You Are Here: Home » Διεθνή » Τα Ιταλικά ΜΜΕ αποθεώνουν τι Κίνημα Πέντε Αστέρων

Τα Ιταλικά ΜΜΕ αποθεώνουν τι Κίνημα Πέντε Αστέρων

Τα Ιταλικά ΜΜΕ αποθεώνουν τι Κίνημα Πέντε Αστέρων

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων με τον 31χρονο επικεφαλής Λουίτζι ντι Μάιο είναι αυτό που πρώτευσε στις ιταλικές εκλογές, καθώς φαίνεται ότι συγκεντρώνει ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 31% των ψήφων. Ωστόσο, πρώτη πολιτική δύναμη στη γειτονική χώρα φαίνεται πως θα είναι η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς, με ένα ποσοστό που αγγίζει το 37%.
Τα αποτελέσματα αυτά έδωσαν «τροφή» στα ιταλικά ΜΜΕ για να σχολιάσουν τα όσα έφεραν οι κάλπες, με την παράταξη του νεαρού Ναπολιτάνου να αποθεώνεται, ενώ στέκονται ταυτόχρονα και στην… ολίσθηση του Δημοκρατικού Κόμματος του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος λέγεται πως εξετάζει και την παραίτησή του.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ansa, αναφέρει: «Χιονοστιβάδα το Κίνημα Πέντε Αστέρων, πρώτο κόμμα. Η κεντροδεξιά σε άνοδο, το Δημοκρατικό Κόμμα καταρρέει στο 20% και βρίσκεται στα πρόθυρα του γκρεμού, με τον Ματέο Ρέντσι να εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησης. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένων και όσων αφορούν στην αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Δύο είναι τα κύρια συμπεράσματα: το Δημοκρατικό Κόμμα στο περιθώριο και πόλεμος μέχρι τελευταίας ψήφου μεταξύ Σαλβίνι, που επικρατεί, και Μπερλουσκόνι».

Η εφημερίδα La Repubblica, γράφει: «Θρίαμβος του Κινήματος Πέντε Αστέρων που είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής, κατάρρευση του Δημοκρατικού Κόμματος, η κεντροδεξιά ο πρώτος συνασπισμός. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων κάνει λόγο για ιστορικό αποτέλεσμα ενώ υψηλή είναι η ένταση στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Ρέντσι έτοιμος να αναχωρήσει και κατηγορεί τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος».

Το περιοδικό L’ Espresso, σημειώνει: «Ο μεγάλος ηττημένος: κατάρρευση του Δημοκρατικού Κόμματος με ποσοστό κάτω από 20%, ο Ρέντσι δεν έχει εμφανιστεί και είναι πιθανή η παραίτησή του. Μεγάλο πλήγμα και για τα μικρά κόμματα».

Η Corriere della Sera, καταγράφει: «Οι προσπάθειες εξεύρεσης ενός ευρύ συνασπισμού θα πρέπει να κινηθούν προς όλες τις κατευθύνσεις, με πλήρη συνειδητοποίηση της ευθύνης για την αντιμετώπιση ενός προφανούς κινδύνου αστάθειας».

Παράλληλα, η εφημερίδα της Ρώμης, που ασχολείται κυρίως με θέματα του ιταλικού νότου, χαρακτηρίζει «ένα κύμα αναμενόμενης οργής που όλοι φοβούνταν», την επικράτηση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στις νότιες περιφέρειες της Ιταλίας, αλλά και στη Ρώμη- ενδεικτικό αποτέλεσμα της… εκτόνωσης των πολιτών λόγω της οικονομικής και κοινωνικής δυσχέρειας που διευρύνεται όλο και περισσότερο αλλά και των προβλημάτων στο σύστημα παροχών υγείας.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Il Sole 24 Ore, αναφέρει: «Θρίαμβος του Κινήματος Πέντε Αστέρων, κατάρρευση του Δημοκρατικού Κόμματος, οι λαϊκιστικές δυνάμεις συγκεντρώνουν πάνω από το 50%. Η Ιταλία χωρισμένη στα τρία: το Κίνημα Πέντε Αστέρων επικρατεί στο νότο και στα νησιά, ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς στο κέντρο και στον βορρά, ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς στο κέντρο και στον βορρά με επικεφαλής την Λέγκα. Σε ισχυρή πτώση το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα κατακτά μόνο τις περιοχές της Τοσκάνης και του Τρεντίνο».

«Για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα χρειαστεί συμμαχία μεταξύ πολιτικών δυνάμεων που υπήρξαν αντίπαλες σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Προαναγγέλλεται μια περίοδος περίπλοκη που δεν θα είναι μικρής διάρκειας», τονίζεται, με την εφημερίδα να συμπληρώνει: «Η Ιταλία είναι πλέον δίχως πλειοψηφία, με κίνδυνο πολιτικού αδιεξόδου, που θα μπορούσε να ταράξει τις ισορροπίες της Ευρωζώνης».

About The Author

Number of Entries : 11007

Leave a Comment

Scroll to top