Νέα ύφεση ετοιμάζεται να πλήξει τις ΗΠΑ

0
7

Σήμα κινδύνου για την αμερικανική οικονομία χτυπάει μετά τις προβλέψεις του γνωστού επενδυτή και πρώην συνεργάτη του Τζορτζ Σόρος, Τζιμ Ροτζερς. Ο επενδυτής σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg σημείωσε την βεβαιότητα πως μέσα στην χρονιά οι ΗΠΑ θα πληγούν από νέα ύφεση. Παρ’ όλ’ αυτά δίνει σύσταση «buy» για το αμερικανικό δολάριο.

«Εχουν περάσει επτά – οκτώ χρόνια από την τελευταία ύφεση στις ΗΠΑ και ιστορικά έχουμε ύφεση κάθε τέσσερα με επτά χρόνια για διάφορους λόγους», ανέφερε σε συνέντευξή του στο δίκτυο. «Δεν είναι ανάγκη να συμβεί τώρα, αλλά αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στο χρέος», πρόσθεσε.

Η πλειονότητα των οικονομολόγων της Wall Street δίνουν πολύ μικρότερες πιθανότητες κάτι τέτοιο να συμβεί (ήτοι κάτω από 33%).

Ο Rogers δεν έγινε συγκεκριμένος για τους λόγους της ύφεσης, ωστόσο «έδειξε» προς την επιβράδυνση της οικονομίας στη Κίνα, την Ιαπωνία, την ευρωζώνη και είπε ότι υπάρχουν πολλά κανάλια διάχυσης και μετάδοσης της κρίσης.
«Αν κοιτάξετε τα νούμερα μισθοδοσίας στις ΗΠΑ, θα δείτε ότι είναι ήδη επίπεδα. Να δίνετε σημασία στους πραγματικούς αριθμούς, όχι σε αυτούς που δίνει η κυβέρνηση», είπε.

Τόνισε ωστόσο, ότι η σύστασή του για το δολάριο είναι σύσταση αγοράς. καθώς σημείωσε πως «μπορεί και να αποδειχθεί φούσκα. Εννοώ ότι αν οι διεθνείς αγορές καταρρεύσουν – επαναλαμβάνουμε αν – όλοι θα βάλουν τα χρήματά τους στο αμερικανικό δολάριο – κι αυτό θα οδηγήσει σε φούσκα», είπε. Πρόσθεσε δε ότι παραδοσιακά η ενίσχυση του δολαρίου έχει αρνητική επίδραση για τα εμπορεύματα, κατηγορία που ο ίδιος ο Rogers προτιμά για επενδύσεις.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here