Ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία τράπεζες και κυβέρνηση – Στα χέρια του πρωθυπουργού το τελικό σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

0
14

Ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία για την προστασία της α΄ κατοικίας βρέθηκαν τράπεζες και κυβέρνηση σε συνάντηση που είχαν νωρίτερα, σήμερα το απόγευμα.

Η διάρκεια του νέου μέτρου που θα διαδεχθεί το ν.Κατσέλη θα συνεχιστεί για ένα χρόνο, ωστόσο φαίνεται να υπάρχουν ακόμη σημεία τα οποία δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έθεσαν δύο θέματα που κατά τη γνώμη τους θεωρούνται κρίσιμα για την αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Συγκεκριμένα, ζήτησαν:

– Να μη μπορεί κάποιος να καταφεύγει στον νόμο Κατσέλη, πριν από τον πλειστηριασμό του ακινήτου του

– Να μη μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει κατά τον πλειστηριασμό του ακινήτου του, την πρώτη τιμή προσφοράς, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από έκθεση ανεξάρτητου  εκτιμητή.

Η κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να απαντήσει αφού θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους, θεωρούν τα δύο παραπάνω θέματα., ύψιστης σημασίας προκειμένου να συναινέσουν στην συνολική πρόταση της κυβέρνησης για την προστασία της α΄κατοκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, δείχνουν διατεθειμένες να αποδεχθούν τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας για όσους έχουν κάνει ήδη αίτηση για το νόμο Κατσέλη, χωρίς αυτοί να υποχρεωθούν να επανυποβάλουν αίτηση στην νέα πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Στη σύσκεψη με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον Υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο συμμετείχαν και οι Θεσμοί, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε μετά από 3,5 ώρες μεταξύ των επικεφαλής των τραπεζών (Καραβίας-Eurobank, Μυλωνάς-Εθνική, Ψάλτης-Alpha bank, Μεγάλου-Πειραιώς) με μέλη της κυβέρνησης σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Μαξίμου αντιμετωπίστηκαν οι σοβαρές διαφωνίες που εξέφρασαν οι θεσμοί και ειδικά ο SSM o Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό την Περασμένη εβδομάδα μετά την πρώτη συνάντηση των δυο πλευρών, το ύψος της αντικειμενικής αξίας στα ακίνητα ήταν 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου 130.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια είχαν οριστεί στις 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο έως τα τρία. Δηλαδή οικογένεια με τρία παιδιά θα καλύπτονταν για εισόδημα μέχρι 36.000 ευρώ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here