“Ιφιγένεια” γίνονται οι συντάξεις στο βωμό της διαπραγμάτευσης

0
10

Με την θηλιά της διαπραγμάτευσης να «πνίγει» την κυβέρνηση, οι διαθέσεις του ΔΝΤ παραμένουν ακόμη… μυστήριο με το Κουαρτέτο επισήμως να αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και Παρασκευή 18 και 19 Φεβρουαρίου.

Η επιμονή των «επίσημων» διαρροών πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν στη συγκεκριμένη ημερομηνία ενισχύει την πεποίθηση πως οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν…

Κυβέρνηση και Ευρωπαίοι  δανειστές (Κομισιόν και ΕΚΤ) συμφωνούν ότι πρέπει πάση θυσία να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση. Μεταξύ τους φαίνεται να βρίσκουν κοινά σημεία, ακόμα και με περιορισμένη ή προσωρινή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, που όμως δεν αποκλείει και να μπει τελικά και «μαχαίρι» στις συντάξεις.
Το πόσο βαθιά θα φτάσει το μαχαίρι, θα εξαρτηθεί από το ΔΝΤ, είτε πριν επιστρέψει στην Αθήνα η εκπρόσωπος του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου, είτε κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων αφότου επιστρέψει μαζί με τους υπόλοιπους επικεφαλής της Τρόικας των ελεγκτών.

Από την άλλη, κανείς δεν παραβλέπει πως το ηχηρό μήνυμα Τόμσεν για περικοπές συντάξεων απευθύνεται κυρίως στην Αθήνα, που βρίσκεται και στην μεγαλύτερη ανάγκη. Το ζήτημα πλέον που πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι αν το ΔΝΤ θα επιμείνει μέχρι τέλους για να επιβάλει τις σκληρές απαιτήσεις, ή αν επιζητεί τελικά να του δώσουν τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη (Αθήνα και Ευρωπαίοι) το πρόσχημα για να αποχωρήσει οριστικά από το ελληνικό πρόγραμμα.
Και ενώ αυτά παίζονται σε διπλωματικό επίπεδο, η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει σύμφωνα με πληροφορίες νέες εναλλακτικές προτάσεις στο Κουαρτέτο για το φορολογικό, το δημοσιονομικό και «κόκκινα δάνεια».

Μοναδικό «όπλο» πάντως στα χέρια της κυβέρνησης, τη στιγμή αυτή τουλάχιστον, φαίνεται πως είναι το πλεόνασμα των 1,2 δισ. ευρώ στα έσοδα του Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά καταγράφεται και υστέρηση εισπράξεων φόρου, έναντι του στόχου, που είχε τεθεί κατά 69 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση (0,7% το 2015) αποτελούν εμπόδια στις επιδιώξεις της Αθήνας να πείσει ότι μπορεί να αποφύγει μειώσεις συντάξεων επιβάλλοντας αυξήσεις σε φόρους και εισφορές.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here