα και στην Ιταλία, εκτίμησε ότι θα υπάρξουν συγχωνεύσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο αλλά περισσότερο σε τοπικό επίπεδο και όχι τόσο πανευρωπαϊκά. «Δεν είναι ακόμα ευδιάκριτο πώς και που θα υπάρξουν συνέργειες πανευρωπαϊκά. Από την άλλη όμως είναι πιο ξεκάθαρο όταν μιλάμε για εγχώριες αγορές».

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στη χώρα μας και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου. «Στην Ελλάδα έγινε μία μεγάλη συγκέντρωση. Υπήρχαν 25 τράπεζες πριν την κρίση και πλέον έχουν γίνει 4. Ωστόσο αυτές οι 4 φορτώθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των 25. Έτσι σήμερα δεν χορηγούν δάνεια. Έχουν πρόβλημα να κρατήσουν καταθέσεις αφού οι καταθέτες φοβούνται bail in», τόνισε επιχειρώντας να επιχειρηματολογήσει υπέρ της ευκαιρίας που έχει η Atlas μέσω της επένδυσης που έχει κάνει στην Credicom.

Ερωτηθείς συνολικά για το ενδιαφέρον και την στόχευση που έχει η Atlas μέσω των επενδύσεων που κάνει ή αναζητά ο κ. Diamond σημείωσε πως αυτό είναι η… παραδοσιακή λιανική τραπεζική, το commercial banking καθώς και η διαχείριση Κεφαλαίων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here