Μηνύματα Τσίπρα προς Ευρωπαίους για προσφυγικό και στους αγρότες

0
10

Με σκληρή γλώσσα μίλησε για τους Ευρωπαίους εταίρους ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που σχολίασε την απογοητευτική διαχείριση μέχρι στιγμής του προβλήματος από την ΕΕ, καθώς διαπιστώνεται πως “οι κοινοί κανόνες δεν ισχύουν για όλους ή δεν υπάρχουν” στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Αυστρία. Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις κινητοποιήσεις των αγροτών και σημείωσε πως οι αντιπροτάσεις τους ήταν πέραν λογικής. Επιπλέον ο πρωθυπουργός τόνισε πως πριν την Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου θα συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Το μεγάλο θέμα των ημερών είναι η προσφυγική κρίση και οι δυσκολίες και αδυναμίες διαχείρισης του από την ΕΕ. Μέχρι στιγμής η διαχείριση είναι απογοητευτική. Σήμερα φαίνεται καθαρά ότι κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινοί κανόνες δεν ισχύουν για όλους ή δεν υπάρχουν. Δεν κατανοούν κάποιοι ότι οι κοινές συμφωνίες ή τηρούνται από όλους ή δεν υπάρχουν. Κανείς δεν ξεχνά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ότι βρεθήκαμε στο απόσπασμα το καλοκαίρι για το ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και ξαφνικά σήμερα αποδεικνύεται ότι η πίεση για εφαρμογή των συμφωνηθέντων αφορά μάλλον ορισμένους και όχι όλους. Θα το πω ευθέως, έχει συμβεί κάτι ακόμη χειρότερο, είναι ντροπή για την λειτουργία της Ευρώπης να αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ και να ακυρώνονται από παρασυνάξεις κάποιον κρατών της Ευρώπης ακόμη και μη μελών της ΕΕ που βρίσκονται στην βαλκανική διαδρομή. Δεν μπορώ παρά να αναφερθώ ότι είναι απαράδεκτο από την πλευρά μιας χώρας όπως η Αυστρία να συγκαλεί παρασυσκέψεις χωρίς την συμμετοχή άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών και είναι κοινή ομολογία ότι δεν υπάρχει λύση χωρίς συμμετοχή και απόφαση όλων μας.

Θέλω να μιλήσω όχι με γλώσσα σκληρή, αλλά υπεύθυνη. Όπως θα μιλούσε κάθε Ευρωπαίος πολιτικός, επικεφαλής κυβέρνησης που σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του.

Να σεβαστούν όλοι τους κανόνες

Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα όπως εμείς. Εχει φορτωθεί στην Ελλάδα βάρος μεγαλύτερο από ότι της αναλογεί. Χωρίς χρονοτριβή πρέπει να συμφωνηθούν όσα συμφωνήθηκαν. 2 μέτρα και 2 σταθμά δεν είναι αποδεκτά. Ή θα είμαστε στην ΕΕ με κανόνες που θα τηρηθούν από όλους ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του. Το δεύτερο δεν θα το ανεχθούμε. Το ξεκαθαρίζω σήμερα από εδώ ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε συμφωνίες αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμερισμός ευθυνών στα κράτα μέλη. Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για ζεστασιά, ασφάλεια, προστασία σε κυνηγημένους ανθρώπους. Θα είμαστε οι πρώτοι, όπως είμαστε που θα υλοποιήσουμε όσα συμφωνήσαμε.

Σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών πριν την Σύνοδο Κορυφής

Δεν θα αποδεχθούμε την μετατροπή της Ελλάδας σε μόνιμη αποθήκη ψυχών και στην ΕΕ να λειτουργούμε σαν να μην συμβαίνει τίποτε μετά. Μια σειρά από χώρες θα χτίζουν τείχη και φράχτες και δεν θα δέχονται να φιλοξενήσουν ούτε έναν πρόσφυγα. Δεν θα το επιτρέψουμε. Πριν φύγω για την έκτακτη Σύνοδο στις 7 Μάρτη θα ζητήσω σύγκλιση πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει συναίνεση και σύγκλιση σε ότι αφορά την θέση της Ελλάδας στην Σύνοδο. Σε αυτή την συνάντηση θα ζητήσω να συμφωνήσουμε από κοινού να απαιτήσουμε αναλογική συμμετοχή στους πρόσφυγες από όλες τις χώρες της ΕΕ. Κάποιοι νομίζουν ότι ρίχνοντας φράχτες επειδή εμείς βρισκόμαστε γεωγραφικά σε αδυναμία, δεν είναι ανεκτό αυτό και θα αντιδράσουμε. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος γιατί υπάρχουν και συμμαχίες από κυβερνήσεις που συμπαραστέκονται στο δίκαιο αίτημα. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για εμάς Οχι να αποφύγουμε δυσάρεστα για Ελλάδα, αλλά για Ευρώπη. Να επιστρέψουμε σε σκοτεινές εποχές ξενοφοβίας και φράχτες, άνοδο νεοναζί και άνοδο ακραίας δεξιάς, είναι πραγματικότητα αυτό. Δυσάρεστες εξελίξεις για το μέλλον έρχονται. Αυτός ο σκοταδισμός έρχεται από τον Βορρά και από το Κέντρο προς το Νότο. Εδω στην Ελλάδα. Οφείλουμε όλοι μας, όλοι όσοι αναγνωρίζουμε και υπερασπιζόμαστε Δημοκρατία να σταματήσουμε την επέλαση αυτή.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο ανατριχιαστικό γεγονός από μιμητές Κου Κλουξ Κλαν, που έκαναν στο Κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό. Στο όνομα χριστιανικών ιδεών. Και έβαλαν δίπλα στο ανατριχιαστικό σύμβολο του κομμένου κεφαλιού γουρουνιού τον σταυρό. Ανόητοι και θλιβεροί υπάνθρωποι επικαλούνται την θρησκεία και την πατρίδα. Να τους καταδικάσουμε. Δεν έχουν το δικαίωμα αυτό οι πατριδοκάπηλοι. Διότι ο πυρήνας του χριστιανισμού είναι η αγάπη στον συνάνθρωπο. Η χώρα αυτή ξέρει από ξεριζωμό και προσφυγιά. Δεν θα το επιτρέψουμε.

Εχω μιλήσει με τον κ.Μητσοτάκη και την κα Γεννηματά, θα τους ενημερώσω όλους. Θέλω να σας πω, ότι σε αυτό το κλίμα της κρίσης στην Ευρώπη με ελέγχους σε σύνορα, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες οικονομικής κρίσης και αγώνα.

Τα καρφιά και ο… σεβασμός για τους αγρότες

Θέλω να πω ότι σέβομαι και υπερασπίζομαι το δικαίωμα όλων των πολιτών να υπερασπίζονται δικαιώματα. Σήμερα ενημερώθηκα για παρέμβαση της Εισαγγελέως Αρείου Πάγου που σέβομαι και έχοντα κίνητρα νομιμότητας, ωστόσο όταν έχουμε κινητοποιήσεις κοινωνικής ομάδας που διεκδικεί δικαιώματα της πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Οταν κάποιοι μας απειλούν ότι θα περιορίσουν τις ροές προσφύγων κλείνοντας τα σύνορα και αναφέρομαι στα σύνορα του Προμαχώνα. Πιστεύω ότι οι αγώνες που έχουν αποτελέσματα είναι αυτοί που δεν στρέφονται στο κοινωνικό σύνολο, αλλά το παίρνουν μαζί τους.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους αγρότες να συνεχίσουν τον διάλογο με την κυβέρνηση για να βρεθούν λύσεις, αλλά επεσήμανε ότι οι κινητοποιήσεις τους δεν πρέπει να στρέφονται εναντίον της χώρας και του κοινωνικού συνόλου, σχολιάζοντας τους αποκλεισμούς στον Προμαχώνα.

«Η συζήτηση με τους αγρότες πρέπει να είναι ουσιαστική όχι παράλληλοι μονόλογοι και όχι να παίξουμε πολιτικά παιχνίδια», προαναγγέλλοντας ότι την Πέμπτη θα συναντηθεί εκ νέου με αγρότες, αυτή τη φορά με το μπλόκο της Νίκαιας.

Ήθελαν 24.000 ευρώ αφορολόγητο οι αγρότες!

Την ίδια ώρα όμως, ο κ. Τσίπρας επέκρινε τη στάση των αγροτών που μετείχαν στην πρώτη συνάντηση μαζί του, τη Δευτέρα. «Η αντιπρότασή τους για το αφορολόγητο ήταν στις 24.000 ευρώ συνολικά. Ε, δεν μπορούμε να μιλάμε για αυτά τα νούμερα για κανέναν, ακόμη και για τους αγρότες που πρέπει να τους στηρίξουμε!», τόνισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας: «Αλλά να στηρίξουμε τη μάζα και όχι κάποιους που περιφέρονται στα ΜΜΕ, έχοντας επιδοτήσεις 80-100.000 ευρώ. Αυτοί όμως είναι η μειοψηφία του αγροτικού κόσμου».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στους προπηλακισμούς βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος από αγρότες.

«Την ώρα που η πλειοψηφία αγωνιά, η μειοψηφία στήνει παραστάσεις, προσκαλώντας τις κάμερες, σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Να τους πω ότι δεν είναι αποδοτικό, τσάμπα κόπος. Γιατί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί, καριερίστες, λαμόγια, ούτε δέχονται ποτέ απειλές και εκβιασμούς».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here