You Are Here: Home » Ροή » Τι είπαν οι ευρωπαίοι ηγέτες πριν την Σύνοδο Κορυφής

Τι είπαν οι ευρωπαίοι ηγέτες πριν την Σύνοδο Κορυφής

Τι είπαν οι ευρωπαίοι ηγέτες πριν την Σύνοδο Κορυφής

Μεταναστευτικό και Brexit βρίσκονται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες, με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, να δηλώνει πως πρέπει να βρεθεί μία λύση, η οποία θα έχει τη στήριξη και των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι διακινητές προσφύγων.

Η κ. Μέρκελ τόνισε πως «Χρειάζεται να βρούμε μία λύση που θα στηρίζουν και οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ. Χρειάζεται να καταπολεμήσουμε τους διακινητές προσφύγων. Να βρούμε νόμιμους τρόπους για να έρχονται στην ΕΕ οι Σύροι πρόσφυγες», στη συνέχεια η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως «το θέμα της μετανάστευσης παραμένει πρώτο στην ατζέντα μας και θα πρέπει να φροντίσουμε να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα».

Αναφερομένη στο μακελειό που συγκλόνισε την Άγκυρα και σκόρπισε το θάνατο σε τουλάχιστον 28 ανθρώπους, η Άνγκελα Μέρκελ εξήγησε πως έπειτα από τα γεγονότα στην Τουρκία δεν μπόρεσε να γίνει η συνάντηση των 11 κρατών για το μεταναστευτικό.

Όσο για το ζήτημα της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ, η καγκελάριος της Γερμανίας είπε: «Θα προσπαθήσουμε η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, ερωτηθείσα σχετικά με το Brexit, απάντησε: «Όλοι θα “παίξουν το δικό τους δράμα” και μετά θα συμφωνήσουμε».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπέτελ, προσερχόμενος στη Σύνοδο δήλωσε σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ πως «το σημερινό προσχέδιο» για την Μεγάλη Βρετανία «είναι καλύτερο από το χθεσινό» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι και «το αυριανό θα είναι ακόμα καλύτερο από το σημερινό». Όσο για το προσφυγικό και τους συνοριακούς ελέγχους είπε πως η ελεύθερη κυκλοφορία και η έλλειψη διακρίσεων αποτελούν βασικές αξίες της ΕΕ που δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το μέλλον της Ευρώπης

Ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε πως: “η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε 3 διαφορετικές κρίσεις παράλληλα. Έχουμε την χρηματοοικονομική κρίση που συνεχίζεται, την κρίση ασφάλειας και τη μεταναστευτική κρίση. Συνεπώς πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλλυλεγγύη παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης αλλά και στη νοτιοανατολική πλευρά και στη Μεσόγειο. Η λύση στο προσφυγικό δεν είναι ο ρατσισμός και τα τείχη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν βρίσκεται στα τείχη και στη ξενοφοβία και οι Ευρωπαικού κανόνες δεν μπορούν να είναι μόνο για κάποιους και για τους υπόλοιπους «α λα καρτ».

Κάμερον για Brexit

Μόνο αν κρίνει πως η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι θετική για τη Μεγάλη Βρετανία θα έρθει σε συμφωνία με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά την άφιξή του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως «υπάρχει σημαντική εργασία μπροστά μας σήμερα και αύριο. Θα είναι δύσκολα. Θα παλέψω για τη Βρετανία και αν υπάρξει μια καλή συμφωνία, θα τη δεχθώ. Δεν θα συμφωνήσω όμως σε κάτι που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Θεωρώ πως είναι πιο σημαντικό να υπάρχει σωστή συμφωνία, από μια γρήγορη συμφωνία. Με καλή θέληση και σκληρή δουλειά μπορούμε να βρούμε μια καλύτερη συμφωνία για τη Μεγάλη Βρετανία».

Αισιοδοξία Γιουνκέρ αλλά και Εσθονίας, Ουγγαρίας για την παραμονή της Βρετανίας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν τη Σύνοδο Κορυφής, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, λέγοντας: «Θα έχουμε συμφωνία απόψε που θα είναι δίκαιη και για τις δύο πλευρές. Απομένουν μόνο μερικά θέματα, στα οποία δε συμφωνούμε».

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Τάαβι Ρόιβας, ερωτηθείς σχετικά με το Brexit δήλωσε: «Βρισκόμαστε εδώ για να συμφωνήσουμε για μία δίκαιη συμφωνία για τη Βρετανία και πιστεύουμε ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σήμερα. Είμαστε εδώ για να δούμε πώς θα κρατήσουμε τη Βρετανία στην ΕΕ. Η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ είναι θετική για τη Βρετανία και την ΕΕ».

