You Are Here: Home » Ροή » Μετά από 8 ώρες συμφωνήσαν πως διαφωνούν αλλά θα υπογράψουν κοινή ανακοίνωση

Μετά από 8 ώρες συμφωνήσαν πως διαφωνούν αλλά θα υπογράψουν κοινή ανακοίνωση

Μετά από 8 ώρες συμφωνήσαν πως διαφωνούν αλλά θα υπογράψουν κοινή ανακοίνωση

Για 8 ώρες συνεδριάζαν οι πολιτικοί αρχηγοί και τελικά κατάφεραν να μην εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν, καθώς παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βρεθεί μια κοινή λύση, οι αρχηγοί των μικρών (σε έδρες) κομμάτων, δλδ η κα Φώφη Γεννηματά του Πασοκ, και οι κ.κ. Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων και Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού επέμεναν να υπάρξει Οικουμενική Κυβέρνηση. Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπας είχε αποχωρήσει μετά τις 17:00 καθώς δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του κόμματος του για το Προσφυγικό.

Η απόφαση τελικά ορίστηκε να εκδοθεί ανακοινωθέν της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με την κα Φώφη Γεννηματά να ζητά να καταγραφεί στο τέλος του κειμένου η άποψή της ότι για την εφαρμογή των αποφάσεων, χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ευθύνης.

Ο Πάνος Καμμένος ήταν ο πρώτος εκ των πολιτικών αρχηγών που βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο και στις δηλώσεις του έκανε λόγο για συμφωνία στα ελάχιστα εκπροσωπώντας το σύνολο, συμπληρώνοντας πως υπήρξαν αρκετες διαφωνίες.

Οι δηλώσεις του ΓΓ του ΚΚΕ κατά την αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο

«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η πορεία, όσον αφορά αυτό το τεράστιο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού στη χώρα μας, δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Επιβεβαιώνονται όλες οι προβλέψεις μας από την αρχή ότι οι αποφάσεις της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των άλλων κομμάτων οδηγούν μόνο σε εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων – μεταναστών στην Ελλάδα.

Ως ΚΚΕ, καταθέσαμε τις συγκεκριμένες προτάσεις του κόμματος και μέσα στη σύσκεψη που απαντούν και για τις αιτίες του προβλήματος και πως θα επιλυθεί η προσφυγική κρίση και οι μεγάλες προσφυγικές ροές, αλλά και πως θα υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και των προσφύγων αλλά και του ελληνικού λαού που υποφέρει κάτω απ’ αυτή την κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Το ΚΚΕ δεν συναινεί με τα διάφορα παζάρια, τα αλισβερίσια της κυβέρνησης με την ΕΕ και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη σε αρκετά ζητήματα των άλλων αστικών κομμάτων, διότι δεν αντιμετωπίζουν ακριβώς τις αιτίες στη ρίζα του προβλήματος ούτε δημιουργούν έστω ανακούφιση ή μειώνουν τις επιπτώσεις που έχουμε απ’ τον εγκλωβισμό των προσφύγων – μεταναστών στην πατρίδα μας που τις πληρώνει τελικά ο ίδιος ο ελληνικός λαός, η ίδια η χώρα.

Είναι γνωστές οι προτάσεις του ΚΚΕ και για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ αλλά και για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην ΕΕ με τις αποφάσεις της, τις καταθέσαμε στον ΠτΔ, στον πρωθυπουργό και στους πολιτικούς αρχηγούς, τις έχετε πάρει κι εσείς, τα ΜΜΕ αναλυτικά, οπότε δεν θα σταθώ σε αυτό.

Αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά τελείωσε το πρώτο μέρος της σύσκεψης, συνεχίζεται η συζήτηση με τους υπόλοιπους οι οποίοι συμφωνούν σε ένα κείμενο συμπερασμάτων και εκτιμήσεων απ’ τη μεριά της Προεδρίας και αυτό το κείμενο επεξεργάζονται τώρα, που θα δοθεί στη δημοσιότητα φαντάζομαι τις επόμενες μία – δύο ώρες, όσο χρειαστεί να πάρει αυτή η συζήτηση. Δεν υπήρχε άλλος ουσιαστικός λόγος παραμονής εκεί του ΚΚΕ και απ’ αυτή την άποψη τελείωσε αυτή η διαδικασία, όσον αφορά εμάς».

-Όσον αφορά την Τουρκία, πήρατε κάποιες διαβεβαιώσεις, διασφαλίσεις ότι δεν τίθεται θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο και με αφορμή και το ρόλο του ΝΑΤΟ;

«Δεν μπορεί κανείς να δώσει τέτοιες διαβεβαιώσεις, ούτε καν ο κύριος πρωθυπουργός. Όλα αυτά είναι ευχολόγια, είναι τι θα θέλανε να γίνει. Η παρέμβαση του ΝΑΤΟ που έγινε με πρόσκληση ουσιαστικά της τούρκικης κυβέρνησης στον ανταγωνισμό της και στα προβλήματα που έχει αυτή τη στιγμή με τη Ρωσία και στη Βόρεια Συρία με τους Κούρδους κ.λπ. οδηγούν στην έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και βεβαίως ανοίγουν το δρόμο για συγκυριαρχία στο Αιγαίο, ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, πάγιος στόχος αυτός όπως ξέρουμε όλοι της τούρκικης πολιτικής, και βεβαίως για γκριζάρισμα και νέων ζωνών του Αιγαίου. Αυτές τις λίγες μέρες που το ΝΑΤΟ έχει έρθει και έχει εμπλακεί έχουμε ήδη δει τα πρώτα δείγματα κι απ’ αυτή την άποψη ανησυχούμε ότι αυτά θα γενικευτούν. Μία είναι η λύση σ’ αυτό ως πρόταση του ΚΚΕ. Να πάρει η κυβέρνηση την υπογραφή της πίσω απ’ την έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και την εμπλοκή του και σ’ αυτό το ζήτημα, γιατί είναι πρόφαση το προσφυγικό. Η ουσία ξαναλέω, βρίσκεται σε εμπλοκή και της Ελλάδας και άλλων χωρών σε νέες επεμβάσεις, σε πολέμους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής».

