Σταύρος Κωνσταντάς: Η Εθνική Ασφαλιστική θα συνεχίσει να ηγείται

0
9

Κύρια προτεραιότητα του Δ/νοντος Συμβούλου της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Σταύρου Κωνσταντά, παραμένει η διατήρηση και ενίσχυση της ηγετικής θέσης της Εταιρείας, όπως δηλώνει απερίφραστα στη συνέντευξή του στην «Ασφαλιστική Αγορά» και τον Δημήτρη Ρουχωτά.

Η πανδημία του Covid-19 δημιούργησε νέα δεδομένα και νέες απαιτήσεις, στα οποία η Εθνική Ασφαλιστική ανταποκρίθηκε άμεσα, επιδεικνύοντας ευελιξία και στηρίζοντας έμπρακτα τους ασφαλισμένους της και το δίκτυο πωλήσεών της.

Παραμένει κερδοφόρα και στο α’ τρίμηνο του 2020, με αύξηση παραγωγής τόσο στον Κλάδο Ζωής όσο και στον Κλάδο Γενικών, και είναι έτοιμη για την επόμενη μέρα, επανεξετάζοντας, όπου χρειάζεται, τη στρατηγική της.

Η μακρά και επαναλαμβανόμενη τρεις φορές μεταβατική περίοδος πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπως επισημαίνει ο κ. Κωνσταντάς, αλλά και οι αντίξοες συγκυρίες του παρελθόντος δεν στάθηκαν ικανές να εμποδίσουν την Εταιρεία από το να επιτύχει σωρευτικά προ φόρων κέρδη που ξεπερνούν τα €660 εκατ. τα τελευταία 8 χρόνια.

Τα παραπάνω επιτρέπουν στην Εθνική Ασφαλιστική να… ομιλεί, αλλά και στον κ. Κωνσταντά να… εγγυάται.

Η αγορά μας, σήμερα παρά ποτέ, έχει την ανάγκη ενός ηγέτη. Μπορεί η Εθνική Ασφαλιστική, υπό την καθοδήγησή σας, να αντέξει (ανταποκριθεί) σε αυτόν τον ρόλο; Γιατί και τίνι τρόπω;

Στ.Κ.: Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου ως Διευθύνων Σύμβουλος της Μεγαλύτερης και Ιστορικότερης Ασφαλιστικής Εταιρείας της Χώρας μας, έθεσα ως κύρια προτεραιότητα για εμένα αλλά και για το σύνολο της Εκτελεστικής Διοίκησης τη συνέχιση και ενίσχυση της ηγετικής θέσης της ιστορικής αυτής Ασφαλιστικής Εταιρείας, μιας Εταιρείας που εδώ και 129 χρόνια στηρίζει τον άνθρωπο, την οικονομία, την κοινωνία μέσα από πρωτοποριακά και καινοτόμα βήματα σε όλους τους τομείς δράσης της. Το βάρος και η ευθύνη είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Η ανανεωμένη Διοικητική Ομάδα, οι εργαζόμενοι της Εταιρείας, τα Δίκτυα Πωλήσεων κι εγώ προσωπικά, βιώσαμε τη μακρά και επαναλαμβανόμενη τρεις φορές μεταβατική περίοδο της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, τα δύσκολα χρόνια της πρωτόγνωρης κρίσης της Ελληνικής Οικονομίας, τις επιπτώσεις του PSI, τα Capital Controls και τώρα τη μεγάλη κρίση από τον φονικό ιό που συνεχίζει να απειλεί την χώρα μας, αν και θεωρώ ότι έχουμε γίνει διεθνές υπόδειγμα συμμόρφωσης και συμπεριφοράς. Φυσικά έχουμε ένα κύμα ασύμμετρων απειλών στην παγκόσμια οικονομία –ένα μαύρο κύκνο (black swan) εξαιρετικής έντασης και αβεβαιότητας.

