You Are Here: Home » Ροή » Le Monde: Η ΕΕ “δίνει τα κλειδιά” του Προσφυγικού στη Τουρκία

Le Monde: Η ΕΕ “δίνει τα κλειδιά” του Προσφυγικού στη Τουρκία

Le Monde: Η ΕΕ “δίνει τα κλειδιά” του Προσφυγικού στη Τουρκία

Η στάση της Ευρώπης που αποδέχθηκε το πρόβλημα του Προσφυγικού με ρεαλισμό και κυνισμό έφερε την στροφή στάσης της στη Σύνοδο Κορυφής και όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η γαλλική Le Monde σε άρθρο της, η πολιτική της Ευρώπης είναι «Κλείνουμε την πόρτα και δίνουμε ένα ζευγάρι κλειδιά στην Τουρκία, που ξαναγίνεται, κατά κάποιο τρόπο, η Υψηλή Πύλη».

Αρκετές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί, ορισμένες διαφωνίες παραμένουν σε αρκετά σημεία, οπότε το ραντεβού ανανεώνεται για τις 17 και 18 Μαρτίου για να οριστικοποιηθεί το ζήτημα. Ωστόσο η κατευθυντήρια γραμμή της Ευρώπης είναι ξεκάθαρη: να αντιληφθούμε τις προκλήσεις πριν κρίνουμε στο όνομα των αρχών ή της ηθικής, σε μια υπόθεση που είναι πολύ πιο εύκολο να την παρατηρούμε και να την αξιολογούμε μέσα σε κλειστά δωμάτια απ ότι εκεί που συμβαίνει.

Η Ευρώπη εμφανίστηκε ανίκανη να εφαρμόσει μία κοινή πολιτική

Απέναντι στην έκρηξη των μεταναστευτικών ροών από τα ανατολικά η ΕΕ θέλησε στην αρχή να παραστήσει ότι διατηρεί μια φιλοδοξία συλλογική και να κατανείμει τους πρόσφυγες που έφταναν στην Ελλάδα και στην Ιταλία σύμφωνα με ποσοστώσεις που αντικατοπτρίζουν τις δυνατότητες του κάθε κράτους-μέλους της. Ωστόσο η Ευρώπη έπρεπε να απαντήσει συλλογικά στη μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία βρέθηκε ποτέ αντιμέτωπη.
Αλλά απέναντι στην κατηγορηματική άρνηση ορισμένων κρατών-μελών της, κυρίως –αλλά όχι μόνο-του πρώην ανατολικού μπλοκ, απέναντι σε δυσκολίες πρακτικές, υλικοτεχνικές αλλά και πολιτικές, απέναντι στην ισχύ των κυκλωμάτων των διακινητών, η ΕΕ δεν ήξερε, δεν μπόρεσε, τελικά δεν θέλησε να προχωρήσει. Διαλύθηκε. Ανίκανη να θέσει σε εφαρμογή μια κοινή πολιτική για την υποδοχή των προσφύγων, παραιτείται από την πρωταρχική της φιλοδοξία.

Και υιοθετεί μια δεύτερη: να σταματήσει ή έστω να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές. Και πάλι κατόπιν έμπνευσης της γερμανίδας καγκελαρίου, η ΕΕ θέλει τώρα να οδηγήσει πίσω στην Τουρκία όλους τους μετανάστες που φτάνουν παράνομα στα ελληνικά νησιά. Η Ένωση θα αναλάβει όλα τα έξοδα «επαναπατρισμού» δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Η Άγκυρα δεσμεύεται να τους πάρει πίσω, να τους μεταφέρει στα κέντρα φιλοξενίας του ΟΗΕ, απ όπου θα μπορούν να κάνουν αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου.
Στόχος είναι να χτυπηθούν τα κυκλώματα των διακινητών, να περιοριστεί ο κίνδυνος πνιγμών, να ανακουφιστεί κάπως η Ελλάδα που αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες. Η Ευρώπη πρέπει άλλωστε να συνυπολογίσει τα τετελεσμένα: ο Βαλκανικός Διάδρομος είναι κλειστός, σε συνέχεια μονομερών αποφάσεων ορισμένων κρατών-μελών.

Η απάντηση στην προσφυγική κρίση θα δοθεί στο επίπεδο των «29»
Πλήθος ερωτημάτων παραμένουν αναπάντητα. Οπως αν όλα αυτά που σχεδιάζουν οι ηγέτες της ΕΕ είναι μέσα στα πλαίσια της νομιμότητα. Για την ώρα πάντως κανείς στις Βρυξέλλες δεν έθεσε σε αμφισβήτηση την όλη «μηχανική» του σχεδίου. Ωστόσο αντιλαμβάνονται πλέον πως η λύση εξαρτάται πλήρως από την Τουρκία.

Η Αγκυρα λοιπόν δεν αρνείται να βάλει πλάτη, αλλά ζητάει συγκεκριμένα ανταλλάγματα:

  • διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας
  • χαλάρωση του καθεστώτος θεωρήσεων
  • συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Ιστορικό παράδοξο: απ αυτή την Τουρκία, την οποία η κυρία Μέρκελ δεν θέλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαρτάται ολοένα και περισσότερο η επιβίωση της Ευρώπης.

Η απάντηση στην προσφυγική κρίση δεν είναι μια απάντηση που θα δοθεί στο επίπεδο των «28», αλλά των 28+1. Με άλλα λόγια, των «29».

About The Author

Number of Entries : 39399

Leave a Comment

Scroll to top