You Are Here: Home » TOP » K. Mίχαλος : Το Airbnb μοχλός τουριστικής ανάπτυξης με τις κατάλληλες προϋποθέσεις

K. Mίχαλος : Το Airbnb μοχλός τουριστικής ανάπτυξης με τις κατάλληλες προϋποθέσεις

K. Mίχαλος : Το Airbnb μοχλός τουριστικής ανάπτυξης με τις κατάλληλες προϋποθέσεις

Το Airbnb με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορεί να λειτουργήσει στα επόμενα χρόνια ως σημαντικός μοχλός για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης επεσήμανε κατά τον χαιρετισμό του ο  πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ  Κωνσταντίνος Μίχαλος στην εκδήλωση που διοργάνωσε  στο ΕΒΕΑ ο εμπορικός σύλλογος Αθηνών και η ΠΟΜΙΔΑ με θέμα:  «βραχυχρόνια μίσθωση και Αθήνα: Παρόν και μέλλον»,

«Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ήταν εκείνο το καλοκαίρι, που η Αθήνα έδειξε σε όλο τον κόσμο τις δυνατότητές της. Έδειξε το πρόσωπο μιας σύγχρονης, δυναμικής, φιλόξενης μητρόπολης, η οποία μπορεί να δημιουργεί ευκαιρίες, να προσελκύει επισκέπτες και επενδυτές, μπορεί να λειτουργεί ως οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, η πόλη δοκιμάστηκε σκληρά από τις συνέπειες της κρίσης. Η ύφεση, σε συνδυασμό με την αύξηση της εγκληματικότητας, τους συνεχείς αποκλεισμούς του κέντρου, τα επεισόδια βίας και την ευρύτερη εικόνα ανομίας, είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο και να τρωθεί σημαντικά η εικόνα της πόλης ως τουριστικού προορισμού.

Σήμερα, η Αθήνα επιχειρεί να χτίσει από την αρχή την εικόνα της, να ανακτήσει το δυναμισμό της, να δημιουργήσει ξανά ευκαιρίες για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της. Επιχειρεί να αναδείξει το τουριστικό της προϊόν και να γίνει ξανά ελκυστική για τους επισκέπτες.

Σε αυτή την προσπάθεια, για οικονομική και κοινωνική αναγέννηση της Αθήνας, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά η οργανωμένη αξιοποίηση σύγχρονων πρακτικών, όπως η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων.

Είναι γεγονός ότι η βραχυχρόνια μίσθωση, λειτούργησε ως εργαλείο επιβίωσης για ιδιοκτήτες, σε μια περίοδο όπου η αγορά ακινήτων κατέρρεε.

Παράλληλα, όμως, στήριξε την τουριστική ανάπτυξη σε περιοχές που είχαν πληγεί σοβαρά από την κρίση. Τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην επαρχία.

Ιδιαίτερα στην Αθήνα, η βραχυχρόνια μίσθωση ιδιωτικών καταλυμάτων λειτούργησε ευεργετικά σε ορισμένες γειτονιές, ιδιαίτερα πέριξ του κέντρου, που για χρόνια υπέφεραν από την υποβάθμιση.

Και θεωρώ ότι, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορεί να λειτουργήσει στα επόμενα χρόνια ως σημαντικός μοχλός για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης. Για την άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού στην Αθήνα και την παράταση της διαμονής των επισκεπτών στην πόλη. Για την τόνωση της εμπορικής κίνησης και της επιχειρηματικότητας.

Η προσπάθεια αυτή περνά προφανώς μέσα από τη θέσπιση ενός κατάλληλου πλαισίου.

  • Το οποίο θα διασφαλίζει σωστή καταγραφή των καταλυμάτων.
  • Θα θεσπίζει κανόνες για την προστασία τόσο των καταναλωτών, όσο και των ιδιοκτητών.
  • Θα παρέχει, ενδεχομένως, κίνητρα με σκοπό τη ανάπτυξη εναλλακτικών πόλων σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι, ουσιαστικά, ένα πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίζει υγιείς κανόνες ανταγωνισμού, διατηρώντας ωστόσο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Αυτό άλλωστε αποτελεί ευρύτερο ζητούμενο, με στόχο την προσαρμογή και της Ελλάδας στην ανερχόμενη οικονομία του διαμοιρασμού, η οποία αγγίζει όλο και περισσότερους κλάδους: από τον τουρισμό, μέχρι τις μετακινήσεις και την παροχή υπηρεσιών.

Πρόκειται για ένα μοντέλο που ανατρέπει την καταναλωτική κουλτούρα του παρελθόντος. Δημιουργεί νέες προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες, για τους καταναλωτές, για την αγορά, για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας. Παρέχει νέες δυνατότητες για αυτοαπασχόληση, αξιοποιεί συστήματα αξιολόγησης, συμβάλλει στην αποδοτικότερη χρήση των πόρων που διαθέτουν οι ιδιώτες. Με οφέλη σε οικονομικό, σε κοινωνικό και σε περιβαλλοντικό επίπεδο.

Πιστεύω ότι η οικονομία του διαμοιρασμού μπορεί, με την κατάλληλη διαχείριση, να δημιουργήσει περισσότερα οφέλη απ’ ότι κινδύνους.

Η σημερινή ημερίδα πιστεύω ότι υπηρετεί απόλυτα αυτό το στόχο, εστιάζοντας στην ορθολογική αξιοποίηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.

Ως Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, στηρίζουμε κάθε δραστηριότητα και κάθε προσπάθεια που βοηθά την πόλη να αποκτήσει ξανά ζωή.  Να αποκτήσει ξανά τον παλμό, τη ζωντάνια και την ελκυστικότητα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μητρόπολης. Να γίνει ξανά μια πόλη που αναπτύσσεται, δημιουργεί ευκαιρίες και προσθέτει αξία στη χώρα.».

 

About The Author

Number of Entries : 39280

Leave a Comment

Scroll to top