Μέσα σε αυτές τις αντίξοες συγκυρίες, καταφέραμε όχι μόνο να παραμείνουμε στις επάλξεις της Ασφαλιστικής Αγοράς, αλλά και της οικονομίας, και να σημειώσουμε και εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα, με σωρευτικά προ φόρων κέρδη τα τελευταία 8 χρόνια που ξεπερνούν τα €660 εκατ. κι αυτό χάρη στις άοκνες προσπάθειες των στελεχών της Επιχείρησης καθώς και των Δικτύων Πωλήσεων. Όλοι μας, Διοίκηση, εργαζόμενοι και Δίκτυα Πωλήσεων, αντιμετωπίσαμε τις δύσκολες αυτές συγκυρίες με ψυχραιμία, μεθοδικότητα, πείσμα αλλά και σταθερότητα στους στόχους που είχαμε θέσει, σε συνεννόηση με τον Μέτοχο και το Δ.Σ.

Καταφέραμε να βγούμε οικονομικά ισχυροί και έτοιμοι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τα προϊόντα (που απολαμβάνουν υψηλή αναγνωρισιμότητα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά ) και τις υπηρεσίες μας στους ασφαλισμένους μας, να στηρίζουμε μέσα από τις επενδύσεις μας την Ελληνική Οικονομία ως συνεπής μακροπρόθεσμος επενδυτής, να ενισχύουμε την κοινωνία στις δύσκολες στιγμές, καθώς και τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Η συμβολή της Εταιρίας σε δράσεις για τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και γενικότερα σε κάθε τομέα της Ε.Κ.Ε. είναι εμφανής.

Ποια είναι τα μηνύματα που λάβατε και εκτιμάτε ότι θα επηρεάσουν τη νέα πραγματικότητα που έρχεται, δεδομένου ότι η πανδημία του Covid-19 είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση που απαιτεί εγρήγορση και προσαρμογή σε πρωτόγνωρες συνθήκες;

Στ.Κ.: Στην εποχή του COVID-19,  μιας κρίσης με πολλαπλές συνέπειες στους τομείς της οικονομίας, της υγείας, της κοινωνικής συνοχής, που δυστυχώς δεν έχει τελειώσει ακόμη, παρότι η χώρα αρχίζει να επιστρέφει σιγά σιγά στην κανονικότητα, εμείς στην Εθνική Ασφαλιστική καλούμαστε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελληνική Οικονομία, να σταθούμε δίπλα στους ασφαλισμένους μας –όπως κάνουμε κάθε φορά–, να τους είμαστε χρήσιμοι τώρα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά, δίνοντας λύσεις στις ανάγκες που ενδεχομένως μπορούν να προκύψουν λόγω του εκτεταμένου lockdown που βιώσαμε.

Οι Ασφαλισμένοι μας περιμένουν από τη μεγαλύτερη και εύρωστη Ασφαλιστική Εταιρεία της χώρας, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, να επιδείξει την αναμενόμενη ευελιξία που θα τους βοηθήσει, αλλά και θα τους ανακουφίσει μετά από μια μακρά περίοδο αποχής από την εργασία και την κανονικότητα και αυτό εμείς το πράττουμε.

Στην Κρίση του Κορωνοϊού ανταποκριθήκαμε άμεσα από την πρώτη στιγμή:

