Σαουδική Αραβία και Ρωσία βάζουν “φρένο” στην πτώση του πετρελαίου

0
7

Απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά πετρελαίου έλαβε ο ΟΠΕΚ με «μπροστάρηδες» Ρωσία και Σαουδική Αραβία καθώς συμφώνησαν στο «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2011, με στόχο να σταθεροποιηθεί η τιμή του «μαύρου χρυσού» που έχει χάσει τα 2/3 της αξίας του από το καλοκαίρι του 2014.

Στις συζητήσεις έλαβαν μέρος ο Σαουδάραβας υπουργός Ali al-Naimi και ο Ρώσος ομόλογός του Alexander Novak, ωστόσο υπήρχαν συνομιλίες και διαβουλεύσεις με τους υπουργούς της Βενεζουέλας και του Κατάρ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Κατάρ θα συντονίσει τις ενέργειες για το «πάγωμα» της παραγωγής.

Το τελευταίο διάστημα είχαν γίνει προσπάθειες τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Βενεζουέλα για μείωση της παραγωγής ωστόσο δεν υπήρχαν σημάδια ότι οι χώρες του OPEC, και κυρίως η Σαουδική Αραβία θα δεχόταν κάτι τέτοιο.

Μάλιστα, οι περισσότεροι αναλυτές αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση καθώς δεν περίμεναν να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα από τη σημερινή συνάντηση.

«Η χαμηλή τιμή πετρελαίου δεν έχει επίδραση στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ali al-Naimi, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο αυξάνεται.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here