Ιστορικής σημασίας η λειτουργία νέου προξενείου Μαυροβουνίου στη Θεσσαλονίκη

0
9

Θερμά λόγια από τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Δρ. Ζντράβκο Κριβοκάπιτς για το νέο επίτιμο πρόξενο Δρ. Βασίλη Αποστολόπουλο και τη λειτουργία προξενείου για πρώτη φορά ύστερα από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο εντός του «Ιατρικού Διαβλκανικού Κέντρου».

Η ύπαρξη προξενείου του Μαυροβουνίου στη χώρα μας είναι πια, γεγονός. Αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη σύσφιξη των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Μαυροβουνίου. Το προξενείο λειτουργεί στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και το εγκαινίασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Δρ. Ζντράβκο Κριβοκάπιτς στοιχείο που αποδεικνύει την σημασία που δίνει η γείτονα χώρα στο γεγονός καθώς είναι η πρώτη φορά μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο που λειτουργεί προξενείο στη χώρα μας. Επίτιμος πρόξενος Μαυροβουνίου στη Θεσσαλονίκη αναγορεύτηκε ο CEO του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος. Τον αγιασμό των εγκαινίων του νέου προξενείου Μαυροβουνίου τέλεσε ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ο οποίος μάλιστα σημείωσε ότι «πρέπει να εκτιμούμε τα δώρα της επιστήμης γιατί δεν υπάρχει πολυτιμότερο πράγμα από την υγεία».

Το δώρο προς τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου η εικόνα της «Παναγίας Αξιον Εστί»

«Η καρδιά μου έπρεπε να είναι εδώ σήμερα »

Ενδεικτικό της θέρμης με την οποία «αγκάλιασε» την εκδήλωση ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου ήταν ο συναισθηματισμός του στην ομιλία του: «Σήμερα πολλοί προσπάθησαν να με σταματήσουν από το να έρθω εδώ και σε αυτήν την όμορφη πόλη, στο όμορφο μέρος γιατί δεν είναι το πρέπον πρωτόκολλο για ένας Πρωθυπουργό. Αυτό σημαίνει πως η καρδιά μου έπρεπε να είναι εδώ αλλά το σώμα μου στη Ποντγκόριτσα στο Μαυροβούνιο. Αλλά όπως βλέπετε η καρδιά μου και το σώμα μου είναι εδώ σήμερα. Ξέρω και πιστεύω και είμαι σίγουρος πως αυτό το εγχείρημα θα τονώσει τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Μαυροβουνίου.

Οι πραγματικοί φίλοι είναι εκεί όταν τους χρειάζεσαι». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Δρ. Βασίλη Αποστολόπουλο και τον πατέρα του Δρ. Γιώργο Αποστολόπουλο: «Χρωστάω μεγάλη χάρη στον Βασίλη Αποστολόπουλο που μας μάζεψε όλους εδώ σήμερα. Η σημερινή μέρα ιδρύοντας το προξενείο μας εδώ στη Θεσσαλονίκη έχει τρία χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Το πρώτο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι ότι αυτό είναι το πρώτο προξενείο που ανοίγει η πρεσβεία μας μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο. Και θέλω να εκφράσω την βαθιά μου ευγνωμοσύνη στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης που αγιάζει αυτή την εκδήλωση και αυτόν τον χώρο.

Ι. Καϊτεζίδης, Σ. καλαφάτης, ο Παναγιότατος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο Δρ. Γιώργος Αποστολόπουλος, Κ. Ζέρβας

Το δεύτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι ότι η Θεσσαλονίκη είναι πολύ σημαντική διότι εδώ ανθεί η Πολιτική, η Οικονομία, το Εμπόριο και επίσης πολύ σημαντικό για το Μαυροβούνιους είναι και ο Άγιος Δημήτριος για τον οποίον τρέφουν μεγάλο σεβασμό. Και τρίτο και πιο σημαντικό χαρακτηριστικό γνώρισμα- στοιχείο όταν σε όλα αυτά βρείς ένα άτομο με την δύναμη , αποφασιστικότητα και αγάπη να ανυψώσει την συνεργασία (αδελφικότητα) σε μεγαλύτερο επίπεδο , αυτό το άτομο είναι σίγουρα ο Βασίλης. Επίσης θα πρέπει να ευχαριστήσω και τον πατέρα του Βασίλη, Γιώργο που ξεκίνησε όλο αυτό το επαγγελματικό εγχείρημα με τόση επιτυχία και κατάφερε να αναπτύξει αυτό το Παγκόσμιας κλάσης Νοσοκομείο εδώ στη Θεσσαλονίκη».

Ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος τόνισε ότι «τα εγκαίνια αυτά πραγματοποιούνται με δύο ιδιαιτερότητες. Η πρώτη είναι ότι τα υγειονομικά Πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε μία τελετή ανάλογη του μεγέθους που θέλουμε. Η δεύτερη ιδιαιτερότητα είναι ότι έχουμε τη χαρά και την τιμή να βρίσκεται κοντά μας ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου ο καθηγητής Κριβοκάβιτς παρ’ ότι , βάσει του διπλωματικού πρωτοκόλλου, τα εγκαίνια ενός προξενείου δεν εμπίπτουν στο να συμμετέχει ο ίδιος.

Ο δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος με τον πρόεδρο της NK Media group Νίκο Καραμανλή

Ομως κύριε πρωθυπουργέ, όπως ο Λαός του Μαυροβουνίου έτσι και ο λαός της Ελλάδας και ιδιαιτέρως της Θεσσαλονίκης είμαστε άνθρωποι που λειτουργούμε με την καρδιά και το συναίσθημα πρωτίστως και αφήνουμε κάποιες φορές τα Πρωτόκολλα στην άκρη. Χαίρομαι ιδιαίτερα που το προξενείο Μαυροβουνίου φιλοξενείται εντός του Ιατρικού Διαβαλκανικού κέντρου που αποτελεί δημιούργημα του πατέρα μου, ο οποίος σήμερα με τιμά με την παρουσία του. Πέραν του τυπικού μέρους που είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών του Μαυροβουνίου που ζουν εδώ δεσμεύομαι πώς μαζί με την εξαιρετική πρέσβη κυρία Μπουκατίνοβιτς  ότι θα δουλέψουμε προκειμένου να πετύχουμε την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών σε πολιτικό, οικονομικό, Θρησκευτικό και πολιτιστικό επίπεδο. Θα προσπαθήσω να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του Μαυροβούνιου.

Ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος με τον ιδρυτή του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Δρ. Γιώργο Αποστολόπουλο

Καλαφάτης: «Πεδίο δόξης λαμπρό η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών»

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετική διπλωματική πρωτοβουλία», αναφέρθηκε στον νέο επίτιμο πρόξενο λέγοντας ότι «είμαι σίγουρος ότι θα επιτελέσει άψογα τα καθήκοντά του», ενώ πρόσθεσε πως «μεταξύ των δυο χωρών υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό σε επίπεδο συνεργασίας σε ό,τι αφορά το οικονομικό, πολιτικό, επιχειρηματικό και πολιτιστικό κομμάτι που θα συσφίξει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών». Τέλος στην επισήμανση του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου ότι «αυτή η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη το Μαυροβούνιο να αποτελέσει την πρώτη επομένη χώρα που θα μπει στην ΕΕ», ο κ. Καλαφάτης δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα είναι πολύτιμη σύμμαχος στην προσπάθειά σας».

Δρ. Γιώργος Αποστολόπουλος, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο επίτιμος πρόξενος Μαυροβουνίου Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Δρ. Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, η πρέσβειρα του Μαυροβουνίου Άννα Βουκαντίνοβιτς, ο περιφειάρχης Κ.Μ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο υπουργός Γεωργίας Μαυροβουνίου Αλεξάντερ Στίγιοβιτς

Το «παρών» έδωσαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη και πρόεδρος της ΠΕΔΚ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο ιδρυτής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Δρ. Γιώργος Αποστολόπουλος και πλήθος επιχειρηματιών. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην πρέσβειρα Μαυροβουνίου στη χώρα μας Αννα Βουκαντίνοβιτς την οποία ο κ. Βασίλης Αποστολόπουλος χαρακτήρισε ως «αρχιτέκτονα της δικής του ανάμειξης σ αυτή τη διπλωματική σχέση μεταξύ των δυο χωρών». Τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου συνόδευσε ο υπουργός Γεωργίας Αλεξάντερ Στίγιοβιτς ενώ στο τέλος της εκδήλωσης έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Α. Βουκατίνοβιτς, Α. Τζιτζικώστας, Δρ. Β. Αποστολόπουλος, Ζ. Κριβοκάπιτς, Σ. Καλαφάτης, Κ. Ζέρβας, Α. Στίγιοβιτς

Πηγη: karfitsa.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here