ΚΕΠΕ: Δυσοίωνο το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

0
29

Δεν βλέπει “φως στο τούνελ” της ελληνικής οικονομίας το ΚΕΠΕ καθώς προβλέπει πως το ΑΕΠ της χώρας θα συνεχίσει να κινείται πτωτικά τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2016, όμως διατηρεί ψύγματα αισιοδοξίας εξαιτίας της προοπτικής μιας ομαλής εφαρμογής της νέας συμφωνίας που μπορεί να οδηγήσεί σε αναπτυξιακή πορεία στο δεύτερο εξάμηνο.

Η εύθραυστη αναπτυξιακή δύναμική που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, δείχνει πως διαταράχθηκε από τις εξελίξεις του 2015 που περιελάμβαναν διπλές εκλογές, δημοψήφισμα αλλά και το κλείσιμο των τραπεζών, με αποτέλεσμα κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους να παρατηρηθεί επιστροφή του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ σε αρνητικό έδαφος.

Σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, όμως, οι αρνητικές πιέσεις στο ΑΕΠ, από την πλευρά της εγχώριας ζήτησης εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν, ενώ, παράλληλα, αναμένεται αποκλιμάκωση της θετικής συνεισφοράς στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ από την πλευρά του εξωτερικού τομέα.

Συνεπώς και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που προκύπτουν στη βάση του δυναμικού υποδείγματος βραχυπρόθεσμων προβλέψεων του ΚΕΠΕ, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να κινηθεί πτωτικά, μέχρι και τα μέσα του 2016.

Στη συνέχεια, όμως, η προοπτική ομαλής εφαρμογής της νέας συμφωνίας για το πρόγραμμα στήριξης της χώρας δικαιολογεί μία σχετική αισιοδοξία για την άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης και ανάκαμψη των επενδύσεων εντός του 2016, εφόσον θα συμβάλει προοδευτικά στην οριστική σταθεροποίηση της οικονομίας, την αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας και την αντιμετώπιση των σοβαρών δυσχερειών όσον αφορά στη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Από τις συνθήκες αυτές θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό και η δυνατότητα ουσιαστικής βελτίωσης των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας εντός του 2016, σημειώνεται στην ανάλυση.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here