Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό από κατοίκους της Λέσβου

0
16

Ανοιχτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα από την συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων-Φορέων Μολύβου – Πέτρας

Μήθυμνα  5 – 10 – 2015

Κύριε Πρωθυπουργέ,

«Σας καλωσορίζουμε θερμά, και εμείς, από τα βορινά του νησιού, στον τόπο μας. Επειδή δεν είναι εφικτό να συζητήσουμε μαζί σας τις δικές μας προσεγγίσεις στο μεταναστευτικό πρόβλημα σας απευθύνουμε αυτή την ανοιχτή επιστολή για να ακούσετε και την δική μας φωνή. Την φωνή της κοινωνίας των πολιτών.

Η Λέσβος στο σύνολό της αλλά ειδικά η δική μας ευρύτερη περιοχή του Μολύβου, ενός τόπου από τους πιο μαγευτικούς της Μεσογείου, δέχονται εδώ και μερικούς μήνες, μια τεράστια εισβολή μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Ταυτόχρονα αυτή η περιοχή διακινεί, υποδέχεται και διαχειρίζεται, για το σύνολο του νησιού, το 80% του τουρισμού της Λέσβου. Με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία, την απασχόληση, την παραγωγή προϊόντων, τις κατασκευές και τις πάσης φύσεως υπηρεσίες.

Οι οικονομικές επιπτώσεις που υφίσταται, ήδη, αγγίζουν, για φέτος το 30%.

Η κοινωνία μας, κοινωνία αποδεδειγμένα ανεκτική περιθάλπει, όσο είναι δυνατόν, τους κατατρεγμένους ανθρώπους. Αυτό είναι ένα αυτονόητο ανθρώπινο καθήκον.

Πιστεύουμε ότι θα συμφωνήσετε μαζί μας, πως εξ ίσου, ανθρώπινο και δίκαιο καθήκον και ημών των ντόπιων αλλά και των πολιτειακών και αυτοδιοικητικών θεσμών είναι να προστατεύσουμε ό,τι με κόπο χτίστηκε μεταπολεμικά σ΄αυτή την ακριτική γωνιά και κράτησε όρθιο τον τόπο και την κοινωνία του. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες που κινείται η χώρα μας.

Σε πρόσφατη μεγάλη λαϊκή συνέλευση, τις αποφάσεις της οποίας υπογράφει δεσμευτικά και ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, αποφασίσαμε ομόφωνα για τρία κυρίως θέματα:

1. Να δημιουργηθεί ένα σημείο πρώτης στάσης προσφύγων – μεταναστών στην περιοχή «Μεγάλα Θέρμα» πέρα από την Εφταλού. Σε συνεργασία με την δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο ΜΚΟ IRC και τους «Γιατρούς του κόσμου».

2. Να ελεγχθεί πάση θυσία και να διερευνηθεί η νομιμότητα των δράσεων ποικίλων ομάδων και ΜΚΟ, που περισσότερο θυμίζουν οικονομικές επιχειρήσεις στην πλάτη των προσφύγων και μεταναστών και λιγότερο ανθρωπιστικές οργανώσεις και βλάπτουν ανεπανόρθωτα τον τόπο.

3. Σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ η πιο τουριστική περιοχή του νησιού, από τις πιο τουριστικές της Ελλάδας, να δεχτεί στα ευρύτερα όρια της την δημιουργία ενός «hot spot» κέντρου καταγραφής και συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Γιατί αυτό θα σημάνει την εξόντωση όχι μόνο της δικής μας περιοχής αλλά της οικονομίας ολόκληρου του νησιού.

Σε καμιά περίπτωση η διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος και η ανάγκη υποδοχής των μεταναστών ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να οδηγήσει σε εξόντωση τον τοπικό πληθυσμό και σε νέα μετανάστευση όσους ζούμε σ΄αυτό τον τόπο.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Ο ακριτικός πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής Μολύβου – Πέτρας, σας απευθύνει κραυγή αγωνίας και ζητά την κατανόηση, την βοήθεια και την προστασία σας».

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here