You Are Here: Home » TOP » Διαβούλευση για το Χωροταξικό

Διαβούλευση για το Χωροταξικό

Διαβούλευση για το Χωροταξικό

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το χωροταξικό, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί (8/10)  συνάντηση εκπροσώπων  της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, του Δήμου Σάμου και του Δήμου Ικαρίας (μέσω τηλεδιάσκεψης), του ΤΕΕ Σάμου και των  ενδιαφερομένων για το θέμα τοπικών  φορέων,  με τους μελετητές και υπαλλήλους του ΥΠΕΚΑ που συνέταξαν το νέο πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινείται το νέο Χωροταξικό που θα ισχύει στη Σάμο. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στήν Αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου,  διήρκησε, δε,  σχεδόν 5 ώρες και σε αρκετές στιγμές επικράτησε ένταση, καθώς οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν ήταν πάρα πολλές.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Ν.  Κατρακάζος ζήτησε την  παράταση της διαβούλευσης, προβάλλοντας  την αναγκαιότητα να γίνουν  διορθώσεις,   καθόσον  όλη η μελέτη στηρίζεται στο λανθασμένο αξίωμα ότι η Σάμος είναι  τουριστικά κορεσμένη, πράγμα το οποίο  εμποδίζει την ανάπτυξη. Ο ίδιος τόνισε  ότι η Σάμος θα πρέπει να ενταχθεί  στα τουριστικά αναπτυσσόμενα νησιά.

Ο Δήμαρχος Σάμου, κ. Μ. Αγγελόπουλος , λαβών τον λόγο , επεσήμανε, μεταξύ άλλων,  τα εξής:  «Διεφάνη η ασυναρτησία, η ασυνταξία και η βαθύτατη έλλειψη δημοκρατικότητας όσον αφορά στις θέσεις  του χωροταξικού σχεδιασμού.  Διαφωνίες μεταξύ Υπουργείου και μελετητών , μη ενημέρωση στο χρόνο που πρέπει και μια διαβούλευση που προσχηματικά γίνεται σήμερα. Αυτή η μελέτη δεν πρόκειται να περάσει!  Δεν θέλουμε να περάσει, επειδή δε σέβεται, δεν ακολουθεί, και δεν υπακούει σε βασικούς κανόνες λειτουργίας του κράτους, σε βασικούς κανόνες λειτουργίας της Πολιτείας γενικότερα, στο επίπεδο το περιφερειακό και το τοπικό, της Αυτοδιοίκησης, και επίσης, δεν έχει ενσωματώσει ούτε μια παρατήρηση από τις επισημάνσεις και εξειδικεύσεις που έχουμε κάνει  επί τόσο  διάστημα. Ειδοποιηθήκαμε εξωδίκως τελευταία στιγμή, καταφέραμε με δεκέξι σελίδες και σταματήσαμε τη διαδικασία αυτή, το ξέρετε πολύ καλά. Βάλαμε ανάχωμα στο να περάσει ένα σχέδιο, μια υπουργική απόφαση, η οποία θα στραγγάλιζε και θα στραγγαλίσει, αν  επικρατήσει, την ανάπτυξη της Σάμου, την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη της Σάμου. Δεν μπορούμε να υπαχθούμε σε έναν κανόνα, που είκοσι χρόνια πριν στραγγάλισε τον τόπο,  και καλώ όλους σε συστράτευση . Δεν είμαστε ούτε κορεσμένη περιοχή, ούτε το αεροδρόμιό μας χρειάζεται μικρές παρεμβάσεις. Χρειάζεται μεγάλες παρεμβάσεις για να μπορούμε να έχουμε τουρισμό από παντού. Ζούμε από τον τουρισμό, αλλά ζούμε και από το τοπίο. Δεν μπορούμε να έχουμε αποκλεισμένες περιοχές, αποκλεισμένα ορεινά χωριά. Μιλάμε για ένα δράμα επί της ουσίας. Περιμένω της εξελίξεις. Νομίζω ότι το Υπουργείο σήμερα κατάλαβε καλά, ο Υπουργός αναπληρωτής, ο κ. Τσιρώνης είχε την καλοσύνη, αλλά και την ταχύτατη πολιτική να αντιληφθεί περί τίνος πρόκειται. Περιμένουμε κατ’ αρχάς, την επίσημη παράταση της διαβούλευσης και επιφυλασσόμαστε». Τέλος, ο κ. Αγγελόπουλος  δεσμεύθηκε για την κατάρριψη της Υ.Α., αν αυτή  περιέχει το Χωροταξικό ως έχει, μέσω της δικαστικής οδού.

Ο  βουλευτής Σάμου κ. Δ. Σεβαστάκης  αναφέρθηκε σε δημιουργία προβλήματος  στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού από το προτεινόμενο χωροταξικό σχέδιο . Επισημαίνοντας από την πλευρά του  τα συγκεκριμένα λάθη που υπάρχουν και ,  συμφωνώντας με την πρόταση του κ. Κατρακάζου  ο οποίος ζήτησε δημιουργία ομάδας επαφής με το αρμόδιο Υπουργείο για καλύτερο συντονισμό ενεργειών ,  σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των δύο πλευρών –  και μετά από επιτόπου τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Σκουρλέτη-  ανακοίνωσε ότι ο Υπουργός δεσμεύτηκε για παράταση της διαβούλευσης.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Σάμου κ. Χ. Βαλατσός  υποστήριξε ότι το γενικό πλαίσιο του περιφερειακού  χωροταξικού δεν είναι παντού λανθασμένο , και επεσήμανε οτι θα πρέπει να υπάρξει επιτόπια παρουσία των μελετητών, καθώς και ουσιαστική συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Οι περισσότεροι φορείς πάντως θεώρησαν τη διαβούλευση εντελώς προσχηματική, καθώς ότι έχει προταθεί από μέρους τους δεν ενσωματώθηκε ούτε κατά το ελάχιστο.

About The Author

Number of Entries : 37869

Leave a Comment

Scroll to top