Συγκλονιστική θεραπεία-σωτηρία για τον καρκίνο του μαστού

0
10

Αυτό δεν είναι απλά ανάσα ελπίδας, αλλά θείο δώρο έτσι και επιβεβαιωθεί η επιτυχία του, καθώς μια νέα και πολλά υποσχόμενη θεραπεία που εφαρμόστηκε στην Αγγλία κατάφερε να εξαφανίσει τους καρκινικούς όγκους στο μαστό γυναικών μέσα σε 11 μόλις ημέρες!

Η θεραπεία αυτή εφαρμόστηκε σε μία από τις πιο επιθετικές μορφές του συγκεκριμένου καρκίνου και τα αποτελέσματά της εντυπωσίασαν ακόμα και τους ίδιους τους επιστήμονες που συμμμετείχαν σ’ αυτό το πρόγραμμα.

Η νέα αυτή θεραπεία βασίζεται στον συνδυασμό δύο φαρμάκων (το καθένα εκ των οποίων κοστίζει τις 1.500 λίρες στην Αγγλία) και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατάφεραν να εξαφανίσουν εξ ολοκλήρου όγκους μεγέθους έως και 3 εκατοστών. Όπως σχολίασε ο υπεύθυνος της νέας αυτής μεθόδου καθηγητής Nigel Bundred «η εξαφάνιση των όγκων σε μόλις 11 ημέρες είναι κάτι πρωτάκουστο. Τα αποτελέσματα είναι απίστευτα με βάση όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα».

Η έρευνα που έγινε στην Αγγλία αφορούσε γυναίκες οι οποίες υπέφεραν από έναν από τους πιο επιθετικούς καρκίνους του μαστού -HER2- και σχεδόν 9 στις 10 γυναίκες έδειξαν σημαντική ανταπόκριση στην συγκεκριμένη θεραπεία με τα δύο αυτά φάρμακα. Στην μία από τις τέσσερις περιπτώσεις οι όγκοι μειώθηκαν δραστικά, ενώ σε μερικές από τις περιπτώσεις εξαφανίστηκαν εντελώς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας τα οποία παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού στο Άμστερνταμ έδειξαν ότι ο συνδυασμός των συγκεκριμένων φαρμάκων έχει τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να θεραπεύσει και άλλες μορφές καρκίνου (ή μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού στους λεμφαδένες).

Στην ανακοίνωση των υπευθύνων που έκαναν την συγκεκριμένη θεραπεία υποστηρίχθηκε ότι τα δύο φάρμακα, το Herceptin -που ήδη είναι γνωστό για την θεραπεία του καρκίνου του μαστού- σε συνδυασμό με το Tyverb είχαν τέτοια αποτελέσματα τα οποία ήταν κυριολεκτικά απίστευτα όχι μόνο από τους ασθενείς αλλά και από τους ίδιους τους γιατρούς.

Η έρευνα αφορούσε 257 ασθενείς με καρκίνο του μαστού και έγινε από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ σε συνεργασία με το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης. Οι ερευνητές αντιμετώπισαν με έκπληξη τα αποτελέσματα, καθώς συνήθως αυτή η μείωση (αν και εφ’ όσον υπάρξει) μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες θεραπείας -κατά βάση με το Herceptin- και με ιδιαίτερα μεγάλο κόστος.

Προς το παρόν, οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού έχουν την μοναδική δυνατότητα αφαίρεσης των όγκων μέσω εγχείρησης ακολουθώντας παράλληλα χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και ορμονικές θεραπείες. Η νέα μέθοδος αν αποδειχθεί τελικά εφαρμόσιμη και πλήρως αποτελεσματική, θα γλιτώσει τις γυναίκες που πάσχουν από αυτή την ασθένεια από την ταλαιπωρία της εγχείρισης και των χημειοθεραπειών. Μάλιστα η μικρή διάρκεια της θεραπείας κάνει και πιο λογικό το κόστος της, ενώ παράλληλα μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση παρενεργειών από την μακροχρόνια χρήση τους.

Αν και οι επιστήμονες που συμμετείχαν δεν γνωρίζουν επακριβώς τον μηχανισμό που κάνει το συγκεκριμένο κοκτέιλ των φαρμάκων να λειτουργεί, υποθέτουν ότι η θεραπεία σταματά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, πυροδοτώντας παράλληλα μια ανοσολογική ανταπόκριση στο ίδιο το σώμα.

Όπως και να έχει οι ανακοινώσεις των επιστημόνων είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές για τις γυναίκες που πάσχουν από αυτή την ασθένεια, και αν επιβεβαιωθούν με ακόμα περισσότερη έρευνα και πειράματα, είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει μία σημαντική καμπή στην αντιμετώπιση αλλά και θεραπεία του συγκεκριμένου και πολύ επιθετικού καρκίνου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here