Σχετικά με το συριακό, ο Εσθονός πρωθυπουργός δήλωσε πως κάθε φορά που σημειώνονται επιθέσεις από «συριακές και ρωσικές δυνάμεις υπάρχουν νεκροί, πόνος και πρόσφυγες».

Από την άλλη, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτωρ Ορμπάν, δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Φάινμαν ζητά από την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της για το προσφυγικό

Στην προσφυγική κρίση αναφέρθηκε ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος χαρακτήρισε «αδιανόητο» η Αυστρία, η Γερμανία και η Σουηδία να πρέπει να αναλάβουν το βάρος του προσφυγικού ολόκληρης της Ευρώπης.

«Θέλουμε μία ευρωπαική λύση στην προσφυγική κρίση, αλλά πάντα κάποιος αντιτίθεται, αυτό συμβαίνει στη δημοκρατία», είπε ο Αυστριακός καγκελάριος, ο οποίος συμπλήρωσε πως η χώρα του δέχθηκε 100.000 πρόσφυγες και «κανείς δε μπορεί να μας κατηγορήσει ότι είμαστε εγωιστές». Καταλήγοντας, τόνισε: «Τώρα είναι η σειρά της ΕΕ».

Ο Ολάντ θέλει την Βρετανία στην ΕΕ αλλά με κανόνες

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατά την είσοδό του για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε πως επιθυμεί η Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ, αλλά «εντός του πλαισίου των βασικών αρχών της ΕΕ», επισημαίνοντας πως καμία χώρα δε μπορεί να ξεφύγει από τους κανόνες, καθώς υπάρχουν κοινοί θεσμοί.

«Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει. Καμία χώρα δε μπορεί να θέσει βέτο. Η συμφωνία είναι πιθανή γιατί είναι απαραίτητη. Η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ. Αυτό είναι που επιθυμώ», πρόσθεσε.

Ρέντσι: Η Ευρώπη πρέπει να παίξει το ρόλο της για το προσφυγικό

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και μιλώντας για τη συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ, εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας: «Είμαι αισιόδοξος πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία. Πιστεύω ότι είναι λογικό πως θα πρόκειται για συμφωνία που θα επιτρέπει στον Κάμερον να κερδίσει το δημοψήφισμα».

Όσο για το προσφυγικό, ο Ιταλός πρωθυπουργός σχολίασε πως μέχρι πριν ένα χρόνιο η μεταναστευτική κρίση αποτελούσε ιταλικό ζήτημα, αλλά χρόνο με το χρόνο «πείσαμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ασχοληθούν με ένα ιστορικό θέμα που θα διαρκέσει μήνες ή χρόνια που απαιτεί ευρωπαϊκή στρατηγική».

Όσο για τη στάση της αυστριακής κυβέρνησης, ο Ρέντσι τη χαρακτήρισε «κατανοητή», προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεργαστούν όλα τα κράτη-μέλη ώστε να υπάρξει μία κοινή στρατηγική, με διεθνείς επενδύσεις, για παράδειγμα στη καρδιά της Αφρικής.

«Ξεκινούν να βλέπουν ότι δεν είναι μόνο ιταλικό θέμα. Οι απαντήσεις υπάρχουν αλλά θα δούμε αν πρακτικά θα υπάρξει ένα ακόμα βήμα. Είναι εμφανές ότι πρέπει να εργαστούμε για να μην υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Ρέντσι.

Στη συνέχεια, όμως, διερωτήθηκε: «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να παίξει το ρόλο της;», και συμπλήρωσε: «Πρέπει να καταλάβουμε αν περνάμε από μία τακτική στην πράξη για ένα μακροχρόνιο αποτέλεσμα».

Επιμένοντας στις ευθύνες της ΕΕ τόνισε: «Η πραγματική απάντηση είναι ότι πρέπει η Ευρώπη να χειριστεί την τοποθέτηση των προσφύγων αλλά και τον επαναπατρισμό τους. Εμείς κάναμε τους περισσότερους επαναπατρισμούς. Αν το κάνει όχι μόνο η Ιταλία αλλά όλη η Ευρώπη και παράλληλα προχωρήσει σε επενδύσεις, τότε τα πράγματα θα λειτουργήσουν καλύτερα. Το Δουβλίνο απέτυχε μπροστά στα μάτια όλων. Αν υπάρχουν συνάδελφοι που θέλουν να πουν το αντίθετο εξαιτίας εσωτερικών λόγων, το καταλαβαίνω. Το Δουβλίνο δεν λειτουργεί πια και το ξέρουν όλοι».

About The Author

Number of Entries : 11645

Leave a Comment

Scroll to top