You Are Here: Home » Ροή » Κουτσούμπας: Κρίσιμο να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες – Δεν φταίει η κλιματική κρίση

Κουτσούμπας: Κρίσιμο να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες – Δεν φταίει η κλιματική κρίση

Κουτσούμπας: Κρίσιμο να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες – Δεν φταίει η κλιματική κρίση

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας σε όσους έζησαν τον πύρινο εφιάλτη. Σε όλους όσοι είδαν να καταστρέφεται το σπίτι τους, ο τόπος τους και οι ζωές τους. Είμαστε μαζί στον αγώνα να σταθούν στα πόδια τους να πάρουν πίσω τις ζωές τους» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τις καταστροφικές πυρκαγιές του τελευταίου μήνα και το πρόγραμμα αποκατάστασης.

«Είναι κρίσιμο να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες και να αναδειχτούν οι αιτίες πώς και γιατί φτάσαμε ως εδώ» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

«Μπορείτε να ζητάτε όσες συγγνώμες θέλετε, να επικαλείστε λάθη και παραλείψεις, όμως εδώ δεν μιλάμε για ένα ακόμα καλοκαίρι με πολυήμερες φωτιές, αλλά μιλάμε για μια τεράστια καταστροφή. Πάνω από 1,2 εκατ. στρέμματα έχουν γίνει στάχτη» τόνισε ο γγ του ΚΚΕ, εξηγώντας «Η καταστροφή δεν οφείλεται σε επιμέρους λάθη ή παραλείψεις. Οι υπουργοί σας διαβεβαίωναν ότι φέτος έχει γίνει πρότυπη δουλειά, μια τομή για την αντιπυρική προστασία». Ωστόσο «το πρόβλημα όμως βρίσκεται στην απουσία μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών. Λείπει ένα σύγχρονο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, εξειδικευμένο σε κάθε δασικό σύμπλεγμα. Καμία κυβέρνηση δεν το έχει κάνει. Εκτός κι αν μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι φεύγοντας από το Μαξίμου, άφησε σχέδιο στα συρτάρια»…

Και ο κ. Κουτσούμπας συνέχισε: «Ακούσαμε για κλιματική κρίση, λες και χρειάζεται πολύ μυαλό ότι αυτό πάντα ισχύει και θα ισχύει. Γι’ αυτό και ένα κράτος, για αυτά τα αρνητικά σενάρια πρέπει να προετοιμάζεται». Όμως «το αστικό κράτος σας και η κυβέρνηση σας, επειδή πορεύονται με τα συμφέροντα των λίγων δεν παίρνει μέτρα προστασίας της ζωής, της περιουσίας γιατί τα θεωρεί κόστος».

Και συνέχισε: «Βλέπουμε και την κυρία Γεννηματά να έχει βγεί στα κεραμίδια. Η πρόληψη για την καταστολή θεσμοθετήθηκε επί των ημερών σας και επί του κ. Σιμίτη. Εσείς δεν έχετε να πείτε τίποτα γι αυτό. Ολοι σας χτίζατε ο ένας πάνω στον άλλο. Ολοι σας παραβλέψατε την ολοκληρωμένη διαχείριση για την προστασία των δασών, που προβλέπει έργα υλοτομίας, μελέτη αντιπυρικής προστασίας, προσωπικό δασοπυρόσβεσης, για να προλάβει τη φωτιά πριν ξεσπάσει».

«Ποιος έχει την ευθύνη για τους 1.000 πυροσβέστες που στελεχώνει τα αεροδρόμια της Φράπορτ. Το κάδρο των εγκληματικών ευθυνών σας έχει όλους μέσα. Είναι πρόκληση να επικαλείστε οτι δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Αφανίστηκαν ολόκληρες περιοχές. Το ότι δεν είχαμε θύματα οφείλεται στην αυταπάρνηση των κατοίκων που έδωσαν μάχη σώμα με σώμα με τους πυροσβέστες για να σώσουν τα σπίτια τους. Κάνατε σημαία τις εκκενώσεις που όπου έγιναν, έγιναν οριζόντια, χώρια που στέλνατε τον κόσμο στο δάσος που ευτυχώς δεν έπεσε σε αυτό το λάθος γιατί ήξεραν τις περιοχές. Προβάλατε τις πράσινες μπίζνες. Μόνο που στα καμμένα μόνο πράσινες δεν είναι. Το δάσος είναι το μοναδικό κοινωνικό αγαθό. Πόσο υποκριτική είναι η πράσινη ευαισθησία σας; Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες οι καμμένες περιοχές, χωρίς αναδόχους» σημείωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Στους μεγάλους ομίλους της λεγόμενης “πράσινης” ανάπτυξης θα κατευθυνθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Ξέρετε πως θα ξεσπάσει πάνω σας η λαϊκή οργή από τις φωτιές. Τα μέτρα που ανακοινώσατε δεν ανακουφίζουν τους πυρόπληκτους, μόνο η πλήρης αποζημίωση θα τους ανακούφιζε. Το επίδομα που δίνετε ποιον θα πρωτοκαλύψει; Η παύση του ΕΝΦΙΑ για δύο χρόνια είναι σταγόνα στον ωκεανό. Τι θα γίνει με τα ακίνητα που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς;» πρόσθεσε.

«Τίποτα δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από την 100% αποζημίωση των πληγέντων από την πρώτη ρίζα, με πλήρη διαγραφή των χρεών όλων των πυρόπληκτων. Να ληφθούν μέτρα εισοδήματος και σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά μέτρα προστασίας για να μην θρηνήσουμε ζωές» τόνισε.

About The Author

Number of Entries : 31941

Leave a Comment

Scroll to top