-Συζητήσατε άλλο θέμα πέραν του προσφυγικού;

«Όχι δεν συζητήθηκε άλλο θέμα».

-Στα πολιτικά και στις εξελίξεις γιατί τέθηκαν και ζητήματα περί οικουμενικής…

«Δεν συζητήθηκαν τέτοια ζητήματα. Ε, η πάγια τακτική του κ. Λεβέντη είναι ανά μία πρόταση να πετάει και μία οικουμενική, τώρα αυτό είναι γνωστό».

Το χρονικό της σύσκεψης

Κλίμα σύγκλισης από ΝΔ

Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπήρξε κλίμα σύγκλισης καθώς, όπως σημειώνουν, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε μεταξύ άλλων την ανάγκη λειτουργίας κλειστού τύπου προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες, τον αυστηρό και αποτελεσματικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών καθώς και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είπε πως χαιρετίζει την «στροφή στο ρεαλισμό».

Υπερυπουργό κοινής αποδοχής θέλει ο Σταύρος Θεοδωράκης

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να παραδεχθεί τα λάθη του και επέμεινε σε υπερυπουργό κοινής αποδοχής.

Πιο αναλυτικά, ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε υπερυπουργό Μετανάστευσης -χωρίς να προσδιορίσει όνομα- και δημιουργία ειδικής δομής για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών αλλά κυρίως για τα ασυνόδευτα παιδιά.

«Δεν εννοούμε μόνο φροντίδα, σίτιση και διαμονή αλλά και εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη», διευκρίνιζαν συνεργάτες του επικεφαλής του Ποταμιού ο οποίος ζήτησε επίσης στο συμβούλιο σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των ροών. Τέλος, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την σημερινή κατάσταση.

Να παραδεχθεί τα λάθη ο Τσίπρας ζήτησε η Φώφη Γεννηματά

Όσον αφορά στην κυρία Γεννηματά, φέρεται να έθεσε επίσης ερωτήματα για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ενώ ζήτησε την εμπλοκή όλων των φορέων προκειμένου να υπάρξει ειρήνευση.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, η κυρία Γεννηματά ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να πει ότι ήταν λάθος κι όχι ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις των υπουργών που έκαναν λόγο για 50-100-150 χιλιάδες πρόσφυγες.

«Δεν μπορεί να σχεδιάσει τίποτα η κυβέρνηση;», προσθέτουν οι ίδιες πηγές ότι είπε η κυρία Γεννηματά, ενώ επεσήμανε: «Δεν έχετε σχέδιο και αποφασιστικότητα για να μην εγκλωβιστούν εδώ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Δείτε τι γίνεται στη πλατεία Βικτωρίας. Αυτή είναι η αλληλεγγύη;». Αναφορικά με το κοινό ανακοινωθέν, οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «η εθνική γραμμή για να έχει αποτελέσματα χρειάζεται μία ισχυρή και ικανή κυβέρνηση για να την υλοποιήσει» και σημείωσε: «Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Και την προηγούμενη φορά βγήκε ανακοίνωση αλλά η κυβέρνηση δεν την υλοποίηση κατ ελάχιστον».

Από το ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι εις ό,τι αφορά το κοινό ανακοινωθέν, «η εθνική γραμμή για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται μια ισχυρή και ικανή κυβέρνηση για να την υλοποιήσει».

Η χώρα -συνεχίζουν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά- χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλο-ευρωπαϊκών δυνάμεων και όπως υπογραμμίζουν, «την προηγούμενη φορά βγήκε ανακοίνωση μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και η κυβέρνηση δεν την υλοποίησε κατ’ ελάχιστον».

Τι θα λέει το ανακοινωθέν που θα εκδοθεί

Αυτή την ώρα, οι πολιτικοί αρχηγοί που παραμένουν στο Προεδρικό Μέγαρο, επεξεργάζονται προσχέδιο ανακοινωθέντος έκτασης τεσσάρων σελίδων. Το ανακοινωθέν ετοιμάζεται με προσωπική φροντίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά του σημεία του είναι:

– Αναλογική κατανομή προσφυγικών ροών στις χώρες της Ε.Ε.
– Τήρηση της σύμβασης της Γενεύης του 1960
– Θα επισημαίνεται ότι το θεσμικό κενό που θα υπάρχει στην ΕΕ σχετικά με κυρώσεις που θα έπρεπε να προβλέπονται για τέτοια θέματα, όπως συμβαίνει με τις παραβιάσεις των κριτηρίων σχετικά με την οικονομική σταθερότητα

About The Author

Number of Entries : 11645

Leave a Comment

Scroll to top