Ύμνοι Τσίπρα για Μέρκελ: Είναι αντίβαρο στην ακροδεξία

0
13

Μια σχέση θυελλώδης που ξεκίνησε με κόντρες, αλλά μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου όλα άλλαξαν. Η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτίιμησε την στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τον τρόπο που διαχειρίστηκε τόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όσο και αργότερα στις διαπραγματεύσεις. Από την άλλη πλευρά ο Έλληνας Πρωθυπουργός αντιλήφθηκε πως η Καγκελάριος της Γερμανίας μπορεί να αποδειχθεί πολυτιμότερη ως σύμμαχος παρά σαν εχθρός. Πλέον οι ελπίδες του Αλέξη Τσίπρα για το Προσφυγικό αλλά και για να καμφθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ ακουμπούν στην Άνγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι στόχος του είναι να πάει στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας έχοντας ένα κοινό ανακοινωθέν από το Συμβούλιο των Αρχηγών το μεσημέρι της Παρασκευής. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός: «Θέλουμε αποφάσεις με συνεννόηση από την Ευρώπη και πνεύμα συνεργασίας» είπε για τη Σύνοδο Κορυφής και επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει όπλα (προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προσφυγή στον ΟΗΕ, βέτο στην ΕΕ) τα οποία δεν είναι στις προθέσεις της να χρησιμοποιήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήρε τη στάση της Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως είναι αντίβαρο στην ακροδεξιά που έχει ποντάρει στην προσφυγική κρίση για να αυξήσει τα ποσοστά της. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο και για τη συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του. «Διήρκεσε 30 λεπτά και ήταν σε καλό κλίμα» είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως το ΝΑΤΟ σύντομα θα ξεκινήσει τις επιχειρήσεις του. «Εμείς θα αποφύγουμε ενέργειες που θα επιβάρυναν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ελπίζουμε το ίδιο να κάνει και ηΤουρκία» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των 150 χιλιάδων προσφύγων που ενδέχεται να εγκλωβιστούν στη χώρα μας, κυβερνητικές πηγές έπαιρναν αποστάσεις από τις σχετικές δηλώσεις υπουργών. Ανέφεραν επιπλέον ότι η Ελλάδα αναμένει σήμερα να εγκριθεί το κονδύλι των 480 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης.

Προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις στον τουρισμό ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα ΜΜΕ να επιδείξουν «εθνική συμπεριφορά» και να μην επιμένουν να εστιάζουν την προσοχή τους στην Ειδομένη και την πλατεία Βικτωρίας. «Η επιμονή σε αυτές τις εικόνες μπορεί να δημιουργήσει διεθνή πανικό» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, καθώς υπάρχει κλίμα απομόνωσης του ΔΝΤ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here