Τσίπρας: Το μνημείο του Ολοκαυτώματος υπενθυμίζει ότι κανένας και τίποτε δεν ξεχάστηκε

0
9

Ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην τελετή θεμελίωσης της ανέγερσης του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι “το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη υπενθυμίζει ότι κανένας και τίποτε δεν ξεχάστηκε. Ούτε οι εγκληματίες ούτε τα εγκλήματά τους. Είναι μια μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη”.

“Το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι ένας φόρος τιμής για τους χιλιάδες Έλληνες Εβραίους που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σταλμένοι από τις ναζιστικές Αρχές της πόλης και τους συνεργάτες τους”, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

“Πρόκειται για μια διαρκή υπενθύμιση προς τις επερχόμενες γενιές, για το πού οδηγούν ο φασισμός, ο ναζισμός, ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, τα θεωρητικά εξαμβλώματα για κατώτερες φυλές, οι θεωρίες για την καθαρότητα του έθνους και οι πρακτικές της βίας εναντίον όποιου θεωρείται διαφορετικός”, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/10156172243113054/

Ως ένα χώρο μνήμης και μαρτυρίας, χαρακτήρισε το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν, που παραβρίσκεται στην τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου.

Το Μουσείο θα αναγερθεί σε μια περιοχή με μεγάλο συμβολισμό, κοντά στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από όπου στη Γερμανική Κατοχή αναχωρούσαν τα «βαγόνια του θανάτου», τα οποία μετέφεραν Εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκεί εξοντώθηκαν περίπου 55.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.

Τον περασμένο Ιούνιο οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκαναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο περιθώριο της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με τη συμμετοχή και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Τότε οι κ. Τσίπρας και Νετανιάχου είχαν εκφράσει την επιθυμία να κάνουν οι ίδιοι και τα εγκαίνια λειτουργίας του Μουσείου.

Τον Δεκέμβριο υπογράφτηκε από τον Προκόπη Παυλόπουλο το Προεδρικό Διάταγμα για την παραχώρηση της έκτασης που ανήκε στη ΓΑΙΟΣΕ και σήμερα θα τοποθετηθεί ο θεμέλιος λίθος, στη διάρκεια ειδικής τελετής που θα πραγματοποιηθεί στις 11.15.

Χθες στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ισραήλ ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η επίσκεψη του κ. Ριβλίν γίνεται σε μια «συμβολική στιγμή», δυο μέρες μετά τη Διεθνή Ημέρα στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Τόνισε ότι η Ελληνική Εβραϊκή Κοινότητα υπέφερε πολλά στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πρόσθεσε ότι η κοινή ιστορία των δύο λαών είναι «μάθημα για το μέλλον» και μίλησε για την ανάγκη της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στην περιοχή στον τομέα της σταθερότητας και ασφάλειας.

«Είναι η μοίρα μας να ζούμε μαζί και να μετατρέψουμε τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε “παράδεισο”, όλοι μαζί Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Ιορδανία», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ισραήλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας θα χρηματοδοτήσει το Μουσείο με 10.000.000 ευρώ, ενώ άλλα 10.000.000 θα διαθέσει το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έχει προτείνει το Μουσείο Ολοκαυτώματος να μην λειτουργεί μόνο ως Μουσείο, αλλά και ως χώρος εκπαίδευσης, των νέων-κυρίως των μαθητών που θα το επισκέπτονται, στα ιδανικά και τις αξίες της ελευθερίας και της ειρήνης απέναντι στον φασισμό, το ναζισμό, τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here