You Are Here: Home » Ροή » Η Ζαν ντ’ Αρκ ανάβει νέο πόλεμο Αγγλίας-Γαλλίας

Η Ζαν ντ’ Αρκ ανάβει νέο πόλεμο Αγγλίας-Γαλλίας

Η Ζαν ντ’ Αρκ ανάβει νέο πόλεμο Αγγλίας-Γαλλίας

Η ιστορία της Ζαν Ντ’ Αρκ, εθνικής ηρωίδας για την Γαλλία αγγίζει τα όρια της λατρείας και του μύθου. Γι αυτό και το κάθε τι που φέρεται να αγγίζει τη ζωή της και το έργο είναι εθνικός θησαυρός της Γαλλίας. Έτσι και τώρα η Γαλλία βρίσκεται επί ποδός σύγκρουσης καθώς υπήρξε βρετανικό αίτημα προς τους Γάλλους αγοράστές ενός κειμηλίου που φέρεται να είναι της Ζαν Ντ’ Άρκ. Το βρετανικό αίτημα είναι πως το δαχτυλίδι πρέπει να επιστραφεί, επειδή δεν διαθέτουν την ειδική άδεια εξαγωγής του, από το βρετανικό κράτος.

Το επίμαχο δαχτυλίδι χρονολογείται στον 15ο αιώνα και πιστεύεται ότι ανήκε στη Γαλλίδα εθνική ηρωΐδα, Ζαν ντ’ Αρκ, η οποία σύμφωνα με τη γαλλική ιστορική παράδοση, πριν από 600 χρόνια πέταξε έξω τους Αγγλους από τη Γαλλία. Σύμφωνα με την ιστορία που είναι “ντυμένο” το δαχτυλίδι φέρεται να  αφαιρέθηκε από το δάχτυλό της, λίγο προτού καεί στην πυρά. Αυτό το δαχτυλίδι, σύμφωνα με την ιστορία, το έδωσαν στη Ζαν ντ’ Αρκ οι γονείς της, στην πρώτη της θεία κοινωνία.  Λίγο προτού θανατωθεί το 1431 εκλάπη από έναν φιλο-Βρετανό επίσκοπο και παραδόθηκε ως λάφυρο πολέμου στην Αγγλία, όπου και παρέμεινε για έξι αιώνες.

ring4

Τον περασμένο μήνα, το εν λόγω δαχτυλίδι πουλήθηκε σε πλειστηριασμό στο Λονδίνο, αντί 300.000 λιρών, με τιμή εκκίνησης τις 10.000 λίρες.

Οι νέοι ιδιοκτήτες, το θεματικό ιστορικό πάρκο Puy de Fou, είχαν να ανταγωνιστούν επίμονους αντιπάλους στον πλειστηριασμό, αλλά τελικά τα κατάφεραν. Και για να γιορτάσουν τη νίκη τους, διοργάνωσαν την περασμένη Κυριακή ένα μεγάλο μεσαιωνικό πανηγύρι στο πάρκο, το οποίο βρίσκεται στη Δυτική Γαλλία, στην περιοχή Λεζ Επές λίγο έξω από την πόλη Ναντ. Στο πανηγύρι, με τις παρελάσεις και τις τελετές, παραβρέθηκαν 5.000 άτομα.

ring3

«Ενα μικρό κομμάτι της Γαλλίας επέστρεψε εκεί όπου ανήκει. Το δαχτυλίδι ήρθε πίσω στη Γαλλία και εδώ θα παραμείνει», δήλωσε την Κυριακή ο ιδρυτής του ιστορικού πάρκου, και κάτοχος πλέον του δαχτυλιδιού, Φιλίπ ντε Βιλιέ, στο καταχαρούμενο πλήθος που συνέρρευσε στο πάρκο για να δει από κοντά το δαχτυλίδι.

ring

«Η Βρετανική Κυβέρνηση, διεμήνυσε μέσω του δικηγόρου μας ένα πρωτάκουστο αίτημα: να επιστρέψουμε το δαχτυλίδι στο Λονδίνο!», είπε αμέσως μετά στο εμβρόντητο πλήθος. «Μας ανέφεραν, ότι το Εθνικό Συμβούλιο των Τεχνών, θεωρεί το δαχτυλίδι αντικείμενο “υψηλής εθνικής συμβολικής αξίας” και ως εκ τούτου αυτό υπόκειται σε ειδική νομοθεσία».

Σύμφωνα με την απαίτηση του Συμβουλίου, προκειμένου να μεταφέρει το αγορασμένο δαχτυλίδι, ο νέος ιδιοκτήτης στη Γαλλία, όφειλε να εξασφαλίσει ειδική άδεια εξαγωγής, κατά την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Επιπλέον όμως στη Βρετανία, με τους αυστηρούς κανονισμούς για την εξαγωγή αντικειμένων εθνικής ή ιστορικής σημασίας, απαιτείται έξτρα ειδική άδεια για αντίκες που κοστίζουν περισσότερο από 39.219 λίρες και παρέμειναν στη χώρα για περισσότερα από 50 χρόνια. Στις δε περιπτώσεις πλειστηριασμών, υπεύθυνος για την εξασφάλιση της άδειας είναι ο αγοραστής και όχι ο οίκος δημοπρασιών. Η όλη διαδικασία αδειοδότησης διαρκεί περίπου έναν μήνα.

Ο διευθυντής του οίκου δημοπρασιών TimeLine, Μπρετ Χάμοντ, δήλωσε σχετικά «Παραδώσαμε το δαχτυλίδι τους δικηγόρους του αγοραστή, στο Λονδίνο, στις 3 Μαρτίου, μαζί με μία επιστολή -την οποία υπέγραψαν- και η οποία ανέφερε ότι για να βγει το δαχτυλίδι από τη χώρα απαιτούνταν ειδική άδεια από τις Βρετανικές Αρχές.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανικού Συμβουλίου Τεχνών, είπε σχετικά με το θέμα «η διαδικασία αιτήσεως εξαγωγής είναι εμπιστευτική, ωστόσο για το συγκεκριμένο αντικείμενο λόγω παλαιότητας και τιμής, απαιτείται ξεχωριστή άδεια». Ωστόσο ο γιος του Φιλίπ ντε Βιλιέ, Νικολά, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του πάρκου, δήλωσε πως η επιστολή που έλαβαν οι δικηγόροι του έγραφε σαφώς πως το δαχτυλίδι πρέπει να επιστρέψει στην Αγγλία.

«Αυτό είναι απαράδεκτο, και δεν θα γίνει. Η Ζαν ντ’ Αρκ ανήκει σε όλους τους Γάλλους. Το ίδιο και το δαχτυλίδι της! Αν θέλετε ελάτε να το πάρετε!» κατέληξε στη δήλωσή του ο νέος ιδιοκτήτης.

About The Author

Number of Entries : 11645

Leave a Comment

Scroll to top