  • Εφαρμόσαμε άμεσα την εξ αποστάσεως εργασία για το 85% του προσωπικού μας, με στόχο την προστασία όλων των εργαζομένων.
  • Λάβαμε, άμεσα, όλα τα μέτρα υγιεινής, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας, για τους εργαζομένους στην εταιρεία, τα δίκτυά μας.
  • Σταθήκαμε δίπλα στα δίκτυα μας μέσα από συνεχείς τηλεδιασκέψεις, κρατώντας την επαφή μαζί τους.
  • Επανεξετάσαμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας και, όπου ήταν αναγκαίο, προβήκαμε σε λελογισμένη μείωση ασφαλίστρων, όπως στην περίπτωση του Κλάδου Αυτοκινήτου.
  • Τροποποιήσαμε τις διαδικασίες επικοινωνίας και εξυπηρέτησης στελεχών, αλλά και του κοινού με ψηφιοποιημένες διαδικασίες, που ήρθαν για να μείνουν.
  • Δώσαμε παρατάσεις για τη μη ακύρωση όλων των ασφαλιστηρίων συμβολαίων μας στο διάστημα του lockdown (Ζωής, Πυρός και Αυτοκινήτου). Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η ακυρωσιμότητα αλλά και οι εξαγορές είναι αρκετά χαμηλότερες από πέρσι.
  • Αναθεωρήσαμε τεχνικά χαρακτηριστικά προϊόντων Ζωής, εναρμονισμένα με τα νέα δεδομένα του επενδυτικού περιβάλλοντος, και θα συνεχίσουμε να δίνουμε δυνατότητες προαιρετικές σε ασφαλισμένους μας για μεγαλύτερη ευελιξία στις επιλογές τους (όπως σε συμβόλαια UL με περιοριστικούς όρους). Με συνέπεια και φυσικά απόλυτη διαφάνεια.
  • Ανακοινώσαμε άμεσα και χωρίς ενδοιασμούς την πρόθεση της Εταιρείας για κάλυψη του κόστους του test κορωνοϊού για τους ασφαλισμένους μας που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης.
  • Στηρίζουμε το Δίκτυο, όχι μόνο με εκπαίδευση μέσω webinars, αλλά και με απτά μέτρα επιεικέστερων κριτηρίων σε σχέση με τον κανονισμό Πωλήσεων.
  • Συνεχίζουμε να επενδύουμε στον στρατηγικό μετασχηματισμό που ξεκινήσαμε το 2018, με σειρά δράσεων σε όλους τους τομείς της Εταιρείας, με αιχμή του δόρατος την Τεχνολογία. Η Εταιρία θα αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες του συστήματος CRM που έχει αναπτύξει, στηρίζοντας ακόμα περισσότερο τους ασφαλισμένους της και ενισχύοντας τα Δίκτυα Πωλήσεών της.

Σε γενικές γραμμές, η νέα οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα της πανδημίας, αναμένεται ότι πέραν του τουρισμού, θα πλήξει σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων. Από πλευράς μας, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα και θα εξετάζουμε τις δράσεις μας με γνώμονα την κεφαλαιακή μας επάρκεια και την κερδοφορία.

Σε ποια οικονομική κατάσταση βρίσκουν την Εθνική Ασφαλιστική τα νέα δεδομένα της εποχής του Covid-19;

Στ.Κ.: Μετά την εντυπωσιακή ανάπτυξη που σημείωσε η Εταιρεία το 12μηνο του 2019, με αύξηση παραγωγής 22,4%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2018, με τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και τα δικαιώματα να ανέρχονται σε €740,6 εκατ.η Εταιρεία συνεχίζει να παραμένει κερδοφόρα και στο α’ τρίμηνο του 2020, με αύξηση παραγωγής και στον Κλάδο Ζωής αλλά και στον Κλάδο Γενικών.

Το δεύτερο τρίμηνο του έτους σίγουρα επιφυλάσσει εκπλήξεις αλλά θα τις αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία. Μετά την επιστροφή μας στη κανονικότητα, είμαστε στη φάση της παρατήρησης και αξιολόγησης των εξελίξεων, έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για την επόμενη μέρα και επανεξετάζουμε, όπου χρειάζεται, τη στρατηγική μας, ώστε να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία, προσφέροντας τα κατάλληλα προϊόντα και υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους μας, ενισχύοντας αποτελεσματικά την οικονομία και την κοινωνία.

Θέλοντας να κλείσω αυτή τη μικρή αλλά περιεκτική συνέντευξη, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ιστορική μας Εταιρία θα συνεχίσει να ηγείται στον ασφαλιστικό χώροπαρά τις αντιξοότητες της οικονομικής κρίσης και τις τρεις παρατεταμένες διαδικασίες πώλησης, με κερδοφορίαπροϊόντα συνεχή και προσαρμοζόμενα, συγκράτηση του κόστους λειτουργίας αλλά και επενδύσεις στρατηγικού μετασχηματισμού, με εφόδιο το έμπειρο προσωπικό και το βαρύ όνομά μας.

Πηγή: Ασφαλιστική Αγορά

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here